© Pixabay moon-478982_1280.jpg

VDTD – De Stilte

Vrijdag 09-09
Tropische temperaturen. Fijn voor al die mensen wiens zomer op de natte camping letterlijk in het water is gevallen. Eindelijk wat zon.
20.58 uur. Heb megagrote vlieg in kamer. Beest lijkt wel genetisch gemanipuleerd. Durf hem niet dood te maken – wat als het een prehistorisch insect is?

Zaterdag 10-09
Even naar vriendin M. Man van M. zat zich in de tuin te verbijten. ‘Het is toch niet normaal dit?’ zei hij, terwijl hij zijn vinger in de lucht stak. Ik luisterde. Vanuit de woonkamer van de buren schalde de muziek me tegemoet.
‘Ik vind het krankzinnig dat ik elke dag verplicht naar de muziek van een ander moet luisteren’ ging hij verder. ‘Ik zeg er niets van omdat ik probeer te denken: ‘Leef en laat leven’ maar ik vind het wel erg asociaal’.

Op dat moment begonnen de buurjongetjes van de buren aan de andere kant te krijsen. Verstijfde werkelijk even – het klonk alsof er een varken werd gekeeld.
‘O God’ snikte man van M. Hij boog voorover en legde zijn hoofd op zijn armen.

Zondag 11-09
Veel (Surinaamse) familie op bezoek. Oom H. en buurvrouw Annie (zijn vriendin) waren er ook. ‘Wat me schokt is niet de 60% die geen vertrouwen in Rutte meer heeft’ zei oom H. terwijl hij een grote slok bier nam. ‘Ik ben geschokt door die 40% die het kennelijk nog wél heeft. Hebben ze onder een steen gelegen of zo? Gewoonweg beangstigend’.
‘Wat IK beangstigend vind is dat je direct een stempel opgedrukt krijgt als je het niet met die kliek eens bent’ fluisterde buurvrouw Annie schuchter. ‘Je krijgt meteen een extreemrechts predicaat opgedrukt door sommigen’.
Tante W., net aangekomen vanuit Suriname, wapperde zich koelte toe.
‘Poe poe. Ik ben blij dat we in Suriname andere problemen hebben’.

©RHMaandag 12-09
Hele middag gevaren en ’s avonds uit eten. Bedankt Xin Hua, de zwarte garnalen waren weer verrukkelijk.

Ex-collega T. belde. ‘Jan-Jaap heeft een hoge bloeddruk’ zei ze. ‘Nu beweert hij dat het MIJN schuld is’.
‘Misschien moet je wat liever voor hem zijn’ adviseerde ik.
‘Dat zegt hij ook ja’ zei ze. ‘Maar hij vindt ook dat het mijn schuld is ‘omdat ik hem zoute pinda’s laat eten’.
Tegen die logica kon ze niet op. Ik ook niet.

Dinsdag 13-09
Droomde dat ik in kamer zat met Rutte. ‘Wat slaat u toch een stoere taal uit tegenwoordig’ zei ik.
Rutte grijnsde en klopte zichzelf op de borst.
‘Ja ja, deze jongen laat niet met zich spotten’.
‘En als u nu eens wetgeving zou maken?’ opperde ik. ‘Als u de politie nou eens de middelen zou geven iets te doen? Uw stoere taal kennen we namelijk wel van de MH17. Toen zou ook de onderste steen boven komen’.

Weet niet precies wat Rutte antwoordde. Het klonk hysterisch en ik ontwaarde iets als: ‘Pleur op’.

Woensdag 14-09
15.20 uur. Lig in schaduw in tuin, heerlijk. Ga nu even wat digitale kranten lezen.
15.35 uur. Lees net dat Juncker – de Boris Jeltsin van de EU – zegt: ‘De burgers van Europa mogen niet langer bij de neus genomen worden’.
Lijkt me fijn plan. Het begint nu toch wel wat te vervelen.

16.10 uur. Vriendin A. belde. ‘Hoe is het eigenlijk met L.?’ informeerde ze. ‘Heeft ze ondertussen al een vriend?’
(Ze bedoelde vriendin L. in Amsterdam die nog steeds vrijgezel is).
‘Nee’ zei ik. ‘L. zegt dat ze onafhankelijk en zelfstandig wil blijven’.
‘Tuurlijk’, gaapte A. aan de andere kant van de lijn. ‘Ze kan dus gewoon geen man krijgen’.
A. en L. zullen nooit vriendinnen worden, dat is duidelijk.

Donderdag 15-09
Naar Makkum gefietst – meer dan 30km. Vrijwillig. Op terras gezeten en later ergens anders vis gegeten.
Bij vistent zaten man en vrouw, dacht eerst dat het een echtpaar was totdat ik man hoorde zeggen:
‘Als ik met mijn vrouw loop kom ik niet in m’n ritme. Ze wil alleen maar praten. Als ik in m’n eentje 25km loop ben ik minder moe dan wanneer ik met haar 6km loop’.
Vrouw knikte. ‘Ja’ zuchtte ze. ‘Ik ken dat’. Beiden zwegen bedrukt.

Derinkuyu‘Praat ik ook teveel vind je?’ fluisterde ik naar man.
Hij haalde zijn schouders op. ‘Och. Ik heb geleerd me ervoor af te sluiten’.
Moest opeens denken aan Derinkuyu, 3500 jaar oude onderaardse stad in Turkije waar ongeveer 35.000 mensen gewoond hebben. Geen auto’s, muziek of wat dan ook. Wat zal het daar lekker rustig zijn geweest.

 

6 gedachten over “VDTD – De Stilte”

 1. De plaat voor de kop van Rutte zit muurvast. Hij weet dat hij weer voor de komende 4 jaar in het zadel zit. Inderdaad mag de politie ook wel wat meer bevoegdheden krijgen.
  Ik leef mee met M. en zijn herrie bij de buren.
  Met genoegen kijk ik uit naar de volgende keek op de week. 🙂

  Groetje, Ria

 2. Die opmerking van Rutte over de onderste steen ben ik ook nog niet vergeten. En dan steeds dat woord: “transparantie.” Van transpireren zal hij geen last hebben…
  Ik las pas dat je een stiltekamer kunt huren waarbij totale stilte gewaarborgd is. Het schijnt dat je dan zelfs je eigen bloed kan horen ruisen. Klinkt me als bazuingeschal in de oren (-:
  Lieve groet

 3. Dank allen, voor jullie reactie! Ik hoop dat jullie een fijne week gehad hebben en flink hebben genoten van het mooie weer. De zomer was niks maar september maakt het wel een klein beetje goed 🙂 Nog een fijne avond en alvast een mooi en goed weekend!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw