Zeg Maar

Ik denk dat ik voortaan de kerstboom maar niet meer aftuig (ik vind dit altijd zo stom klinken: ‘de kerstboom aftuigen’. Ik zie direct iemand voor me die ongenadig op de kerstboom aan het inbeuken is.)

Behalve het feit dat ik de kerstboom niet meer ga aftuigen denk ik dat ik hem de rest van het jaar gewoon in de woonkamer laat staan. Want wat heeft het voor zin dat ding elke keer op- en af te tuigen? Je knippert drie keer met je ogen en het is weer kerstmis. Onbegrijpelijk. Toen ik de boom vanmiddag van zolder haalde (ik ben vroeg dit jaar ja, maar ik wacht altijd eerbiedig tot de Sint weer op de boot zit) dacht ik: ‘ben ik dit niet aan het dromen? Klopt dit wel? Het was toch gisteren dat ik hem van zolder haalde om op te tuigen?’

Het water stond erg hoogErg vreemd. Tijdens het versieren van het boompje besloot ik even naar buiten te gaan. Het was vanochtend rond een uur of 12 vloed en het water stond bijzonder hoog. Het was spectaculair bij de haven. Er was een moment dat ik – het voelde zalig – de wind in de rug had en werkelijk dacht dat ik ZO opgetild zou worden. Ik geef toe: ik heb toen ook even een kreet geslaakt. Het klonk een beetje als: ‘wooeeaaarrgghh,’ want ik had totaal geen controle over mijn bewegingen en zo vlak bij het water vond ik het toch wat eng.

Nadat ik letterlijk uitgewaaid was ging ik weer naar huis, door met de kerstboom optuigen. Het was een hele klus maar het staat wel weer erg gezellig. Gek is dat: op de een of andere manier ben ik geen kerstmisfreak maar als het eenmaal zover is haal ik wel van alles uit de kast. Het zal ermee te maken hebben dat ik tussen kerst en Oud & Nieuws veel logees krijg en dochterlief het ook wel gezellig vindt. Toen ik – in een vorig leven – nog alleen woonde, kwam er geen kerstboom in huis. Warm eten trouwens ook niet want ik kookte nooit. Eens in de week trok ik een blik spinazie open en lepelde dat, staand tegen het aanrecht, leeg. Ik begon wel altijd de dag met een groot glas Brinta en eindigde hem met een fles wijn, dus er zat wel een gezond evenwicht in de situatie. Zeg maar.

Ik zeg zelden ‘zeg maar’ en als ik het doe is het altijd met een knipoog maar het verbaast me af en toe hoeveel mensen dat zeggen. Zeg maar. Ik hoor soms niet anders lijkt het of ligt dat nou aan mij? Ik was laatst met iemand in gesprek die een complete zin eruit perste waarin ze maar liefst vier keer (ik was de hele tijd aan het turven) ‘zeg maar’ zei.
‘Ik was, eeh, laatst, zeg maar vorige week, bij de kapster en ze had daar van die grote, tja, hoe noem je dat, een soort vazen zeg maar staan en daarin stonden allemaal van die.. tja, een soort takken zeg maar en het gekke was: die takken hadden bloemen maar je zag niet direct dat het bloemen waren want het leken eerder een soort eehh zeg maar oranje lampionnetjes.’

Aan het eind van het gesprek kwam ik op 34 ‘zeg maars’. Waar ze het verder over had weet ik niet. Ik was helemaal de kluts kwijt. De binnenkant van mijn wang was een bloederige massa, zo had ik me lopen verbijten. Ik wou het eigenlijk stiekem opnemen en daarna tegen haar zeggen: ‘hoor je eigenlijk wel wat je zegt?’ maar dat was me teveel moeite. Zo belangrijk vond ik haar nou ook weer niet. Zeg maar.

32 gedachten over “Zeg Maar”

 1. Dat met het versieren van de boom en de rest er omheen heb ik ook “zeg maar” 😉

  Ik lach wel…mede omdat ik mezelf erop betrap in een gesprek “weet je wel” te zeggen en het rare is hoewel ik het waarneem het lijkt alsof ik het nog vaker gebruik “weet je wel ” hihi

  Dus heeel herkenbaar bij mijzelf en ook bij andere 😉

 2. Goed plan. Mijn moeder deed dat ook niet meer, ze zette de boom met ballen en al op zolder. Ik doe het anders, ik tuig niet af, want ook niet op, zeg maar. Makkelijk. Want inderdaad die kersten vliegen je om de oren, zeg maar! 😉

 3. Waaorm een kerstboom optuigen als hij maar drie, vier weken staat. Hier geen kerstboom in huis. We doen hier niet aan kerst. 😉 Lekker rustig. En toch een heleboel familie in huis meestal. Omdat Dinnetje jarig is en vaak al familie die komt voor oude en nieuw. Ja…dat is een week later, maar familie komt graag op tijd.

  Love As Always
  Di Mario

 4. Met een glimlach gelezen.
  Tja, ooit mocht ik kerstbomen opkweken en verkopen.
  Ik heb mijn buik nu nog vol van de zeurende kopers.
  In mijn huis nooit een kerstboom.
  Vrolijke decembergroet uit Amsterdam-ZuidOost,

 5. Zelf heb ik geen boom, zelfs geen kerstster. Wel gisteren een joekel van een kaars gekocht, een rode. Leuk ook dat spelen met taal. Weer genoten van je leuke bijdrage.

 6. Ik moet altijd lachen om jouw stukjes!
  Wij gaan morgen zeg maar de boom zetten, we tuigen hem elk jaar op en weer af, zeg maar omdat we altijd een echte hebben en ja die kan je zeg maar niet het hele jaar laten staan en hij kan ook niet naar zolder zeg maar.
  Prachtige foto’s heb je gemaakt, vooral die lucht he, super zeg maar!

 7. Prachtige foto’s bij een euh… zeg maar mooi verhaal, zeg maar!
  Ik irriteer me er ook altijd vreselijk aan. Hoewel het me niet emotioneert zoals minister Timmerfrans, nou.
  Mijn zaterdag is weer goed! 😉

 8. ja, soms verdwaal ik ook wel eens in mijn eigen gedachten. En dan is het zaak om het onder woorden te brengen. Ik neem geen kerstboom, ze hebben de toren al versierd en buiten op het plein komt vast ook nog wel een boom. Daar geniet ik dan van.

 9. Pfff, ik denk dat ik van de week maar eens tijd vrij ga maken voor het optuigen van de kerstboom want voor je het weet zijn die dagen alweer voorbij… zeg maar…

 10. Sinds heden staat ook bij ons de boom in de kamer, waar anders …. op zolder ?. Tuurlijk in de kamer…. en nou nog de kerst CD zoeken waar ik die gelaten heb …..
  geen idee waar….voor de rest, ik zeg maar zo ik zeg maar niks meer.

 11. Zo’ n zeg maar kerstboom vind ik ook een hoop gedo. Tegenwoordig moten we omdat dochter het zeg maar nodig vindt. Maar wat mij betreft slaan we de rest van december over, tot zeg maar oudjaarsdag. (en dan half januari weer wakker worden zonder al dat verplichte gezoen)

  1. O, ja dat verplichte gezoen met nieuwjaar. Verschrikkelijk. De enige keer dat ik er lol van had, was toen ik besloten had na twee zoenen te stoppen. Erg leuk dat er dan mensen met hun derde zoen in de lucht blijven hangen, zeg maar. Er zijn soms buttons te koop met de tekst: ik zoen niet. Ideetje?

 12. Onze kerstboom, een nepper, wordt niet meer op- of afgetuigd…..
  Een aantal jaren geleden kwam ik op het idee om er zo’n grote kliko-vuilniszak overheen te trekken en het hele geval zo stofvrij op de zolder te zetten. Het past precies tussen het luik. Het volgend jaar neerzetten, zak eraf, takjes wat bijbuigen, klaar.
  En dan de kerstslingers langs de kasten, schoorsteen en plafonds, dat is een groter werk, maar het staat zo leuk…….

 13. Ik heb dit weekend ten huize sex and the city weer helemaal kerstproof gemaakt en ik vind het elk jaar heerlijk om weer nieuwe ideeën te bedenken en uit te voeren,…het is en blijft de leukste periode van het jaar,…

 14. Ja, volgens mij zijn er heel wat mensen die ‘zeg maar’ gebruiken. Mijn oma zei altijd ‘enfin’, vond ik ook altijd wat hebben.
  Hier staat de kerstboom ook al. Vroeger was ik uren bezig met het optuigen, maar het wordt steeds meer routine. Dit jaar zo routine dat ik het mijn man maar heb laten doen, haha.

 15. Zoals je weet vliegen we een week voor de kerst terug naar Nederland voor kinderen èn kleinkinderen. Regeren is vooruitzien en daarom staan er drie kleine kerstboompjes opgetuigd met een plastic zak er over in de logeerkamer klaar om meteen opgezet te worden als we weer in Holland zijn. De kerststal kunnen we weer uit de doos te halen, evenals de schaatsende kerstman voor buiten.
  Grtz Mara

 16. Haha, herkenbaar van die kerstboom klaarzetten. Deze week gebeurt dat ook ten huize Brubeck, met de nodige commotie (weeral). Maar het heeft toch iets: het doet je ook stilstaan bij de tijd die voorbijvliegt.
  Mooi stukje.. genoten van het lezen ervan.

 17. De boom is wél binnen maar moet nog even wachten tot ik “opgetogen” genoeg ben om er iets leuks in te hangen;-)
  Mijn schoonvader zaliger had een ander “stopzinnetje” bij hem kwam bij iedere aarzeling “dat je zeggen moet”over de lippen …. ik wéét hoe jij je gevoeld hebt ,mijn eh… dat je zeggen moet binnenkant van m’n wang vertoont nóg de littekens…..

 18. Eerst iemand versieren en daarna aftuigen; het is helaas wel het draaiboek van veel huwelijken.
  Valt mij op dat behalve ‘zeg maar’ ook vaak ‘ik zeg’ als tussenvoegsel wordt gebruikt.
  Ik zeg, dit is een leuk verhaal, zeg ik, dat moet je vaker doen. Ik zeg dat vinden de mensen leuk.

 19. Ha Rebelse, wat een heerlijk stuk weer, zeg maar. Heb jij dat nou ook, dat alles met het jaar sneller gaat? Ik denk dat ik de kerstboom maar vol hang met paasversiering. Hebben we dat ook gelijk te pakken. Oranje strik bovenin voor Koningsdag, zeg maar….

 20. Hmmm ja stopwoorden in plaats van de ouderwetse euhhhhhs vind ik vaak erg vervelend om aan te horen. Het zijn van die vervelende aanloopjes in een verhaal waar je moe van kan worden inderdaad Rebelse.
  Verder schreef je weer een fijne blog om te lezen hoor!!

 21. Whahahaha, zo heb ik een kennis die om de haverklap zegt: ik ben laatst (of ik heb laatst) (of ik zag laatst) op de markt geweest (of in het museum) (of in de toiletten van de bijenkorf) en toen zag me toch (of ik rook me toch) (of ik hoorde me toch) een (en nou komt ie)…. een, een…. tja hoe zal ik het je uitleggen.
  Dan denk ik: je bent toch al bezig? Leg het me gewoon uit, klaar. Maar nee, die iemand weet het niet op een rijtje te plaatsen (of heeft de woorden niet paraat voor de gedachten die in hem opkomen (of vindt mij gewoon een sukkel tegen wie je eenvoudige taal moet bezigen, iets wat niet makkelijk is als je zelf superintelligent bent) een, een, tja hoe zal ik het je uitleggen.

  Daarna komt er een enorme brei aan worden die ik je ga besparen, want (tja, hoe zal ik het je uitleggen) dat vergt zoveel ehhhhh (tja) plaats.

  Maar dat ik dat dus enorm ergerniswekkend vind,begrijp je.

  Dit is haast een blogje. Maar daarvoor staat het op de verkeerde plaats. Dus is het een reactie waarmee ik wil uitdrukken (tja, hoe zal ik het je uitleggen) dat je blogjes zo inspirerend zijn dat ik de behoefte voelde om dat eens kort en kernachtig op te schrijven om je (tja hoe leg je zulks uit) een riem (of hart) onder het hart (of onder de riem) te steken.

  Dat was het (geloof ik).

  Plaat

 22. Ik heb soms ook van die stopwoorden die ik veel in blogs gebruik, pas werd ik er op gewezen door iemand,was ik wel blij mee. Heb het zelf ook soms dan lijk je niet anders te kunnen lezen dan dat woord en ontgaat het verband een beetje. Ja inderdaad die kerstboom ieder jaar. Toch weer gedaan en ach dan is het ook wel weer gezellie toch met kaarsjes, open haard aan. Des te sneller hoop ik dat het weer voorjaar is 😉

  1. Rebelse Huisvrouw

   Ja, nu ik erover nadenk: ik schrijf meestal wel zoals ik ook praat. Soms probeer ik me wel wat in te houden maar dat lukt niet altijd 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw