Stoommandje

Het Gevonden Woord

Lief dagboek,
Ik ga proberen er een vrolijk stukje van te maken maar of het lukt is de vraag. Steeds vaker moet ik denken aan de woorden van mijn grootmoeder: ‘De meeste mensen maken in hun leven een oorlog mee’ en zij kon het weten, ze was van 1901.  Iedereen heeft het over oorlog en kernoorlog, niemand heeft het over vrede. En dan het idee dat er deze winter misschien mensen in een koud, donker huis moeten doorbrengen – hoe krankzinnig wil je het hebben? Tuinders, bakkers en slagers gaan dicht omdat ze hun energierekening niet kunnen betalen en wat ik me steeds vaker afvraag: waarom zijn energiebedrijven geen staatsbedrijven? Die bedrijven maken nu duizelingwekkende winsten en… Enfin, laat me er maar over ophouden, anders moet ik huilen. Tijd voor mijn dagboek:

Zaterdag 24 september
Oom H. is er heilig van overtuigd dat de ellende op Schiphol bewust in stand gehouden wordt. ‘Natuurlijk is dit geënsceneerd’ schamperde hij. ‘Wie dat niet doorheeft is niet goed bij z’n hoofd. Schiphol moet krimpen. De Elite is bezig met…’
‘Wil je in Godsnaam ophouden over die zogenaamde Elite’ zei buuf Annie met een zucht.
Oom H. schudde zijn hoofd en mompelde iets over ‘onwetendheid’.

Zondag 25 september
Tijd met nicht M. aan de telefoon. Hadden het over oma en in Suriname en hoe het toen was. Ooit.
19.30 uur. Merk dat ik soms niet op woorden kan komen. Dat is echt heel vervelend. Merk ook dat ik wat vergeetachtig word en dat is ook vervelend, had ik vroeger geen last van.
21.20 uur. Had net in gedachten een gesprek met moe (heb ik vaak), en dat ging als volgt:
‘Mam? Kun je iets doen aan de situatie hier op aarde? Het is één groot gekkenhuis en ik maak me echt wat zorgen.’
‘Kindje toch’ zei moe. ‘Maak je er maar niet te druk om. Uiteindelijk komt het allemaal wel goed.’
‘Wanneer dan mam?’ vroeg ik en ik klonk volgens mij wanhopig. ‘Maak ik dat nog mee?’ maar moe lachte en danste weg.
Hoop echt dat moe gelijk krijgt.

Vrijdag 30 september
Vreemde toestand in de Kamer nu er anonieme brieven opduiken waarin oud-Kamervoorzitter Arib beschuldigd wordt van mogelijk grensoverschrijdend gedrag.
‘Ach ja’ zei man van vriendin M. ‘Het kabinet van visie, elan en daadkracht wil kennelijk de aandacht van het eigen falen afleiden, vandaar opeens die hetze tegen Arib.’
‘Heb jij je eigenlijk wel geschoren vandaag?’ vroeg M., hem onderzoekend aankijkend.
Man van M. gaf geen antwoord, wreef alleen nadenkend over zijn kin.

Zaterdag 1 oktober
Net even naar winkel gegaan en me voorgenomen voortaan goed te luisteren naar de afscheidsgroet van de caissière. Het gebeurt me te vaak dat ze ‘tot ziens’ zegt en ik automatisch reageer met: ‘jij ook’. Slaat nergens op en ik voel me daarna heel stom.
Nichtje T. en man W. kwamen eten, had pindasoep gemaakt.

Zondag 2 oktober
18.20 uur. Net thuis, we brachten even pannetje pindasoep naar pa. Kregen het over de toestand in de wereld en religie. ‘Ik blijf het zeggen’ zei pa: ‘de mens heeft het geloof bedacht en niet andersom.’
18.27 uur. Wanneer zou religie eigenlijk ontstaan zijn?.
19.11 uur. Ik las: ‘Ergens in de evolutie van de mens. Vulkaanuitbarstingen en bliksem werden toegeschreven aan hogere machten. Dit hielp hen de wereld te begrijpen.’

Maandag 3 oktober
Interessant weetje: het schijnt dat meer dan 50 procent van de wereldbevolking nog nooit heeft getelefoneerd. Huh???

Woensdag 5 oktober
08.40 uur. Had het net met man over de prijsstijgingen in de supermarkt.
‘En de oorlog maar de schuld geven’ zei man. ‘Betekent dat, dat na de oorlog opeens alles weer goedkoper wordt? Ik denk het niet.’
Dat denk ik ook niet dagboek. Integendeel.
20.28 uur. Vanmiddag naar de kapper die maar liefst €17,50 euro duurder geworden is! Wow. Haar is trouwens wel mooi geworden.
22.44 uur. Liep zojuist naar mijn boodschappenbriefje dat op het dressoir ligt om iets op te schrijven dat ik wilde kopen maar toen ik bij het dressoir aankwam was ik kwijt wat het ook alweer was. Ik wist het niet meer!! Dit is echt beangstigend. Aan de andere kant: het woord waar ik al dagenlang om zocht wist ik opeens: stoommandje.

1 gedachte over “Het Gevonden Woord”

  1. Dit zou ik geschreven kunnen hebben, het zijn ook mijn gevoelens en gedachten. God bestaat trouwens, net zoals Roodkapje Sinterklaas en de tandenfee…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw