De Waner

Bron: PixabayHij doet het! Hij doet het! O God, dank je wel! Wat was ik bang zojuist! Ik ben er toch een tijd (wat heet: 2 tot 3 uur!) mee bezig geweest en hoe ik bij de oplossing kwam weet ik nog steeds niet, het was een wild guess, maar het werkte.

Wat was het geval: mijn harde schijf van TWEE terabyte deed niets meer. Hij weigerde. Het lichtje brandde heel even, ging daarna uit en dat was het.
Ik werd beurtelings warm en koud van narigheid en schrik. Serieus. Ik schrok zo – schrok – eigenlijk raar dat we ‘schrok’ zeggen als verleden tijd van schrik. Want de verleden tijd van ‘schrokken’ is ‘schrokte’. Dan zou de verleden tijd van ‘schrikken’ dus eigenlijk ‘schrikte’ moeten zijn.
Er zijn wel meer van die woorden die me zo bezighouden. Vanavond aan tafel hadden we het er nog over. Waarom is de verleden tijd van gapen niet giep terwijl de verleden tijd van slapen wel sliep is?
En waarom is de verleden tijd van praten niet priet terwijl de verleden tijd van laten wel liet is?
Zo heb ik ondertussen al een hele lijst met woorden waarvan ik me vaak afvraag: ‘WAAROM is dat zo?’ Ik heb ooit zelfs de Nederlandse Taalunie een e-mail gestuurd omdat we hier in huis een discussie hadden over het woordje ‘Waner.’
Man- en vaderlief waren het met elkaar eens dat het taalkundig goed was. ‘Een ‘waner’ was iemand die aan wanen lijdt. Die zich ‘waant’,’ aldus de twee heren. Net zoals een denker, een doener, een prater, een helper, een enfin, bedenk het maar, ook goed zijn.
Ik was het er absoluut niet mee eens. ‘Dan is een ‘ademer’ ook goed’ riep ik uit. ‘Dat is iemand die ademt.’ Omdat we er niet uitkwamen legde ik de Taalunie dit probleem voor en hun antwoord was wat vaag.
Waar het op neerkwam was dat het woord weliswaar niet in de woordenboeken voorkwam, maar dat het taalkundig misschien wel zou mogen hoewel het niet gebruikelijk is.

Mijn hemel, nu ik bovenstaand stukje terug lees zie ik dat ik werkelijk weer als een dolle aan het afdwalen ben. Het is gewoon waanzinnig. Even terug. Ik schrok zo. Daar was ik gebleven en daar ga ik nu verder. Ik schrok zo verschrikkelijk want ja: ik heb bijna AL mijn foto’s op de externe harde schijf staan. Op mijn gewone pc heb ik niet zoveel staan omdat ik 2x per jaar het hele systeem er opnieuw opzet en geen zin heb om dan te back-uppen. Alles staat dus op de harde schijf en die deed niets meer vanavond. Ik was ten einde raad. Herstartte m’n pc 3 keer. Stekker erin, stekker eruit. Telkens ging het lichtje branden, hoorde ik de schijf wat reutelen en dan viel alles stil.

Ik wou de schijf een ferme doch zeer dwingende tik geven maar besloot eerst wat anders: ik trok de usb-kabel uit het hubje en plugde die rechtstreeks mijn pc in (‘waar héb je het over?’ zou mijn grootmoeder zeggen. Mijn moeder trouwens ook) en voilà: de schijf deed het weer! Het lag niet aan de schijf! Het lag aan het hubje!! Ik ben zo blij! Zo blij! Ik ben hier helemaal hyper van, zo blij ben ik!

——————

Drie uur later.
Okay. Bovenstaand stukje really doesn’t make any sense. Waarom schreef ik dat eigenlijk allemaal op? Ik kon ook gewoon denken: ‘Mooi. De schijf doet ’t weer. Gelukkig’ en dan overgaan tot de orde van de dag. Waarom altijd dat overdrevene? Waarom nooit eens normaal?

Ik weet het niet. Ik weet het echt niet. Ik weet wel dat ik nu moet gaan slapen maar ik ben bang dat het niet gaat lukken. Ik ben veel te blij. Ik ga maar even de politieke ontwikkelingen bekijken. Dan is het vast gauw gedaan met mijn blijheid. Of ik dan kan slapen is een tweede natuurlijk…

36 gedachten over “De Waner”

 1. Ik vind, en dat mag, want ik mag alles vinden, zelfs als ik niet zoek, dat het toch wel ergens heen gaat, en onderweg bedenk je wel waar naar toe. Gelijk deze zinnen.

 2. Pfieuw, daar zou ik ook even van in paniek raken. Ik doe dat ook, alle foto’s direct op de externe harde schijf! Ik hou wel van die stukjes die eerst even een zijpad bewandelen. Ik vroeg me ondertussen wel af hoe het verder ging na die schrik.

  1. Rebelse Huisvrouw

   Na de schrik was er de blijdschap en dit weekend ga ik iets bedenken voor de foto’s want dit was bijzonder confronterend 😀

 3. Het is niet de vraag of een schijf kapot gaat, maar wanneer. Ze gaan maar een bepaald aantal uren mee. 5 Jaar is niet ongebruikelijk. Je moet alles wat je niet kwijt wil dus op 2 plekken bewaren. Dat kan op allerlei manieren.

  1. Rebelse Huisvrouw

   Erg toch, maar 5 jaar? Dan zal die van mij nog wel minder lang meegaan ook want die heeft niet eens een powerknop…

 4. Hyperstukje van je 😉 waarom normaal ?
  En wat knutselsmurf adviseert, een harde schijf gaat vroeg of laat naar de filistijnen, niet te lang wachten met er eentje bij te kopen.

 5. Ik schrokte ook toen ik dit lies! 🙂
  Ik heb ook een externe harde schijf met al mijn foto’s er op en toch kan hij dus crashen. Hoe moeten we dat nu weer oplossen, met nog een schrijf erbij? En daar dan ook weer eentje bij, want die kan toch ook crashen?
  Leuk stukje weer!

 6. Ik kan me me blijdschap wel voorstellen hoor. Ik moet binnenkort toch maar eens mijn externe gaan back-uppen. (mmmm vreemd woord. Als ik dat dan doe, ben ik dan een back-upper?)

  Love As always
  Di Mario

 7. Rebelse,
  Laat ik mijn reactie even systematisch afwerken.

  a. Ik ben blij dat je externe schijf het weer doet. Een hubje is zo vernieuwd.
  b. Ga jij wel eens op tijd naar bed. Volgens mij hyper jij je regelmatig de nacht door.
  c. Dat van die taal vraag ik me ook vaak af.
  d. Ik heb vaak lijstjes aangelegd maar dat bleek onzin want.
  e. Het staat allemaal al in de opperlandse-taal en letterkunde van Hugo Brandt Corstius.
  f. Een boek dat ik je beslist aanraad. Het is geweldig om te lezen en te herlezen.
  g. Wat ik ook altijd doe. Eerste letters van woorden verwisselen.
  h. bakplantje – plakbandje, boterklontje – kloterbontje, hereboer… enfin.
  i. Doe dat ook eens een tijdje….en……je slaapt helemaal niet meer.

  Ik schrijf dit alles omdat ik je zo’n goed hart toedraag. Dat begrijp je toch?

  1. Rebelse Huisvrouw

   Op tijd naar bed gaan is… tja, lastig, dat is waar. Ik ben van goede wil echter, dus ik geef vooralsnog nog niet op 😀
   Leuke tip Plato, ik ga het boek beslist lezen!
   Dat van dat goede hart begrijp ik. Misschien wacht ik toch nog maar even met het boek lezen 😉

 8. Fijn dat de schijf het weer doet! En gelukkig ben ik dus niet de enige die zo van de hak op stap springt en over deze dingen nadenkt.
  Nederlands is een moeilijke taal (kwam ik ook achter toen ik met allochtone kinderen ging werken).

  Slaap lekker vanavond!

 9. OMG! Ik krijg al last van stress als ik het lees 😉 Bij problemen trommel ik direct mijn man of dochter op. En als het helemaal uit de klauw loopt, ga ik naar mijn broer. Die krijgt elke computer – nou ja, BIJNA elke computer – weer aan de praat. Maar een opgestoken duim voor je zelfhulp!

 10. Mijn hart moet van ijzersterk roestvrij metaal gemaakt zijn…. zo vaak krijg ik een hartstilstand als iets niet werkt zoals het zou moéten!
  En eh…. waar zouden wij bloggers zijn als we puur de feiten op gaan schrijven…!
  Bij de politiek zou dat wel weer wél een +puntje zijn;-)

 11. Voor een luttel bedrag ruimte kopen en alles in een cloud gooien. Veilig gevoel.
  Aan de Taalunie heb je niet altijd wat. En ze gaan zelf ok wel eens in de fout. Kreeg toevallig een mailtje van Onze Taal waarin melding werd gemaakt van een tweewekelijks mailtje met een etymologiekwestie. Ze bedoelden daarmee: twee keer per week. Heb hierover gemaild en kreeg als antwoord: u hebt gelijk. Maar hoe moeten we dat dan noemen? Hebt u suggesties? Er zijn geen woorden voor. Tja.
  In het blad Onze Taal zelf schreef men over een 40-jarig jubileumfeest. Dat was wel een erg lang feest!

 12. Ik herkende frustratie en ergernis….
  Een paar maanden terug lag de hele boel hier plat: Telefoon, internet…..alles..
  Wat bleek: Het kastje van de PTT dat internet en telefonie verdeeld hier en huis was op hol geslagen en had een verkeerd signaal, een soort nul-stroom naar de apparatuur gestuurd. We konden dus een nieuwe telefoon en laptop aanschaffen, want die waren niet meer te redden. De oude laptop doet het op zich nog wel, maar het internet, en de CD-ROM-driver waren kapot. Dat is wat anders dan het hubje…..

 13. Blij dat je van de hak op de tak springt. Dat levert tenminste een leuk blog op. Heerlijk om te lezen. Ooit had ik een leerling die in een opstel schreef: ik priet en loopte. Erg grappig, maar hij bedoelde het serieus. In Piggelmee komt het zinnetje voor: En het ventje schrikte even. En er komt nu geen rood kringeltje onder dat woord, dus schrikte mag van mijn computer.
  Vroeger hè, toen maakte je foto’s die je liet afdrukken. Voor het geval je ze kwijt raakte, had je altijd nog de negatieven….. 😉

  1. Rebelse Huisvrouw

   Klopt, schrikte is ook een bestaand woord, als in afschrikken (het schrikte hem af) of de aardappels laten schrikken (hoewel ik dat altijd idioot vind klinken!)

 14. Ik kom hier via vriend A, en bij het lezen van deze hyper moet ik glimlachen, want het kan ook simpelder zijn, de D in simpel is niet taalkundig maar wel handig, wat moeten we anders in een tijd waarin de taal overheerst wordt door engels en PC-begrippen.
  Dus hopelijk see u, let goed op de uitspraak en graag gelezen. Mss tot ziens? afkorten mag dat wel? 😉

 15. Je bent nog wel vergeten te blazen, dat doet ManB altijd. En dat helpt het beste, net zoals bij verkeerslichten.
  En wat de taal betreft: het is net als met theorie voor autorijden: het is gewoon zo omdat het zo is. Geen vragen stellen en niet de logica er van inzien.

 16. Haha, ik word spontaan hyper van je stukje. En ja, de Nederlandse taal is raar. Ik vind het eigenlijk vooral leuk wanneer mensen zelf rare woorden bedenken.Niet omdat ze niet weten hoe het moet, maar gewoon omdat het kan!
  Ik ben blij voor je dat je nog gewoon bij je foto’s kunt!

 17. Een waarsguwing: DeeVeeDees en CeeDees sein nie eg betraubaar as opslagmeediejum op de lange duur. Ik ben so feel fan mein fotoos kweitgeraakt. Is zoon scheifje drie jaar oud, kopiejeer het op een niewe.
  Egwaar.
  Kloutopslag soude ick er niet aan beghinnen als ik Uselve soudt sijn.
  Privaat ghefoelig, niet ende waer?
  Bofendien weet oock ghy: In den Hemelen is er gheen bier, daerom drincken wy het hier.

 18. Leuk dat spelen met taal. Mijn pc gaf een tijdje geleden ook de geest. Ik was een weekje weggeweest en hij ging niet meer aan. De voeding waarschijnlijk (wist niet dat zo’n ding gevoerd moet worden) Het was een HP van 600 euro en nog geen vier jaar mee gedaan. Toen een ander gekocht bij een speciaalzaak die ze zelf in elkaar zet. 400 euro met Asus onderdelen. Hoop dat ik er langer mee doe dan die vorige.Gelukkig had ik mijn documenten en foto’s al voor die tijd op een usb stick gezet dus hoefde ik die alleen nog in te laden. Een usb stick is wbt foto’s en documenten een prima backupmiddel.

 19. Rebelse Huisvrouw

  Dat heb ik ook wel eens gehad na een paar weken vakantie: de boel ging niet direct aan. Maar in mijn geval lukte het uiteindelijk – gelukkig – wel na een paar pogingen. Alsof zo’n pc zelf even niet meer wist hoe het allemaal ook alweer werkte? Blijft vreemd, die technologie soms.

 20. Ik vind dat juist leuk dat gehyper. Show don’t tell, maar jij doet allebei en daarom wordt het zo’n leuk stukje om te lezen. Gewoon doorgaan zou ik zeggen (maar de tips van Plato niet vergeten ;-)).

 21. LOL! Pure herkenning!! jajajaja, ik kloot ook wat af met mijn sleeptopje. Soms doet-ie ineens niks meer, soms slaat ie op hol en raakt ie acuut oververhit (zoals vandaag, we hebben hem dan ook weer eens vakkundig uit elkaar gesloopt en weer in elkaar gezet – waarbij standaard twee schroefjes overblijven… maar zie hier: ik typ dit op mijn laptop), soms doen andere dingen raar. En over mijn vorige heb ik een glas rode wijn gekieperd, en toen was de boel ook morsdood. Elke keer opnieuw heb ik mijn hart letterlijk in de keel zitten van pure shock, word ik misselijk en kan ik niet meer denken. Een deaude laptop staat voor mij gelijk aan een lobotomie. My brain is dead… Ik kan het me dus zó voorstellen hè… Blij dat jij nog na kon denken en aan je hubje dacht 🙂 Oh enne, maak een back-up 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw