De Römertopf

Terwijl ik dit stukje tik staat er een groot glas rooibosthee voor mijn neus. De wind beukt tegen de ramen en zo af en toe hoor je een luide knal van vuurwerk. Dochterlief is in het stadje met wat vriendinnen en manlief kijkt tv. Kortom: het is een vredig avondje.

Waarom die intro? Geen idee. Hoogstwaarschijnlijk dacht ik: kom, laat me gewoon eens wat zinloos raaskallen en kijken hoelang ik dat volhoud. Ik denk dat ik een heel eind kom. Ik kan bijvoorbeeld vertellen over de Römertopf die ik vanmiddag gekocht heb. Dat is zo’n aardewerken schaal waar je je vlees, groenten en aardappelen tegelijk in propt en die je vervolgens een paar uur in de oven laat staan. Geen gedoe met potten en pannen, nee, gewoon alles in dat ding knallen en klaar. Ik voorzie een gouden periode in mijn keuken want als ik ergens een hekel aan heb is het koken. Op zich is koken zo af en toe nog wel okay maar élke dag??? Wat een ellende.

Ik begin tegenwoordig steeds vroeger met eten koken in het kader van ‘dan ben ik er lekker snel vanaf’. Dochterlief vindt het hoogst irritant dat we soms om 16.00 uur al aan tafel gaan. Het kind komt net thuis uit school en hop, we kunnen meteen aanschuiven. Om 17.00 is mijn keuken aan kant en ben ik vrij. Ik stelde laatst voor om in de toekomst ’s ochtends vroeg meteen warm te eten (in veel Aziatische landen doen ze dat tenslotte ook) maar daar willen mijn huisgenoten (voorlopig) nog niet aan.

Nu kan ik natuurlijk eindeloos over die keuken en dat eten neuzelen maar dat schiet niet op. Ik denk dat ik er maar weer even een kort fictief verhaaltje tegenaan gooi. Gewoon om scherp te blijven.

Zusje
Elke dag hebben mijn zusje en ik dezelfde discussie. Het is niet leuk meer. Ik vraag me af of ze wel goed wijs is. Volgens mij niet. Met mama wil ik hier niet over praten. Ze heeft het al moeilijk genoeg sinds papa met de noorderzon vertrokken is. Ik hoor haar heus wel huilen hoor, ’s avonds als ze denkt dat ik slaap. Dan doet ze de tv uit, zet van die zielige muziek op, trekt een fles wijn open en gaat aan tafel huilen. ’s Ochtends heeft ze dikke, opgezwollen ogen en een rode neus maar ik zeg er niets van. Ook dat vind ik sneu.

Al met al zijn er veel dingen die ik moeilijk vind maar als mijn zusje zo doorgaat zal ik het toch eens met mama bespreken. Ik vind het zorgwekkend. Elke dag opnieuw zegt ze tegen me dat mama haar vermoord heeft. Waar slaat dat op? Je bent toch niet goed bij je hoofd als je dat zegt?

——————-

Mama bekijkt me raar. Ik heb het haar zojuist verteld. Ik ging naar haar toe en zei: ‘mama, er is iets dat me al een tijdlang dwars zit. Ik wou het je eerst niet vertellen maar ik denk dat het belangrijk is dat je het weet.’ Ik heb haar verteld van de vreemde gesprekken die mijn zusje en ik dagelijks hebben. Ik heb haar verteld dat mijn zusje altijd hetzelfde zegt. Dat ze zegt dat mama haar vermoord heeft. Tijdens ons gesprek trok mama bleek weg. Het gesprek had me moeten opluchten maar toch… Toch zit er iets niet goed. Ik denk dat mama wat in de war is. Want nadat ik klaar was met praten bekeek ze me vreemd en ze klonk heel raar toen ze tegen me zei: ‘lieveling: je hebt helemaal geen zusje.’

25 gedachten over “De Römertopf”

 1. Wij aten, en eten, altijd stipt om zes uur, dan is dat duidelijk en bekend en kan iedereen die mee wil eten daar rekening mee houden.

 2. Een snelkookpan, is dat niks voor jou? Kant en klaar maaltijden van AH zijn ook erg handig. Of de bezorgservice van het eethuisje om de hoek?
  Eten Koken = noodzakelijk kwaad 🙂

 3. Ik hou ook van vroeg eten. Dan heb je een lange avond. Maar s’morgens al warm dat krijg ik niet door mijn keel, zelfs als lunch niet (zoals de boeren doen) Nee, vijf uur, half zes vind ik een mooie tijd. Leuk verhaal

 4. Jeetje wat een verhaal! Gaat het verder?
  Ik hou ook niet van koken. Gelukkig doen we het om en om sinds manlief met pensioen is. Dat scheelt alweer de helft. Ik heb een keer een römertopf gehad, kon ik na een mislukt experiment weggooien. Zorg voor voldoende vocht!

 5. Schitterend verhaal. Ik kan me er van alles bij voorstellen. En koken is ook niet mijn hobby. Gelukkig heeft manlief na 22 jaar mijn taak overgenomen en kookt sinds 1997 bijna dagelijks.

 6. Om 16.00 uur al aan de warme prak? Pfff… dan ben ik nog niet eens thuis joh! Bij ons wordt het meestal rond half 7 en ja, dan heb je dus inderdaad niet zoveel meer aan je avond. Zo’n topf lijkt me ook wel wat, niet omdat ik een hekel aan koken heb maar vanwege het idee dat alles dan zo in 1 ‘pan’ kan waardoor de smaken goed in elkaar kunnen trekken…

 7. Koken is ook al niet mijn hobby, schijnt toch méér voor te komen dan je zo denkt!Ook ik heb, net als Marja het koeken mogen overdragen aan manlief na zijn pensioen…. fééstje hoor!

 8. geen zusje meer…… Mmmmmm ik ga weer hele geke dingen denken. Wij eten altijd heel laat. Pas rond kwart voor zeven, zeven uur op zijn vroegst.

  Love As Always
  Di Mario

 9. Die twee delen van jouw verhalen staan wel haaks op elkaar zeg. Heel praktisch eerste deel, gevolgd door een heel diepgaand tweede. Ik moet zeggen dat ik dat tweede wel herken, Sixt Sense en zo, dat van dat vroege eten is opmerkelijker…:) Immers, in ons land ( en daarbuiten) zie je vaak dat men tussen de middag graag warm eet (of juist niet) en dan de avond benut voor wat koffie met brood. Blijken veel gelovige mensen voor te vallen. Wij steedse lieden kenden dat niet. Warm eten neem je pas om half zeven of zo tot je. Op het gemak of op schoot. Kwestie van kiezen…

 10. Vond het wel een eng verhaal hoor. Maar goed ja dat koken, voor mij ook niets hoor, ik eet trouwens het liefst zo laat mogelijk soms pas half 8 dat ik denk o ja nog eten. Hou gelukkig veel van salades en als alleenstaande hoef ik voor niemand iets op tafel te zetten dus soms heeft een nadeel ook weer een voordeel.

 11. Je kookt voor twee dagen. Je eet, wat mij betreft om 16.00 uur ;-), de helft. De rest goed inpakken in kranten, dekens, slaapzakken, enz. en in je bed bewaren (methode hooikist) tot de volgende ochtend. Ontbijt op bed!

 12. Haha je had zeker nog niet gegeten toen je aan het zusje-verhaal begon 😉
  Mijn moeder had vroeger ook een römertopf, 1 x gebruikt, daarna stond hij ter decoratie op de kast!
  Fijne dagen!

 13. Hahahaha prachtig, het is je weer gelukt, ik zit weer hardop te lachen (en dan heb ik het over het eerste deel, zoveel mag duidelijk zijn). Pfoe, thanks! (gniffelt nog bij het idee dat zo’n kind uit school direct aan tafel moet om te eten, dan is mama er maar vanaf)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw