© Pixabay diary-968592_1280

Ontnuchteren

Over het geheel genomen vind ik van mezelf dat ik zeer ruimdenkend ben en dat er veel moet mogen en kunnen. Toch fronste ik gisterochtend ernstig mijn wenkbrauwen bij de krantenkop: ‘aanstaande koningspaar heeft geblowd met daklozen.’

‘Nou moe’ dacht ik verontwaardigd. ‘Het moet toch niet gekker worden.’ In gedachten zag ik ze daar al zitten, met z’n allen in de kring, knetterstoned en blowend. Ik klikte gauw het artikel aan teneinde me nog meer te kunnen opwinden over deze wel AL te ver gaande tolerantie.

Het bleek gelukkig mee te vallen. Ik las het gewoon verkeerd. Het aanstaande koningspaar heeft gezellig ‘gebowld’ met daklozen. Er bleek namelijk een grote behoefte te zijn onder de daklozen, aan dat bowlen.

Ik heb ooit eens iemand gekend die dat ook had, de dingen verkeerd lezen door snelheid. Ze werkte bij de krant en maakte de overlijdensberichten op. Op een dag moest ze de advertentie opmaken waarin melding gemaakt werd van het heengaan van onderwijzer Piet.

‘Piet was zeer geliefd in de onderwijswereld’ had de tekst in de advertentie moeten luiden.
Doordat het meisje te snel las of teveel afgeleid was – of een combinatie van die twee – las ze er finaal overheen en maakte ervan:
Piet was zeer geliefd in de onderwereld’. De nabestaanden waren verbijsterd, net zoals overigens de rest van heel Nederland aangezien de advertentie zo in drie kranten verscheen.

Het grappig van taal is: je kunt je doorlopend vergissen en in verwarring raken. Vanochtend stond ik even stil bij het woordje ‘besteed’. Ik had dat woordje getikt, ergens in een zin, en toen ik de zin daarna over las ging ik twijfelen. ‘Wat een raar woord is dat eigenlijk’ dacht ik. Toen ging het mis. Ik herhaalde het woordje een paar keer in mijn hoofd en fluisterde het vervolgens hardop: ‘besteed. Besteed. Besteed. Besteed’ en na de vierde keer dit gefluisterd te hebben was ik ervan overtuigd: dit woord bestaat niet.

Het was een angstig moment. HOE kwam ik erbij een woord op te schrijven dat niet bestaat? Ik ging dus direct Googelen maar gelukkig: het bestond wel. ‘Besteed’ bestaat. Zelfs nu, enkele uren later, klinkt het me wat wonderlijk in de oren. Het heeft iets weg van ‘Bedstee’ en ‘Bestiaal’ en wellicht dat wat er zich in die bedstee afspeelt redelijk bestiaal kan zijn, toch heb ik nooit gedacht dat er een link bestond tussen deze drie woorden.

Toch verwonder ik me wel vaker over woorden en ik kan me oprecht verbazen over de on-logica van taal. Ik beschouw het ondertussen maar als mijn eigen persoonlijke tic, want de meeste andere mensen die ik ken hebben er geen last van. Er zitten dingen in de Nederlandse taal die me bezig blijven houden. Neem bijvoorbeeld een woordje als ‘Ontnuchteren.’ Je bent geneigd om te denken dat degene die ontnuchtert ‘Nuchter’ zal worden maar dat ‘Ont’ ervoor weerspreekt dit. ‘Ont’ is volgens de woordenboeken een ‘Ontkennend voorvoegsel’ en betekent dus ‘Niet’. Als je dit zo bekijkt dan wordt degene die ‘Ontnuchtert’ dus allesbehalve Nuchter. Uren kan ik me verdiepen in dit soort zaken en eruit komen? Ho maar. Het is vrij vermoeiend al met al en ook wel een beetje zielig. Ik ken weinig tot geen mensen die stapels woordenboeken op hun toilet hebben liggen en in die zin is mijn fascinatie voor taal dus behoorlijk uit de hand gelopen.

Ik ga maar eens een dubbele whisky tot me nemen. Wie weet ontnuchtert dat me wel wat.

2 gedachten over “Ontnuchteren”

 1. In 2009 ben ik gaan bloggen.
  Beter leren schrijven was een van mijn doelen.
  Na twee winterslapen heb ik deze zomer mijn blog verhuisd.
  Geschrokken ontdekte ik vooral veel schrijf- en spelfouten.

  Nu geniet ik vooral van mijn bloggen.
  Voor de taalfouten schaam ik mij vooral!

  Gelukkig laat jij met dit blog merken dat er ook humor in te zien is.

  Vrolijke groet,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw