Ik irriteer me niet

Bron: Pixabay
Bron: Pixabay

Laatst ontmoette ik op een feestje een leuke vrouw die opgewekt vertelde: ‘ik laat mijn humeur NOOOIT beïnvloeden door het weer, nooit.’ Ze knikte er serieus bij en ik zag dat ze het meende en terwijl ze dat zo zei bedacht ik me dat ik dat voortaan ook ging proberen.

 

‘Nooit zal ik me meer ergeren of opwinden over het weer’ nam ik me voor. ‘Voortaan schijnt voor mij elke dag de zon.’

De gedachte was mooi maar in de praktijk heb ik er soms nogal wat moeite mee. Zeker gezien de situatie van de laatste tijd – altijd grijs, grauw en nat. Ga me niet vertellen dat jij er geen moeite mee hebt! Het water valt met bakken uit de hemel en het is moeilijk om hier opgewekt onder te blijven maar ik ben de beroerdste niet dus herhaal ik vrolijk: ‘het weer heeft totaal geen invloed op mijn humeur.’ Wellicht dat er in de toekomst nog zakken vol Oxazepam aan te pas zullen komen, maar dat zien we dan wel weer. Voorlopig staat mijn goede voornemen als een huis.

Mijn andere goede voornemen was is: mensen niet meer corrigeren en verbeteren. Ik heb had nogal eens de neiging om bijvoorbeeld te roepen: ‘ZIJ hebben’ als ik iemand weer eens hoor zeggen: ‘hun hebben’. Gruwelijk vind vond ik het om telkens weer dat ‘hun hebben’ aan te horen maar het schijnt niet uit te roeien te zijn. ‘Hun hebben’ kun je vergelijken met de kakkerlak, die is ook onuitroeibaar, dus over ‘hun hebben’ hoor je mij niet meer (hoewel ik het zelf nooit zal zeggen, dat begrijp je!).

Waar ik ook niets meer over ga zeggen hoewel dat nog steeds absoluut fout is, is de volgende klassieker: ‘ik irriteer me’. Heel Nederland schijnt zich te ‘irriteren aan’ en het komt bij weinig mensen op dat het ‘ik erger me aan’ en ‘iets irriteert me’ is. Maar ook hier ga ik me niet meer aan ergeren! Omdat ik Zen wil zijn, rustig, evenwichtig en in balans, moet ik gewoon accepteren dat dit van die kleinigheden zijn in het leven die erbij horen.

Toch moest ik zonet wel even slikken. Ik stond op het Leidseplein op de tram te wachten en belandde in een gesprek tussen twee vriendinnen. De een deed haar beklag over een paar gemeenschappelijke vriendinnen en de ander knikte begrijpend. Het was een niet bijster interessante conversatie maar toen werd een zin uitgesproken, zo vreselijk – ik kon er niets aan doen maar de haren rezen me direct te berge: ‘….weet je wat het is’ hoorde ik vriendin A tegen vriendin B zeggen die haar belangstellend aankeek: ‘hun hebben nooit geen zin om iets leuks te doen en daar irriteer ik me dan aan.’

Hunhebbennooitgeenzinendaarirriteerikmedanaan – het was TE erg. Maar ik zal me aan dit soort uitspraken nooit meer irriteren ergeren. Aan dat goede voornemen hou ik me absoluut. Hun hebben wat dat betreft gewonnen.

 

4 gedachten over “Ik irriteer me niet”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw