© Pixabay sunset-4413992_1920
© Pixabay sunset-4413992_1920

Over Vroeger & Nu

Lief dagboek,
En zo zitten we dan opeens in het jaar 2020. Was het nog maar gisteren dat we water en kaarsen in huis haalden vanwege het Magische Millennium? Was het gisteren dat we vol verwachting dat magische jaar 2000 indoken en het toch wel een lichtelijke deceptie was toen bleek dat alles goed gegaan was? Dat er niet één klein computertje gecrasht was, dat we voor niks al dat water en die kaarsen in huis gehaald hadden, dat we… Enfin. Hoe dan ook: we zitten nu in 2020 en ik wens een ieder een heel goed, mooi en gezond nieuw jaar!
Dan nu even in vogelvlucht de afgelopen weken en ik begin bij:

19-12
Verjaardag van moe. O, haar verjaardagen van vroeger met de kamer vol visite, de lachende stemmen, de heerlijke jazzmuziek en de geur van eten! Beelden die ik nooit zal vergeten, al word ik honderd. Gefeliciteerd lieve moe. Ik hoop dat je, waar je nu ook bent, een geweldige dag hebt.

22-12
20.10 uur. Vriendin M. en eega komen straks, gaan met z’n allen naar de bokswedstrijd kijken tussen Badr en Rico.
23.40 uur. Heb zelden iemand zo teleurgesteld gezien als man van M. “Lieverd, het is maar een spelletje hoor” probeerde M. hem te troosten. “Je kunt het amper serieus nemen toch? Het is gewoon wat meppen en meer niet.” Man van M. keek kwaad. “Mens…,” begon hij maar toen leek hij zich te bedenken. “Ik las een leuke spreuk vandaag,” gooide hij het over een andere boeg. “Als liefde blind is, waarom is lingerie dan zo populair?”
“God o God,” murmelde M. die naast me zat.

23-12
Ik was vandaag zo bang dat ik eigenlijk in blinde paniek naar de huisarts of spoedeisende wilde rennen. Wat was het geval: pa had gehoorapparaat op proef maar het beviel niet en we zouden het terugbrengen. Haalde pa op in Harlinga, deed het gehoorapparaat alvast in m’n jaszak en toen hoorde ik het: een vreselijke piep. Dagboek: ik was ervan overtuigd dat het m’n lichte tinnitus was die opeens op hol geslagen was. “Hoor jij het ook?” vroeg ik aan pa maar hij hoorde niks. Eenmaal aangekomen bij Beter Horen had ik een hartslag van minstens 300 en kon nauwelijks ademhalen. De gedachte dat deze piep nooit meer weg zou gaan was onverdraaglijk. De deur ging open en we waren aan de beurt. “Ik hoor uw gehoorapparaat piepen” zei de mevrouw. “Hoort u het ook?” stamelde ik. Toen begreep ik het. Het was al die tijd het gehoorapparaat.

24-12
Naar stadje, ter hoogte van de Trekpleister liep ik achter twee vrouwen. “Waarom zou een oudere man wel een jongere vrouw mogen hebben maar een oudere vrouw geen jongere man?” vroeg een van de vrouwen aan haar vriendin. “Ik vind het zo oneerlijk; het is een schande dat …”
Kon de rest niet verstaan maar de vriendin zuchtte hoorbaar.

25-12
Eerste kerstdag. Pa, nichtje T. en man W. kwamen eten. Waarom gaat het met kerst altijd om eten dagboek? Stond ergens in de Bijbel: “Op 25 december is het de bedoeling dat de winkels helemaal uit hun plaat gaan en het volk zich volvreet?”
“Volgend jaar krijgt een ieder een boterham met pindakaas,” mopperde ik.
“Vooral doen, het hele jaar door verwen je ons namelijk al genoeg met je kookkunsten,” zei man. Hij klonk wat hatelijk.
Hm.

31-12
11.12 uur. Heb lip verbrand aan gloeiende appelbeignet.
19.35 uur. We zouden naar nichtje T. en man maar eenmaal in de auto leek het alsof we tegen een wollen deken aankeken, zó dik was de mist. We bleven dus thuis.

01-01-2020
…en zo zitten we dan opeens in het jaar 2020. Was het nog maar gisteren dat we water en kaarsen in huis haalden vanwege het Magische Millennium? Was het gisteren dat we vol verwachting dat magische jaar 2000 indoken? Ja, het was gisteren en toch ook weer niet. We zijn miljoenen herinneringen, beelden en fragmenten verder. En met een beetje geluk, een heel klein beetje geluk, krijgen we er in net zo’n korte periode weer miljoenen herinneringen, beelden en fragmenten bij. De kaarsen en het water haal ik alvast in huis.

7 gedachten over “Over Vroeger & Nu”

 1. Dat de tijd vliegt is misschien jammer maar wat de feestdagen betreft ben ik erg blij dat ze snel voorbij zijn.
  En we hebben het toch echt oergezellig gehad.

 2. Ach, je tinnituspiep. Je zal het maar hebben.
  Mijn moeder hamsterde 1999 met alle geweld pakken water. Ze ging ervan uit, nee, hóópte dat alles m.i.v 2000 mis zou gaan, want mijn broer en ik waren te besodemieterd om voorraden aan te leggen. Mijn moeder zag ons al aan de deur komen bedelen om flessen water…
  Mijn man is al jaren blind dus ik begin niet eens meer aan lingerie (-:

 3. Sie piep van hoorapparaten die niet uitgezet zijn als ze úit het oor zijn is vréselijk, ik werd er bijna hysterisch van als Henk ze niet snel genoeg uit zette omdat hij het zélf niet hoorde, ongelooflijk maar waar.
  Hij draagt ze nu niet meer omdat hij er niet meer mee om kan gaan!
  Ik ben nogal fatalistisch, nooit extra water of kaarsen in huis gehaald.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw