Juf Nellie’s Kerstavond – 2

De foto hier links is gemaakt op 1ste kerstdag. Het leek wel lente: een strakblauwe lucht met veel zon: gewoon waardeloos dus. Met kerst hoort er een dik pak sneeuw te liggen. (Alleen dan trouwens ;-) ). Wat heb ik aan een kerst als ik alleen maar aan bloembollen planten denk? Niets! Van pure narigheid zaten mijn moeder en ik om 11 uur in de ochtend al aan de glühwein. Het beviel goed trouwens, dus wat dat betreft mag het van ons vaker zonnig zijn op eerste kerstdag.

Al met al hebben we heerlijke dagen achter de rug. Mijn ouders logeren hier en blijven tot na Oud & Nieuw en wat we veel doen is scrabbelen. Het is niet echt scrabble: we spelen Board Script en op de een of andere manier schijnt daar een verschil in te zitten. Hoe dan ook: het spelen van dit spel leidt wel eens tot discussies. Zo hadden we enige tijd geleden al de discussie rondom het woord ‘waner’ en ditmaal een discussie om het woord ‘blijkje’. De heren waren ervan overtuigd dat ‘blijkje’ goed is. ‘Het is een zelfstandig naamwoord dus kan het’, vonden ze.
Ik vond het idioot en krijste hysterisch: ‘je geeft toch niet iemand een ‘blijkje van vertrouwen’ of een ‘blijkje’ van waardering?’ We zeggen toch ook niet: ‘de man zat in het norretje en er moest een borgje betaald worden’, terwijl dat ook zelfstandige naamwoorden zijn???’

Ik kon ze niet overtuigen en ‘blijkje’ werd gemaakt. Er gaat straks dus weer een e-mail naar de Taalunie want nu wil ik precies weten hoe het zit.

Okay, terug naar juf Nellie en haar avonturen op kerstavond. Ik moet wel even opschieten want voordat je het weet is het weer kerst en is het nog onduidelijk hoe het verder met juf Nellie ging.

De kerstavond van Juf Nellie – deel II
Boven in de badkamer begon juf Nellie aan haar avondritueel. Ze poetste haar tanden, kamde haar dunne peper-en-zoutkleurige haar, keek in de spiegel en fronste. ‘Dat is gek. Hoe komen al die vingerafdrukken op die spiegel?’

Met de punt van een vochtig washandje ging ze over de spiegel. Ze hield niet van rotzooi en vingerafdrukken hoorden nou eenmaal niet op een spiegel.
Er gebeurde niets. De vingerafdrukken verdwenen niet. Juf Nellie pakte vanuit het kastje onder de wastafel een fles glasreiniger en een doekje en begon haar spiegel schoon te wrijven. Er gebeurde weer niets.

‘Dit is echt irritant. Ik krijg die vingers er gewoon niet af.’ Ze boog zich voorover en bracht haar gezicht dichter naar de spiegel. Het rare, krassende geluid dat ergens van zolder scheen te komen hoorde ze nu heel duidelijk en juf Nellie voelde zich opeens wat onbehaaglijk. ‘Er klopt iets niet,’ dacht ze terwijl ze nogmaals flink wat glasreiniger op de spiegel spoot. ‘Er is iets vreemds met die vingerafdrukken aan de hand.’
Als een razende was juf Nellie nu op de spiegel aan het poetsen en boenen en als mensen haar op dat moment bezig hadden gezien had ze beslist een idiote indruk gemaakt.

—————

De vingerafdrukken zaten er nog steeds. Ze staarde ongelovig naar de spiegel. Elke millimeter van de oude, verweerde spiegel inspecteerde ze. ‘Ik zie zelfs een complete handafdruk’, dacht juf Nellie met een schok en ze merkte dat ze gejaagd ademhaalde.
In de verte hoorde ze een deur dichtslaan en ze verstijfde. ‘Had ik een deur open laten staan? Wat raar.’
Juf Nellie voelde een koude tocht langs haar benen en werkelijk, als ze niet beter wist zou ze zweren dat ze het geluid hoorde van.. van..

Ze spitste haar oren en luisterde, scherper en aandachtiger dan voorheen. ‘Verdomd. Het lijkt wel alsof ik kinderstemmen hoor.’
De badkamer leek zich langzaam te vullen met  gefluister en gegiechel van kinderstemmetjes en het vreemde gekras werd steeds luider. ‘Grappig. Als ik niet beter zou weten zou ik zweren dat het geluid uit het afvoerputje kom. Wat krankzinnig. Het zal mijn tinnitus wel zijn die behoorlijk aan het opspelen is’.

De storm, die uren geleden was gaan liggen, laaide nu in alle hevigheid op en de wind brulde om het huis. Juf Nellie lette er niet op. Juf Nellie lette nergens meer op.

Juf Nellie was alleen maar bezig met de spiegel en terwijl ze haar gezicht heel dichtbij bracht mompelde ze: ‘ik moet en zal die vingerafdrukken weg krijgen. Wat er ook gebeurt.’

26 gedachten over “Juf Nellie’s Kerstavond – 2”

 1. Eén van de redenen dat ik Wordfeud veel leuker vindt dan scrabble, geen discussie (al is het onbegrijpelijk wat ze wel en niet goedkeuren) en je kunt tien potten tegelijk spelen zonder te hoeven wachten op de tegenstander…

 2. Wij hebben ook Board Script. Maar of je dat speelt of het “echte” scrabble, discussies zijn er altijd, zucht.
  Je gebruikt zo keurig netjes het woord glasreiniger (3x woordwaarde); wat is er tegen het woord glassex? 😉 Dat juf Nellie dan een rolberoerte krijgt? Die ‘x’ telt lekker aan!

  1. Rebelse Huisvrouw

   Je hebt gelijk Corline – ik dacht inderdaad even dat juf Nellie misschien wat moeite met het woord zou hebben maar je hebt me overgehaald: in het volgende deel ga ik het gewoon hebben over glassex. Daar moet ze maar tegen kunnen vind ik! (wat doet die ‘x’ het geweldig op een donkergroene he? Heerlijk!!) 😀

 3. Dat vind ik nou ook zo erg van scrabble, die discussies. Ja, sommigen maken er wat van en dat moet je dan goed vinden waarna het spel onbevredigend voor jou verder gaat. Je kerstverhaal wordt steeds spannender. Dat zal we door mijn tinnitus komen. Ik zie uit naar het vervolg en hoop dat ik kan slapen vannacht.

 4. Er zit dan maar één ding op, nieuwe spiegel! En als er dan ook weer vingerafdrukken verschijnen dan is het echt eng. Woei, een kerstspookverhaal, haha.

 5. In de Nederlandse Taal woordenboeken kom ik het woord Blijkje niet tegen hoor. De wil was de vader van de gedachte in dit geval en de punten vals verdeeld….. Het verhaal begint scherpe kantjes te krijgen…..Arme dame…..:)

 6. Daarom speel ik ook geen Scrable of woordspelletjes met anderen, ik erger me altijd aan medespelers die één of ander onzinnig woord verzinnen om te kunnen winnen.
  Ik zou niet graag in de pantoffels van juf Nellie staan brrrrr …

 7. Als ik scrabble speel met m’n vriendin volgen we de lijn “vinden we het allebei acceptabel” dan is het goed;-) het gaat ons om het plezier en een leuk egaal vol gespeeld bord!
  Ik ben blij dat ik niet in de schoenen sta van juf Nellie ……

 8. O je maakt het steeds spannender!
  Misschien moet juf een ouderwets sopje maken 😉
  Ik speel ook wel eens wordfeud, de raarste woorden worden goedgekeurd (van de tegenstander dan he, mijn rare woorden worden nooit geaccepteerd)

 9. Nou ik herinner me die discussies, woordenboek er bij en dat als bindend houden bracht wel een oplossing. En Ik wordfeut dat is makkelijk hij pakt het of niet, soms de gekste woorden wel. Veel plezier nog met de familie.

 10. Ha, gewoon de dikke van Dale erbij en als het daar niet in staat… jammer dan.
  Je moet die kerels gewoon korthouden!
  Juf Nellie haar achternaam is zeker Netjes? Juf Nellie Netjes heeft geen Glassex maar glasreiniger. Tsja. Wel blote benen, trouwens…
  Ik moest vroeger voor straf met blote benen naar bed, wat ik vreselijk vond tot ik tot de ontdekking kwam dat het altijd zo ging 😉

  1. Rebelse Huisvrouw

   Haha Letterzetter! Ik denk dat juf Nellie een gebloemde slaapjurk aanhad, denk je niet? Volgens mij is ze daar wel het type voor 😀
   Ja, die Van Dale hebben we er ook bij maar de verkleinde zelfstandige naamwoorden staan er niet in (huisje of bedje of boompje). Misschien ook wel eigenlijk, daar heb ik nooit zo op gelet, maar ik dacht het niet. We gaan het vanavond weer spelen, ik zal eens opletten!

 11. Ik loop met een grote boog om elke scrabble-bord heen. Het heeft al tot mini-wereldoorlogen geleid in mijn inner-circle. Dan liever trivial pursuit of risk. Een echt oorlogsspel dus 😉
  Een goed jaareinde !

  1. Rebelse Huisvrouw

   We krijgen er geen genoeg van, spelen minimaal 2 partijen per dag! Als je je écht opwindt is het niet leuk natuurlijk en dan moet je dat niet spelen, maar dat doen we niet. Het is uiteindelijk maar een spel. Jij ook een goed jaareinde en een mooi 2014!

 12. Spannend! Ben benieuwd naar het vervolg…
  Enne, ja, vroeger speelde ik het altijd met mijn vader en wat hadden we dan flinke discussies, het kon echt knallen bij ons thuis maar uiteindelijk kwamen we er ook wel weer uit maar toch… soms lagen er woorden… om gek van te worden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw