VZTZ – Over Slijters & Skypen

Bron: PixabayZondag 10-05
‘Het was een leuke Moederdag’, verzuchtte moeder tevreden aan het eind van de dag.
‘Dat vond ik ook’, antwoordde ik. Keken elkaar aan en wisten waar we aan dachten. Aan tante die nu zo ziek is.
‘Konden we maar iets doen hè mam?’ zei ik.
Moe glimlachte weemoedig en pakte de kaart die ze vandaag – via mij – van broertje had gekregen.
‘Ja’, knikte ze zachtjes. ‘Kon dat maar’.

Maandag 11-05
Naar stadje toe, nam bij Wally’s weer warme chocolademelk met extra slagroom. Ga dit voorlopig niet meer doen, dit wordt te gek. Ben bijna slagroomverslaafd, kan toch niet?

Kregen ‘s avonds bij het scrabbelen gesprek over woord ‘slijterij’.
‘Eigenlijk is elke winkel een slijterij’, vond ik. ‘Waarom noemen we dus alleen de drankwinkel een slijterij? En waarom niet de drogist of de snoepjeswinkel? Of de bakker of de slager? Iedereen die verkoopt is toch aan het slijten?’
Niemand wist hierop antwoord.

Dinsdag 12-05
‘Dat Bed, Bad & Brood gaat niet voor een ieder op hè?’ merkte vriendin M. op. We hadden het over de uitzetting van de 86-jarige Dorothy.
‘Hoogstwaarschijnlijk kost ze de gemeenschap te weinig’, verklaarde ik. ‘Dat is niet de bedoeling van de Staat’. Vriendin M. kneep lippen op elkaar van kwaadheid. Ik ook.

’s Middags naar ex-partner toe om broertje te bewonderen, ouders hadden de kleine man nog steeds niet gezien.
‘Waar zijn je eega en mijn kleine vriendje?’ vroeg ik aan ex toen ik vrouw en kind bij binnenkomst niet kon ontwaren.
‘Ze zijn aan het borstelen’, zei ex-man.
Ik knikte begrijpend. ‘Borstvoeding aan het geven’, verduidelijkte ik aan moe die niet-begrijpend keek.

Woensdag 13-05
Vreselijke nacht. Paar keer eruit, was zo ziek als een hond. Misschien voedselvergiftiging? Had bij smoezelige snackbar gisteren nog milkshake genomen, misschien dat het ‘m daaraan lag. Was rest van de dag brak. Zelfs nu, 18.30 uur, wil ik nog niet aan vette dingen denken. ‘Heb je geen trek in een speklapje?’ vroeg dochter medelevend. ‘Of aardbeien met slagroom?’ Bij de gedachte alleen al werd ik weer bleek om de neus.

Donderdag 14-05
Gaa fanav fandaach nied mer lette op hoe ik sgreif. Spelvoute worde bei einteksame nied meer gekontroleert wand de redenering is: bei begreipent lese gaad het om wat je te segge heb over een tekst, de ferpakking is nied belangreik.

Seldsaam agterlijk fint ik dit, maar ja, wie ben ik? Als Nederlant so graag wil ferloedere draag ik wel een steentje bei, is egt nied so moejlek.

© Foto van internetVrijdag 15-05
Zag Trijntje in De Jurk. Keek er goed naar en zag dat er wit stukje stof tussen zit – navel is onzichtbaar. In werkelijkheid is jurk dus niet zo bloot. Is stom. Als je toch ruig wil, doe het dan goed.

Zaterdag 16-05
Gebakken bloemkool gemaakt, smaakte best lekker. Ook smoothie gemaakt met bloemkool, ananas, rucola, kiwi, banaan en blauwe bessen. Ga echt weer gezond eten voorlopig. ’s Avonds gekeken naar documentaire over Bob Marley, was leuk. ‘Rastafari komt van Ras Tafari’, legde ik uit aan dochter die even beneden kwam. ‘Dat was de echte naam van Haile Selassie’. Dochter rende gauw naar boven.

Zondag 17-05
Wind, wind en nog eens wind. Houdt het dan nooit op? Ik zie op Facebook foto’s voorbij komen van Griekenland en de mensen daar lopen goddomme al in hun zwemkleding terwijl we hier nog truien en laarzen aan hebben. Bah.

21.10 uur. Net toen ik dit stukje wilde posten ging de telefoon. Het was vriendin T. ‘Peter is kwaad omdat ik in bad lag’, zei ze. ‘Daar lig ik nu trouwens nog in.’
‘Wat is daar mis mee?’ vroeg ik. ‘Ik lig ook wel eens in bad’.
‘Ja, maar ik was in bad aan het skypen met Bas en dat vond hij niet zo leuk’.
‘Daar kan ik inkomen’, antwoordde ik meevoelend. ‘Dat is ook wel wat vreemd, vind je zelf niet?’ Bas is namelijk ex-vriendje van vriendin T. van lang, lang geleden. T. zag het zelf heel anders. Ingewikkeld allemaal.

23 gedachten over “VZTZ – Over Slijters & Skypen”

 1. Trijntje Oosterhuis wil misschien ook wel makkelijk kunnen borstelen?

  Gebakken bloemkool krijgen we daar nog een recept van?

  Sterkte met tante.

  Vriendelijke groet,

 2. Alweer met een groter groeiende glimlach gelezen. Houdt het dan nooit op? 😉
  Heb mijn altijd in keuken kokkerellende Lief verklapt dat je bloemkool kunt bakken, gaat hij proberen. Verheug me nu al!

  Sterkte ook voor jou en de jouwen… X

 3. Mooi. Die kaart. Zo herkenbaar dat gevoel samen. Weer genoten van je update. Kun je dat niet gewoon gezellig iedere dag doen? Genoeg stof volgens mij;-))

 4. Borstelen 🙂
  Op de universiteiten zijn ze juist heel streng met Nederlands. Iemand die examen voor studie rechten doet en geen fatsoenlijk geschreven Nederlands pleidooi kan schrijven, kan het schudden. Toch nog gerechtigheid!
  Lief, die kaart van broertje…
  Liefs Kakel

 5. Wat heb je toch een schat van een dochter! Ik vind het trouwens ook heel mooi dat je je moeder nog een kaart van haar zoon laat krijgen. Ze boft ook maar met haar dochter. Wat naar van tante; sterkte!

 6. Tja, die verloedering van de taal, volgens mij moesten wij ons wel aan de d’s en t’s houden en dat zou nu niet meer belangrijk zijn? Lekker makkelijk!

 7. Was inderdaad een mooie documentaire. En dit weer ik baal er zo van, het blijft zo koud vanmorgen gewoon op de fiets mijn winterjas weer aan. En de verwarming balen……… Vriendin reageerde op FB dat ze het zo warm had in Griekenland waar ze was. Dus ik vroeg alleen maar “RUILEN”

 8. Leuk weer om te lezen!
  Vanmiddag in de regen liep ik in mijn dikke jas en winterschoenen met de honden te wandelen, ik kreeg spontaan trek in chocomel en pepernoten haha.
  Het lijkt wel herfst!
  Ik vind die scheurjurk haar geweldig staan, met goede waar kun je voor de dag komen toch? Ik hoop dat ze hem draagt!

 9. Hm, jij zorgt er toch voor dat ik de woorden ‘borstelen’ en ‘slijterij’ anders bekijk. Het woord ‘rastafari’ ken ik niet eens, dus daar kan ik niets mee 🙂
  En bah, dat weer van nu is echt nog helemaal niets!

 10. Je heb gewoon helemaal geleik, ferkoopen is slijten en dus sou iédere winkel slijterij moeten heetten met een foorfoegsel fan wát ze slijten dus klerenslijter of groenteslijter enz. . Op mijn sgool deden ze ook niet so moejluk met spelling dus ik ben het wel eens met de hededaagse opfattingen.

 11. Belaggelijk dat de ferpakking nied belangreik is … het gaat tog juisd om het plaatje? De Nederlantse taal is hardstikke mooi … je ‘sgrijft het zoals je segt’ wort dan wel een wel heel ruim bechrip …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw