© Pixabay late-stage-1431713_1280.jpg

VDTD – Het Treinkaartje

Vrijdag 22-07
Logeer bij vriendin L. in Amsterdam. Hele dag door stad gestrompeld op nieuwe ballerina’s. Aan het eind van de dag zagen mijn voeten eruit alsof er een stoomwals overheen gereden was – over de blaren op de meest onwaarschijnlijke plekken heb ik het niet eens.

Aanslag in München. O God. Man van M. zei laatst dat deze situatie nog maar het begin is. ‘Er staan ons vreselijke tijden te wachten’ bromde hij terwijl hij zorgelijk naar buiten keek.
M. schudde haar hoofd en zei alleen maar: ‘Ik denk er toch iets anders over’.

Zaterdag 23-07
Weer stad in met vriendin L. Gingen ditmaal ergens in buurt van Jordaan eten, was niet geweldig. ‘Dit vlees doet me denken aan dat ene mopje’ mopperde L. toen ze biefstuk inspecteerde.
‘Welk mopje?’ wilde ik weten.
‘Dat mopje van die ober die aan de klant vraagt: ‘Hoe vond u de biefstuk?’
‘Heel gemakkelijk’ zei de klant, ‘ik tilde een aardappel op en daar lag ‘ie’.

Wilde later, toen L. naar de wc ging, grap met haar uithalen. Ging ook naar wc en trok constant aan deurklink – was ervan overtuigd dat L. op die wc zat. Helaas bleek ze op andere wc te zitten. Mevrouw die uiteindelijk woest deur opengooide kon er niet om lachen.

Zondag 24-07
Terug naar Harns – heerlijk. Zat in bus 350 vanaf Alkmaar in de buurt van twee oudere dames die het over ouder worden en rimpels hadden.
‘Ze zeggen dat tijd alle wonden heelt’ zei een van de dames, ‘maar dat is niet waar. De tijd SLAAT wonden – volgens m’n spiegel wel althans’. Beide dames knikten eensgezind.

’s Middags naar stadje. Kwam S. tegen. ‘Ik had vorige week visite uit het buitenland’ zei S., ‘en we gingen naar het strand. Ik schaamde me zo verschrikkelijk toen ik al die viezige drab daar zag liggen. Uit pure wanhoop riep ik: ‘Dat is juist supergezonde modder, daar maak ik altijd mijn kleimasker van’.
Grappig – toen mijn vriendinnen er vorige week waren zei ik precies hetzelfde. Gemeente, is het misschien een idee om…? Nee, laat maar. Zal wel te lastig zijn.

Maandag 25-07
WEER zoveel geweld. Zwangere vrouw in Duitsland doodgestoken. Festivalganger die met metalen voorwerpen zoveel mogelijk mensen de dood in wilde slepen. Hier dit en daar dat. Het is om moedeloos van te worden. Begrijp het allemaal niet meer. Toekomstige geschiedenis ziet er in elk geval niet al te rooskleurig uit. Zat laatst midden in een discussie over huidige situatie en de emoties laaiden al gauw hoog op. Termen als racist of landverrader vlogen over en weer. Trok me terug met groot glas wijn en concludeerde met enigszins triest gevoel: als op een doodgewone verjaardag normaal praten al niet meer lukt, waar moet het dan heen met de wereld?

Dinsdag 26-07
Naar Leeuwarden met de trein. Mocht EEN euro extra betalen voor papieren kaartje uit de automaat. EEN euro voor stukje papier van 5.5×8.5 cm. Wat een geweldige dienstverlening toch van de spoorwegen. Wat een service. Absoluut grandioos.

22.54 uur. Vriendin L. heeft zich vanmiddag ‘weer rot geërgerd’ vertelde ze net.
‘Al die mensen die met hun blote handen aan het eten zitten – het is zo ontzettend onsmakelijk. Het KAN toch niet dat de bakker of slager met zijn blote handen: zijn neus afveegt – zijn haar naar achteren strijkt – geld aanneemt en dan uiteindelijk mij een koek of plakje worst geeft?’

Heb ik me ook al zo vaak afgevraagd. In andere landen dragen ze verplicht handschoenen. Apart.

Woensdag 27-07
Vriendin M. moest even naar MCL, ging voor gezelligheid mee. Zat in de wachtkamer naast paar jonge vrouwen die op hun mobieltje naar foto’s keken.
‘Ga je deze nog toucheren?’ vroeg een van de vrouwen, wijzend op een foto.
‘Retoucheren – REtoucheren’ riep ander verhit uit. ‘Hoe vaak moet ik dat nog zeggen?’

Paus schijnt gezegd te hebben: de wereld is in oorlog omdat ze de vrede verloren heeft.
‘Ik had het anders verwoord’ zei man van M toen ik hem net aan de telefoon had. ‘Ik had gezegd: ‘De wereld is in oorlog omdat een stelletje &%#@’.
Kan teksten van man van M. hier werkelijk niet herhalen.

Donderdag 28-07
Had vreemde droom over Rutte. ‘Het gaat goed met de economie’ brulde hij vanaf een podium. ‘De werkgelegenheid neemt toe, de economie groeit als een gek en als jullie bij de volgende verkiezingen op me stemmen krijgen jullie allemaal TWEEDUIZEND euro!’
Hij kraaide en hinnikte. ‘Tweeduizend euro! En wie me gelooft krijgt zelfs DRIEDUIZEND euro!’
Iedereen liep onverschillig schouderophalend weg, overduidelijk immuun voor het gebrabbel, maar ik bleef staan. Rutte keek me breed grijnzend aan. ‘Een enkeling trapt er altijd in’ grijnsde hij terwijl hij me staatslot in handen duwde.

Wist bij het wakker worden zeker, heel zeker, wat hiervan de betekenis is: vandaag moet ik lot kopen, zou wel eens grote prijs kunnen winnen. Blij toe. Kan ik in elk geval de papieren treinkaartjes van de NS betalen.

10 gedachten over “VDTD – Het Treinkaartje”

 1. Had hier laatst een (ouwe, dikke, niet gehandschoende) bakker die op mijn vraag of hij nog puddingbroodjes had álle broodjes vastpakte, omdraaide, beetje in prikte en toen dácht dat ze op waren… Ik was blij toe en ga er nooit meer heen.

 2. Maak me ook zorgen. Om de “democratie van Erdogan, Trump en Poetin. Voor het gemak vergeet ik IS maar even. Soms sla ik een dag het nieuws over.
  Achterlijk dat je voor een papieren treinkaartje een euro extra moet betalen. Echt Nederland op zijn smalst!

 3. Hilarisch dagboek van vrouw die de wereld zijdelings bekijkt, er vaak niets meer van snapt, af en toe met een glas wijn in de poep trapt en daar onnavolgbaar grappig over schrijft. Telkens weer. Maar dat komt omdat de hele wereld iets heeft van: telkens weer.
  Ach, ’t is allemaal de schuld van Poetin. En van Trump en Erdogan ook natuurlijk.
  En Rutte? Ach joh, laat hem toch.

 4. Je hebt ons weer een gezellig weekje bezorgd. Met een brede grijns genoten.
  Och weet je Rutte kan ook weinig doen, al doet hij alsof het tegendeel waar,strohalmpje van de EU
  Het is maar goed dat we niet zien wat er allemaal achter de schermen bij slagers en bakkers gebeurt .Misschien toch jammer voor de lijners ,ze vielen vanzelf af en bespaarden veel lijngeld..
  Ik kijk nu al uit naar de volgende week hier 🙂
  groetje, Ria

 5. Dank allen, voor jullie gezellige reactie! Nog een fijne avond, voor straks alvast welterusten en een heel mooi weekend. Ze zeggen dat het droog blijft dus haal de paraplu maar weer tevoorschijn 😀 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw