Het Geluksstofje

Zo af en toe zal er ruimte zijn op deze site voor een gastschrijver. Vandaag schrijft goede vriendin Els Bosch op dit blog ook een stukje. Els heeft het razend druk met van alles en nog wat – ‘ik squash 2x per week en heb daarnaast een baan waarbij ik 4 volle dagen werk’ en heeft dus niet veel tijd over. Toch kan ze leuk schrijven en is Els een aanwinst voor De Rebelse Huisvrouw! Lijkt het jou ook leuk je verhaal terug te lezen op deze site? Stuur het naar ons op, wie weet wordt het wel geplaatst!

Hier komt het eerste stukje van Els:

‘Niet zo lang geleden werd ik 55 jaar. Het was aan de ene kant een beetje confronterend: ik voel me namelijk nog steeds 18. Omdat ik me realiseerde dat ik al over de helft was en besefte dat mijn tijd in goede gezondheid op deze aardbol opraakte, besloot ik voortaan alleen maar leuke dingen te doen. En Gelukkig te zijn, en Gelukkig vooral met hoofdletter ‘G’. Elke minuut zou ik Genieten & Gelukkig zijn, zo nam ik me voor.

Helaas werkte dit niet! Serieus: ik ben van goede wil, maar de stofjes in mijn hersenen werken niet altijd mee. Ooit heb ik me verdiept in psychologie en begon vol goede moed aan een studie. Vanuit deze studie – waar ik overigens verder niets mee gedaan heb – weet ik dat dit met veel factoren te maken kan hebben: hormonen, aanleg, noem maar op. Wat bij mij de oorzaak van de weigerachtige stofjes is? Ik heb geen idee. Kennelijk maak ik ze gewoon niet aan – niet vaak genoeg in elk geval.

Op de dagen dat de stofjes weigeren en ik toevallig moet werken (het brood moet toch op de plank komen!) gaat het nog wel. Ik ben dan zo druk bezig met andere dingen dat ik vergeet dat ik op dat moment eigenlijk niet waanzinnig Gelukkig ben (ik kan het, als ik heel eerlijk ben, eigenlijk wel redelijk depressief noemen!). Er is dan teveel afleiding om me in mezelf te verdiepen waarschijnlijk.

Op dagen dat ik vrij ben is het echter een ander verhaal. Als het zonnetje schijnt en er eigenlijk geen reden is om niet deel te nemen aan Het Grote genieten kan ik echt balen.

Om mezelf uit de put te helpen hou ik bewust een positief praatje. ‘Wat heb je het toch getroffen met je man/huis/werk en vrienden meid!’ roep ik tegen mezelf. Dat is allemaal inderdaad zo, maar het bijbehorende geluksgevoel ontbreekt ten ene male. Dat is wel eens een beetje jammer.

Ik heb een collega die heel hard werkt, veel tegenslagen heeft gehad maar toch volop geniet van elke vrije minuut. Dan besef ik het: de ene mens is nu eenmaal de ander niet.

Moet ik mijn voornemen om van elke minuut te Genieten en Gelukkig te zijn maar laten schieten? Misschien wel. Ik ben namelijk nu bezig met een boek, dat voor mijn Geluk wel eens goed zou kunnen uitpakken. De strekking van het boek is dat je als mens het Geluk juist NIET moet nastreven omdat je daar juist ongelukkig van zou worden.

Dit boek zou wel eens de oplossing kunnen bieden voor mijn slechte dagen. Het geluk juist niet nastreven? Gewoon zo af en toe enorm ongelukkig kunnen en mogen zijn? Heerlijk! Het klinkt als de ultieme uitkomst voor mij. Ik weet zeker dat ik hier heel gelukkig van word!’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw