VZTZ – De Denkbeeldige Vriend

© Bron: Pixabay - breakfast-532735_1280
© Bron: Pixabay – breakfast-532735_1280

Maandag 28-09
Met moe naar Leeuwarden, was gezellig. ’s Avonds gescrabbeld. ‘Zouden jullie ‘Kortrokje’ goedkeuren?’ vroeg pa, daarmee refererend aan Kortjakje.
‘Ik vind het goed’, knikte echtgenoot solidair.
‘Ik ook’, knikte ik. ‘Fijngewevenrokje’ keur ik ook goed. ‘Voorzichtigwassenrokje’ ook. Bedenk maar wat, ik vind het allemaal goed.’
Kortrokje werd niet gemaakt.

Referendum gaat door. Fantastisch. Wil geen associatieverdrag met Oekraïne, ben gelukkig niet de enige. Er schijnen oud-ministers te zijn die gezegd hebben dat ‘de mensen te weinig verstand hebben van associatieverdragen om daar een oordeel over te kunnen hebben’. Tekent toch wel het semi-superioriteitsgevoel van Den Haag.

Dinsdag 29-09
Even langs bij vriendin M. ‘Vind je het niet een beetje raar dat er zoveel commotie is over die schilderijen van Rembrandt?’ vroeg ze. ‘Ik zag zojuist Dijsselbloem op tv wauwelen dat het van ‘cultuurhistorisch cruciaal belang’ is dat die twee schilderijen bij elkaar blijven. De oudjes in de verpleegtehuizen worden uit elkaar gerukt maar voor een geschilderd echtpaar strooit Vadertje Staat met geld alsof het pepernoten zijn!’

Man van M. dacht even na. ‘Wat IK vreemd vind is dat de moordenaar van Fortuyn een paar jaar heeft gekregen en de moordenaar van Van Gogh levenslang’, zei hij toen. ‘DAT vind ik raar’.

Woensdag 30-09
Vond gisteravond in vriezer nog stuk Surinaamse bloedworst. Verpakking had ik niet meer, heb ’m toch opgewarmd. Ben de rest van de nacht ziek geweest. Rest van de dag trouwens ook.

Donderdag 01-10
Weer onrustige nacht. Droomde dat Pechtold kwaakte: ‘Dit wordt weer een persoonlijk succesje jongens. Wat zal dit goed staan op mijn CV: Pechtold, de man achter de Rembrandts’. Hij omhelsde zichzelf voor de spiegel en drukte een kus op zijn spiegelbeeld.
‘Waar ben je nou mee bezig man?’, schreeuwde ik wanhopig en huilend.
Werd misselijk en zwetend wakker. Hoef voorlopig geen bloedworst meer.

Vrijdag 02-10
Beschuit met plakje kaas ging goed vanochtend. Kopje thee ook. Wat kan een mens zich ellendig voelen. Vreselijk.
Rest van de dag binnen met soep en beschuitjes.

Zaterdag 03-10
Ging vandaag een stuk beter. Begonnen met de verhuizing van dochter. Kind gaat op kamers in Groningen. Vreemd, dat het allemaal zo snel gaat. Ben hier nog niet aan toe. Stelde man voor om kindje te adopteren. ‘Daar ben IK nog niet aan toe’ zei man. ‘Sterker nog: ik weet niet of ik daar ooit aan toe zal zijn’.

’s Avonds 2 afleveringen gezien van Hell on Wheels – goede serie. Gaat over de aanleg van de spoorlijn in Amerika. Is combinatie van Little House on the Prairie en Italiaanse western.

Zondag 04-10
Weer wat dozen naar Groningen gebracht. Leuke stad, Groningen. Zijn 10 jaar geleden vanuit Amsterdam naar Harlingen verhuisd vanwege kind en kind gaat nu de deur uit. Lekker dan.

Vriendin M. belde. ‘Hoe voel je je?’ vroeg ze.
‘Goed’, zei ik.
Man van M. kwam ook even aan de telefoon. ‘Als ik je vertel dat ik een denkbeeldige vriend heb, wat zeg je dan?’ wou hij weten.
‘Dat je knettergek bent?’ antwoordde ik aarzelend.
‘Precies’ zei hij.
‘En als ik kwaad, woedend, witheet word omdat je me vertelt dat die denkbeeldige vriend niet bestaat, wat zeg je dan?’ ging hij verder.
‘Dat je knetter- knettergek bent?’ zei ik, wederom voorzichtig.
‘Juist’ zei man van M. ‘Maar toch staat de wereld in vuur en vlam vanwege een denkbeeldige vriend. Er zijn in het verleden talloze oorlogen gevoerd vanwege een ‘Denkbeeldige Vriend’ en er zullen nog vele oorlogen volgen vanwege een ‘Denkbeeldige Vriend’.

Moest het even laten bezinken. Toen drong het met een schok tot me door. De helft van de mensheid is schizofreen.

20 gedachten over “VZTZ – De Denkbeeldige Vriend”

 1. Pfff, Rebelse, wat een week. Van scrabble, naar wereld in oorlog. Niks gerust op dat laatste. En ja Groningen is(was) een leuke stad, heb er 16 jaar gewoond. Toptijd in de jaren 70 van de vorige eeuw. Verhuizen voor je kind … tijd gaat snel.

 2. Ik zal het vast wel niet mogen zeggen, maar ik vind die twee schilderijen niet mooi. Heb wel mooiere werken van Rembrandt gezien. En ik ben het zó met jouw vriendin M eens, over die oudjes in verpleegtehuizen. Een kind het huis uit; ik ging er hevig van hyperventileren indertijd……

 3. Die denkbeeldige vriend heb ik weer gemist. Ik ben nog niet zover dat mijn kinderen uitvliegen, dus kijk vooral naar dora ipv naar het nieuws. Kindje adopteren is een prima idee. Part-time dan. Rust is ook lekker. En in het weekend komt eigen kind vast terug met heel veel was?

 4. (Minstens) de helft van de mensheid schizofreen, wisten we eigenlijk al.
  En ik begin echt niet aan bloedworst, geen pijn portie maar aan fikkie (ach, dierendag is net geweest 😉 )

 5. wat een week wat een week, de mijne was rustig met veel wandelplezier. Bloedworst?? Zelfs mijn hondjes kregen het niet op dierendag
  Wereld(ver)leiders……praat me er niet van.
  Ik hoop dat deze week een fantastische week wordt voor je.

  Groetjes, Ria

 6. Scheelt in ieder geval héél veel miljoenen dat het echtpaar uit elkaar gaat…. sowieso is geen énkel schilderij zoveel geld waard want er zij mensen genoeg die er een kopie van kunnen maken die jij en ik niet van echt kunnen onderscheiden.
  Helaas zullen de uitgespaarde kosten wel op gaan aan vervoer en verzekering bij het heen en weer reizen, het lijkt de EU wel .

  Ik zal er óók wel geen verstand van hebben maar wil graag een luid en duidelijk NEE laten horen als er over te stemmen valt.

  Dat verhuizen achter een kind aan blijft., onze dochter wil ons graag wat dichter bij haar in de buurt hebben nu we niet zo piep meer zijn, en toch ging zij destijds vrijwillig 15 km verderop wonen, zonder mijn aanmoediging. Is vast een verrassing dat ouders ook oud kunnen worden;-)

 7. Denkbeeldige gedachten

  veel mensen denken
  dat ze
  onmisbaar zijn als sterren in de nacht

  schitterende bronnen van lichtjaren zonneschijn
  zonnen waarvan er ontelbare al eeuwen dood zijn

  niet tastbare
  lichtpuntjes
  in de duisternis van een waanzinnig gedacht

  De helft?

  Lenjef

 8. Bloedworst alleen al om de naam zal ik het niet eten… ja kinderen worden groot,ik vond het ook heel erg wennen toen zoonlief het huis uit ging. Niet alleen kind maar ook de aanhang en aanwaaiers zijn dan weg…… ff wennen is dat zeker

 9. Inderdaad, wel een bulk geld uitgeven voor schilderijen maar de zorg moet op een houtje bijten omdat er zogenaamd geen geld is. De moord op Fortuyn heb ik altijd dubieus gevonden. Nooit geloofd dat één man dat heeft gedaan maar dat er meer achter zit.

 10. Terecht dat er een referendum komt. Die politici doen maar alles waar ze zin in hebben ongeacht wat “het volk” wil. Tijd dat ze opgeschud worden, al betwijfel ik of ze er iets van leren.
  Als ik jou was zou ik maar geen Surinaamse bloedworst meer kopen!
  Lieve groet

 11. LOL
  Droomde dat Pechtold kwaakte: ‘Dit wordt weer een persoonlijk succesje jongens. Wat zal dit goed staan op mijn CV: Pechtold, de man achter de Rembrandts’. Hij omhelsde zichzelf voor de spiegel en drukte een kus op zijn spiegelbeeld.
  ‘Waar ben je nou mee bezig man?’, schreeuwde ik wanhopig en huilend.
  Werd misselijk en zwetend wakker. Hoef voorlopig geen bloedworst meer.

  Misschien niet zo bedoeld, maar ik zit hier hardop te lachen. Dank.
  @ Ferrara: Groningen is nog steeds een erg leuke stad. Ook als je het leuk vindt dat je uithuizige kind bij je om de hoek woont 😉
  https://lehti-paul.blogspot.nl/2015/03/speciaal-voor-appelvrouw-en-alle-andere.html

 12. Zou die ene helft dan met die andere helft in zijn hoofd zitten?

  Vraag (omdat ik het echt niet weet): wat is er tegen een verdrag met Oekraïne? En wat is er voor? Inhoudelijk dan he? Ik zou van beiden niks weten en ik wil toch wel graag een beetje knap stemmen straks.

  Dat van die 2 schilderijen vind ik perfect bedacht. Ja, wat is er nou belangrijker… een prent of een echt mens. Tja, zal de minister wel zeggen: dat moet u anders zien. En dan denk ik… zo ken ik u weer!!

  Kon je de wereld maar als een deegklomp weer uitrollen en overnieuw beginnen met vorm te geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw