© Bron: Pixabay

Het Nippertje

Zaterdag 08-07
Lief dagboek,
Soms zijn er van die woorden die je regelmatig gebruikt en opeens denk je: wat een idioot woord is dit. Zoiets overkwam me gisteren. Ik was vriendin L. aan het appen en wilde zeggen dat ‘mijn kaaskoekjes op het nippertje…’ en toen stopte ik. Ik kon m’n zin niet afmaken. Want ik keek naar m’n scherm en dacht: nippertje? Nippertje? Wat is dat in Godsnaam voor een woord? WAT is een nippertje? Als je het drie keer achter elkaar zegt weet je niet eens meer wat het betekent. Nippertje-nippertje-nippertje. Het klinkt als iets dat je kunt eten en krokant is.

Maandag 10-07
Even naar vriendin M., haar zus was er ook. M. en haar zus kunnen niet bijzonder goed met elkaar overweg maar ze gedogen elkaar op een redelijk beschaafde manier. ‘Ik heb altijd het gevoel dat ze jaloers is’ heeft M. wel eens verteld.
Nu stapte ik dus binnen, juist op het moment dat de zus een Camembert openpulkte en naar binnen schoof. Dagboek, werkelijk: in één keer verorberde ze dat hele kaasje, ik overdrijf niet. Nu ja, een klein beetje dan.
Het was best gezellig met de zus van M. erbij. ‘Ik wil volgend jaar op vakantie naar Brazilië’ vertelde ze, ‘en ik wil ook een cursus Braziliaans doen. Dat Braziliaans is zo’n mooie taal, vinden jullie niet?’ Ze slikte in één keer de halve Camembert door.
‘Ze spreken in Brazilië geen…’ wilde ik zeggen maar toen verslikte de zus zich in een homp kaas en nadat ze eindelijk weer wat lucht kreeg kwam het er niet meer van.

Dinsdag 11-07
Vannacht maakte dochter me wakker. ‘Er is een spin in mijn kamer’ fluisterde ze. Gek is dat: ik slaap met gemak door wekkers of alarmen heen maar als dochter naast m’n bed staat te fluisteren ben ik direct klaarwakker. Zou dat een soort moederinstinct zijn? Dat ze me wakker maakte voor de spin was overigens een grof schandaal. Ik kon het beest in eerste instantie niet eens vinden, zo klein was ‘ie. Toen ik ‘m eindelijk zag pakte ik hem met twee vingers en staarde dochter verbijsterd aan: ‘Maak je me HIERVOOR wakker?’ Ik zwaaide driftig het insect voor haar neus heen en weer terwijl dochter als door een adder gebeten een sprong maakte die het op de Olympische Spelen niet onaardig zou doen.
Ik hoop dat ze vlug trouwt met een insectenverdelger en vooral NOOIT in een tropisch land gaat wonen.

Woensdag 12-07
Ik zat trouwens de hele tijd te denken dagboek, over het voornemen van de G20 om internet aan banden te leggen. ‘Er worden teveel leugens verspreid via internet’ is het argument.
Wat ik me nu steeds afvraag: hoe zit het dan met Rutte? Wordt hij ook aan banden gelegd? Hij verspreidt namelijk ook heel wat onzin – pakken we hem ook aan? Wordt hij ook gecensureerd?

Grijs dagje. Brachten dochter terug naar Groningen en gingen zelf nog even de stad in.

Donderdag 13-07
Goed nieuws dagboek: De Londense metro zal voortaan geen ‘dames en heren’ meer zeggen. Dat ligt net iets te gevoelig en dat kan ik me heel goed voorstellen. Er zijn tegenwoordig per slot van rekening nog maar bitter weinig dames en heren dus die aanhef was al jarenlang volkomen misplaatst. Ik heb wel een paar suggesties voor een nieuwe aanhef:

‘Goedemorgen stelletje randdebielen’
‘Goedemorgen krukkige imbecielen’
‘Goedemorgen kruipende stumpers’
‘Goedemorgen schlemiele zielenpieten’
‘Goedemorgen achterlijke…’
Enfin. Ik kan nog uren zo doorgaan maar daar heb ik niet zoveel zin in.

Dagboek: ik heb wel eens verteld over vriendin A., die vriendin die een chef heeft die niets anders doet dan peuteren in z’n neus. Het schijnt nog een naam te hebben ook, die afwijking. Anyway: ze heeft een enorm conflict met hem gehad laatst ‘Hij was op de afdeling aan het opscheppen over zijn vroegere veroveringen toen zijn blik op mij viel’ vertelde ze. Ze rilde bij de gedachte, dat kon ik duidelijk zien.
‘Als ik jou toentertijd buiten de deur had ontmoet had ik misschien ook wel werk van je gemaakt’ zei hij terwijl hij over zijn glimmende schedel aaide en daarna aan zijn vettige snor trok.
‘En hoe had je gedacht me te veroveren?’ had A. op scherpe toon gevraagd. ‘Door me te verblijden met een doos neuspulkjes?’
‘Iedereen begon ongemakkelijk te schuifelen en later moest ik bij hem op kantoor komen waar hij me een enorme uitbrander gaf over iets onnozels. Het was overduidelijk een wraakactie – de man was woedend’ vertelde ze.
‘Dit is vanwege die doos hè?’ had A. aan hem gevraagd.
Haar chef had haar met rooddoorlopen ogen aangekeken en krijste toen, terwijl hij naar de deur wees: ‘Eruit!’

Vriendin A. is nog net niet ontslagen vertelde ze. ‘Ik bracht later een kop koffie naar hem toe en mompelde sorry, dat leek me beter. Maar ik meende het niet’.
‘Slimme meid’ prees ik. ‘En je hoeft het ook niet te menen. Dat sorry. Soms is het gewoon beter om het even te zeggen. Het is tenslotte maar een woord’.
Al met al is het dus met een sisser afgelopen. Maar volgens A. was het wel op het nippertje.

7 gedachten over “Het Nippertje”

 1. Ik vond het éérst volkomen belachelijk dat gedoe over een “dames/ heren begroeting. Maar nu jij erover nagedacht hebt zie ik dat je gewoon glijk hebt, er zijn nog maar zó weinig echte Dames en Heren dat men het beter anders kan gaan zeggen. goedemorgen onbeschoft horken bijv. of eh… laat het “goede morgen ” ook maar weg, zeg gewoon “hallo stelletje ongeregeld” !

 2. Nippertje, echt een raar woord. En dan ook nog erop! Het zal wel komen van nipt, denk je niet? Ook al zo’n raar woord.
  Jammer dat de beleefd- en vormelijkheid in Engeland op de schop gaat. Als ze dat hier zouden doen, was ik er wel tevreden over. Die zeurstem in de sprinter: Dames en heren, goedemorgen…. Yeach. Ik kan er niet meer tegen. Bij aankomst op een station, bij vertrek. En dat mens moet dan ook nog aankomSTSTation zeggen. Drama!
  Dit was weer een fijn dagboekfragment! Grazie!

 3. Die dames?heren begroeting. Zou het beter zijn om maar niets meer te zeggen? De meesten zeggen toch niks terug.
  Wat het censureren betreft ; nee dat overkomt Rutte echt niet ,hoeft ook niet we weten het toch wel.
  De chef van vriendin A was duidelijk uit op een slippertje wat op het nippertje met een sissertje afliep voor A.
  Het was weer een leuk dagboekweekje:-)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw