© Pixabay pollution-1603644_1920
© Pixabay pollution-1603644_1920

Het Afvalwater

Lief dagboek,
Had ik al eens verteld dat er een half miljoen ton afval gestort wordt in natuurplas Over de Maas in Gelderland? Niet? O, wat stom. Dat ben ik vergeten kennelijk. Oom H. wond zich er laatst verschrikkelijk over op en de termen die hij gebruikte gingen zelfs mij wat te ver. ‘In een NATUURPLAS,’ brulde hij.Die plas staat in open verbinding met de Maas – als er verontreinigende stoffen in zitten verspreiden die zich door het hele watersysteem. De @#$%^&* die dit doorgedrukt hebben zouden ze moeten @#%&*.
Buuf Annie keek wat geschokt en zei: ‘Denk je serieus dat het helpt als je zo grof bent?’
Ach ja dagboek. Heeft het überhaupt nog zin om kritisch na te denken in dit land?

Zondag 16-02
15.20 uur. Wat een weer. Regen en wind, er lijkt geen eind aan te komen. Ik hoorde laatste trouwens dat 1 gram uranium gelijk staat aan miljoenen calorieën. Vreemd. Moet ik even uitzoeken.

Maandag 17-02
Protesten in Suriname; het schijnt dat er spaargeld van de bevolking verdwenen is. Het zal je maar gebeuren.
22.05 uur. ‘Ik heb een raadsel,’ zei de man van vriendin M. Hij belde net op en ik moest de telefoon op speaker zetten zodat man ook kon helpen dit raadsel op te lossen.
‘Zeg het eens,’ zuchtte ik. Ik was bezig met een webwinkel voor een klant en mijn hoofd stond beslist niet naar raadsels.
‘Wat is de overeenkomst tussen Suriname en Nederland?’
‘Zeg het nou maar gewoon,’ zei ik. Man luisterde niet eens.
‘In Suriname worden bankrekeningen door de overheid geplunderd, in Nederland worden pensioenkassen door de overheid geplunderd,’ zei man van M. Hij klonk heel triomfantelijk.
‘Haha, leuk raadsel,’ gaapte ik.

Dinsdag 18-02
Vriendin L. logeert hier. We gingen naar Wallys en namen beiden een warme chocolademelk met slagroom. Daarna deden we boodschappen. ‘Ik ga koken,’ zei L. beslist. ‘Dat eten van jou krijg ik echt niet weg.’
L. maakte overheerlijke rendang (zonder Conimex pakjes, echt heel knap!) en gevulde sopropo (Surinaamse groente) en nog veel meer heerlijks. Man keek zeldzaam gelukkig toen hij aanschoof en ook pa, die hier was, keek bijzonder verheugd.
‘Dat is weer eens wat anders dan gestoomde broccoli hè jongens?,’ zei L. terwijl ze man en pa opschepte.
‘Nou en of,’ beaamden beiden gretig.

Woensdag 19-02
10.20 uur. Liedje van de Week is ‘Ruby Is The One’ van Earth & Fire. Keek net nog naar de clip op YouTube, was leuk.
15.50 uur. Las net dat er steeds minder steun voor boerenprotesten schijnt te zijn, jammer. ‘Is dat niet vreemd?,’ zei ik tegen man. ‘De overheid treitert, tergt en sart deze groep tot op het bot want ja, ze wil graag al die landerijen hebben om er nieuwe steden neer te plempen en…’
16.30 uur. Kon regel net niet afmaken want vriendin G. kwam onverwacht langs, ze is net weg. G. smult van de Bridget- en Andre Hazes-affaire; het schijnt alweer uit te zijn. ‘Net goed,’ meesmuilde ze. Ze dacht natuurlijk aan de vrouw die ze verantwoordelijk houdt voor de ondergang van haar eigen huwelijk. ‘Zomaar gezinnen uit elkaar rukken – het is walgelijk.’
G. denkt nog steeds dat haar mislukte huwelijk de schuld is van ‘die andere vrouw’ – de rol van haar ex in het verhaal is vrijwel te verwaarlozen. Tja.

Donderdag 20-02
Ik heb ook nog een mededeling van huishoudelijke aard dagboek: ik ga voorlopig om de week schrijven, ben echt een beetje druk met werk.
11.20 uur. Ik ga de deur uit, heb afspraak met potentiele klant. O, ik moet eerst even een opmerking van vriend P. – de filosoof – opschrijven voordat ik die vergeet. Hij zei laatst: ‘Nederland is duidelijk de weg kwijt – het is het enige land met een PFAS-probleem vanwege de extreme norm, met een stikstofprobleem, waar mensen tot hun 67ste moeten doorwerken, waar burgers in de toekomst misschien moeten betalen om belastingaangifte te doen.’
‘Wacht maar tot die half miljoen ton afval z’n werk gaat doen,’ zei ik. ‘Dan wordt het misschien nog veel gekker.’
Wat P. toen zei was net zo grof als wat er laatst uit oom H.’s mond rolde. Zou het water nu al verontreinigd zijn??

*****

6 gedachten over “Het Afvalwater”

 1. Welkom 7 miljardste wereldburger…

  ontelbare burgers maken zich nu over het milieu grote zorgen
  vervuiling is de draak die moet worden bestreden
  als gladiatoren zullen ze de moderne arena betreden
  dat ze door hun aantallen de oorzaak zijn houden ze verborgen

  En de boer, hij ploegde voort, Rebelleke. 🙂
  Lenjef

 2. Het is triest om na héél lange tijd in de krant je eigen kritische mening over bepaalde zaken terug te lezen als “nieuws” bij mensen die zéker beter hadden kunnen weten.

 3. Wat je als klassiek ongeschoolde burger al op je klompen voelt aankomen, daar verspilt de overheid/wetenschap vreselijk veel geld en tijd aan. Hopeloos!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw