© Pixabay old-man-2803645_1280

Het Uiteindelijke Doel

Donderdag 18-04
Lief dagboek,
00.15 uur. Hebben vandaag pa opgehaald uit Rotterdam. Ik vind het steeds moeilijker om in het huis van moe rond te lopen dagboek. Ik mis het gerinkel van de koffiekopjes, de blije stem van moe, het gebaar waarmee ze handenwrijvend naar ons toeliep om te vertellen dat ze zulk lekker gebak gekocht heeft. Vandaag zat ik in de tuin bij pa en keek de keuken in. In gedachten zag ik moe achter het aanrecht staan. ‘Wat een mooie dag is het hè’ babbelde ze terwijl ze koffie inschonk. Ik deed m’n ogen open. Er stond niemand in de keuken. Een overweldigend gevoel van iets waar geen woord voor bestaat overviel me opeens.

Vrijdag 19-04
10.15 uur. ‘Toen ik gisteren bij Shell ging tanken werd aan me gevraagd of ik 1 cent per liter wilde betalen’ zei man net. ‘Die cent schijnt Shell te investeren in compensatie van de CO2-uitstoot. En dan te bedenken’, vervolgde hij, ‘dat dat bedrijf miljarden winst maakt – ze hebben geloof ik een nettowinst van 23,3 miljard dollar’.
‘Kunnen ze dan niet een klein miljardje besteden aan de CO2-uitstoot?’ vroeg ik me af. Man glimlachte bij zoveel naïviteit.
21.24 uur. Liedje van de week is ‘I’m Eighteen’ van Alice Cooper. Kan me nog goed herinneren hoe ik me voelde toen ik 18 was, lichtjaren geleden. Nog even en ik kan ‘I’m Eighty’ zingen.

Zaterdag 20-04
‘Ik las laatst’ zei pa, ‘dat Nederland percentsgewijs veel meer bos kapt dan waar dan ook ter wereld’.
‘Dat moet wel’ zei man. ‘Er komt elk jaar een stad als Dordrecht bij. Nu willen ze in de grote steden de lucht in en wordt er constant geroepen hoe heerlijk het is om op de 20ste verdieping te wonen. Misschien moeten we maar verhuizen, wat denk je? Ergens gaan wonen tussen de 20ste en 40ste verdieping?’ Man wendde zicht tot mij.
‘Lijkt me een fijn plan’ antwoordde ik.

Zondag 21-04
1ste Paasdag, tweede Pasen zonder moe. Op Sri Lanka zijn er allemaal aanslagen gepleegd op Christenen. Wat een wereld. We reizen naar de maan maar wat geloof betreft leven we nog in het Krijt.
15.50 uur. Straks komen vriendin M. plus gezin op bezoek.
20.03 uur. Man van M. had vanmiddag een leuke stelling: ‘Als je je afvraagt of Het Systeem waarin we leven écht democratisch is, vraag je dan eens af of je kritiek mag hebben’ zei hij. ‘Vraag je eens af of je een afwijkende mening mag hebben, vraag je eens af hoe het kan dat democratisch gekozen partijen in een hoek gedrukt worden. Vraag je eens af waarom kritiek op links direct afgestraft wordt met het stempel Fascistisch/Racistisch/Populistisch. Vraag je dit alles af en vraag je dan nogmaals af hoe het écht gesteld is met onze democratie. Tenminste: voor dat wat ervoor moet doorgaan’.

Maandag 22-04
2de Paasdag. Rustig dagje, even met dochter & pa stadje in.

Dinsdag 23-04
Net dochter naar station gebracht. ‘Ga je mama een beetje missen?’ vroeg ik.
‘Doe toch eens normaal mens’ antwoordde kind.
Bracht daarna direct trui terug van M. die ze laatst vergeten was. M. was net bezig sinaasappels uit te persen. ‘Goed voor de vitamine C’ zei ze.
‘Ja’, dat verhaal ken ik, zei ik. ‘Paprika heeft veel meer vitamine C dan sinaasappels maar ja, dat bekt niet zo lekker hè’.
‘Paprikasap lijkt me erg goor’ zei M.

Donderdag 25-04
Hadden het aan tafel over dieren.
‘Elk dier heeft zijn nut’ zei pa. ‘Of het nou om de zee-egel of het stokstaartje gaat, alles is hier met een doel’.
‘Wat is dan het doel van de mens?’ vroeg man.
Hierop vielen we stil.
‘Zichzelf vernietigen’ zei ik uiteindelijk.

Het was eigenlijk een grapje dagboek. Een spontane ingeving. Maar toen ik dacht aan wat de mensheid elkaar al eeuwenlang aandoet realiseerde ik me met een plotseling beklemmend gevoel dat ik er niet ver vandaan zat.

*****

12 gedachten over “Het Uiteindelijke Doel”

 1. ‘Ik hou van mensen, maar ik heb een hekel aan de mensheid’, zeg ik wel eens in de wetenschap dat dat natuurlijk ook nergens op slaat. Niemand heb ik het gedoe van mensen prangender zien verwoorden dan Dimitri Verhulst in Godverdomse dagen op een godverdomse bol.

 2. Je zit er helaas niet ver vandaan… de zelfdestructie zie je alom.
  Herkenbare vraag aan je dochter en nog meer herkenbaar het antwoord. We willen zo graag dat ze ons missen, maar troost je, als ze ons niet missen hebben we het als ouder goed gedaan. Dan staan ze stevig op eigen benen. Dat is de bedoeling van opvoeden.

 3. Een vergissing van de natuur

  het
  paradijselijke
  van onze blauwe planeet verdween

  werd een bron van geween
  toen de mens verscheen

  we
  maakten
  van de hemel op aarde een grafsteen

  In vernietigen is de mens niet te verslaan, Rebelleke. 🙂
  Lenjef

 4. Ik ben al heel lang afwezig geweest in blogland.

  Je Moeder missen dat duurt dat gaat niet weg, van mij dit jaar 9 jaar geleden en je woorden raken mij, het zijn die kleine dingen zoals rinkelende kopjes en het bekende aa gezicht dat zij er hoort te staan.

  Als nog gecondoleerd met het verlies van je Moeder.

  Ik kan me voor de geest halen dat jullie toen nog samen zochten voor een woning bij jullie in de stad .

  Groetjes Laura

  1. @ Roadlaura. Wat is dat een tijd geleden, leuk om je weer eens te ‘zien’! Ja, het zit ‘m in die kleine dingen hè Laura, verdriet hebben om iemand van wie je veel houdt. En op de meest onverwachte momenten steekt het verdriet de kop op. Enfin, we blijven er gewoon wat van maken! Lieve groet,

   1. Klopt , ze zouden het ook niet anders gewild hebben er het beste van te maken en vooral te genieten. Dat dit soms gepaard gaat met een traan en een lach omdat aan ze wordt gedacht ?

    Lieve groetjes Laura

 5. @ Bentenge: er komt wel wat sap uit maar heel weinig. Ik gooi de paprika’s daarom altijd in de blender (met andere groente). Ja, ik haal wel eerst de zaadjes eruit!! 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw