© Pixabay watercolor-1618192_1280.jpg

VDTD – De Verstopping

Donderdag 23-06
Met man naar groencentrum, rozenstruik gekocht. Stonden in de rij bij de kassa, voor ons stond een jong stelletje.
Jongen tegen meisje: ‘Altijd als ik wat aardigs tegen je zeg maak je daar meteen misbruik van’.
Meisje glimlachte. ‘Niet metéén’ zei ze schalks.

Vrijdag 24-06
Werd wakker gebeld door vriend P. (de filosoof). ‘Ze gaan eruit, ze gaan eruit!’ brulde hij.
Had werkelijk geen idee waar hij het over had. ‘De Britten’ verduidelijkte hij toen. ‘Ze hebben vóór een Brexit gestemd’.
‘Jeetje’ mompelde ik slaapdronken. ‘Spannend. Ik ben benieuwd wat ons dat allemaal gaat brengen’.
‘Dat betekent in elk geval dat we binnenkort NOG meer mogen betalen aan de zuidelijke landen’ zei vriend P. ‘Die tekorten moeten toch aangevuld worden’.
Was opeens klaarwakker. En sjagger.

Zaterdag 25-06
Krijg het idee dat voorstanders van een Brexit allemaal achterlijk zijn – volgens de media althans. ‘En wat denk je dan van Juncker?’ vroeg man van vriendin M. ‘Wat is die man een slechte verliezer, ongelooflijk. Hij stond bijna te schuimbekken van narigheid’.
‘De arme schat’ zei M.
Man van M. keek wantrouwig. ‘Ik heb het over JUNCKER hoor. Juncker, de tweede Boris Jeltsin’.

Ouders kwamen ’s avonds.

Zondag 26-06
Hoor overal om me heen gesprekken die over Brexit gaan. Met moe naar stad om bij Nooitgedagt kopje koffie te drinken, raakten in gesprek met twee heren. ‘In de media hebben ze het over hoogopgeleid tegen laagopgeleid’ zei een van de mannen. ‘Of over jong en oud. Kortom: ze doen er alles aan om tegenstelling en chaos te creëren. Het is treurig’. Andere man knikte ernstig.

00.27 uur. Ga naar bed. Met moe naar Meet Joe Black gekeken, mannen keken voetbal. Hadden geen zin om hele film te zien, gingen maar meteen door naar het eind. Eind was prachtig.

Maandag 27-06
Naar kerk met ouders om kaars te branden – vandaag vier jaar geleden overleed lieve broer. Dag jongen. Dag grote, lieve broer. We missen je nog steeds. We missen je eigenlijk steeds meer. Het is stil zonder jou. Stil, onwerkelijk en leeg. Dat vinden pap en mam ook. Bah.

Dinsdag 28-06
Met moe naar Leeuwarden. Links van ons zaten drie oudere vrouwen, rechts een groep jonge jongens. ‘Nee’ zei een van de vrouwen links. ‘Ik heb heel weinig contact met haar. Ze weet dat ik haar doorheb. Bovendien heb ik nooit een duidelijk antwoord gekregen’.
Probeerde verder te luisteren, ging niet. Een van de jongens rechts begon namelijk over ‘gratis drinken op een boot’. Was direct afgeleid.

Verloren avond. Ex-collega W. belde. Had niet gezien dat zij het was, anders had ik de telefoon niet opgenomen. W. presteerde het om EEN uur lang onafgebroken achter elkaar te ratelen. EEN uur, de gek. Aan het eind van het gesprek zei ze opgewekt: ‘Wat hebben we heerlijk bijgepraat’. Al die tijd heb ik niets gezegd en vroeg ze absoluut nergens naar. Tot in de kleinste details heeft ze het gehad over de meest onbenullige gebeurtenissen en zelfs mijn demonstratieve gapen ontmoedigde haar niet. WAAROM voelen mensen dit niet? WAAROM moeten mensen zo dwangmatig ratelen? Hou toch je mond. Voordat je iets vertelt vraag je in godsnaam eerst eens af: is dit wel interessant voor de ander?

Woensdag 29-06
’s Avonds broer en vrienden van moe op bezoek. Hadden leuke gesprekken over de ‘ver-engelsing’ van de taal. ‘Waarom zeggen we geen winkelen maar shoppen?’ vroegen we ons af. ‘En waarom chillen in plaats van…’ Tja, in plaats van wat eigenlijk? Relaxen? Ontspannen? Klinkt allebei even vreemd. Bovendien is relaxen ook Engels woord.

Donderdag 30-06
10.47 uur. Lees net dat onder het ‘Beste Kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog’ het aantal zelfmoorden hoger dan ooit is. Is niet iets om trots op te zijn. Titel Beste Kabinet mag wat mij betreft direct ingetrokken worden.

22.25 uur. Was grijze, saaie dag. Lange wandeling in stad gemaakt en bij de boot gekeken. Waar blijft in Hemelsnaam de zomer? Waar blijft in Godsnaam de zon? Dit is pure hel.
Ook even naar vriendin M. Volgens man van M. ‘houden we de EU in stand op basis van angst, niet op basis van realiteit’.
‘Het is heel simpel’, zei hij. ‘Kijk maar naar het verleden. Europese landen waren als de dood de koloniën te verliezen. Indonesië mocht niet onafhankelijk worden, India mocht niet onafhankelijk worden, kortom: angst inboezemen is DE manier om te onderdrukken’.

‘Gaat het in die landen nu dan zo goed?’ riep M. vanuit de keuken.
Man van M. gaf geen antwoord en sloeg krant open.
Trof M. in keuken die driftig met een ontstopper in de gootsteen bezig was.
‘Verstopping?’ informeerde ik, de zonnebloemolie van vorige week indachtig.
‘Ssssttt’ zei M. terwijl ze schichtig richting woonkamer keek. ‘Hij heeft nog niets in de gaten’.

Ben benieuwd hoelang het duurt voordat man van M. de verstopping in de gaten krijgt. Zal heugelijke dag worden, die dag. Hoop dat ik erbij mag zijn.

10 gedachten over “VDTD – De Verstopping”

 1. Als voorstanders van Brexit niet gaan stemmen bij het referendum dan winnen de tegenstanders, zo simpel is dat Wie niet gestemd heeft moet niet zeuren.
  Jonge mensen zouden niet moeten sterven, mooi intiem gedenken met je ouders !

 2. Eeuwig gemis

  niets kan de plots ontstane leegte opvullen
  de afwezigheid weegt zwaarder dan lood
  tijd maakt het verdriet niet minder groot
  het leert enkel de tranen beter te verhullen

  Sterkte, Rebelleke.
  Lenjef

 3. Ik las dat ouderen “uit” en jongeren “in” hebben gestemd. Het duurt even, maar uiteindelijk zal GB alles wel weer op de rails krijgen. Worden vast andere landen nog jaloers op…Ben dat gedirigeer uit Brussel ook zat.
  Alweer vier jaar geleden van je broer, en tegelijkertijd nog maar zo kort.
  Las van de week in een tijdschrift bij mijn moeder een mooi gedicht. Zal het naar je mailen.
  Lieve groet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw