© Pe© Pete Linforth from Pixabay war-2721538_1920te Linforth from Pixabay
© Pete Linforth from Pixabay war-2721538_1920

De Voorspelling

Lief dagboek,
Laatst ging ik met vriendin G. pizza eten in Leeuwarden en heb urenlang moeten aanhoren hoe leeg haar leven is zonder man. Via een datingsite had ze vorige week overdag afgesproken met een meneer, maar, zo vertelde G.: “Hij presteerde het om zich vol te gieten met whisky en het voorstel dat hij lallend na de vijfde whisky deed was zó beschamend dat ik er niet eens kwaad om kon worden. Ik dacht alleen maar: o God, daar zit ik weer met een gek m’n tijd te verdoen.”
Naast ons zaten twee mannen die een gesprek hadden waar ik veel liever aan meegedaan had maar dat fatsoenshalve niet kon. Het gesprek ging over het geloof. “Mede dankzij Het Geloof hebben we al eeuwenlang oorlog,” zei een van de mannen met grote heftigheid. “Hoe zou de wereld eruit hebben gezien zonder geloof?”
Goede vraag.

Zaterdag 11-01
’s Middags even naar vriendin M. Haar zus was er ook en die beweerde dat we “nog steeds in een vrije wereld leven”. Man van M. lachte smalend bij de bewering van zijn schoonzus. “Stakker,” zei hij. “Heb je werkelijk niet door dat… God o God.” Toen, alsof hij zich bedacht, zei hij: “Ga eens hand in hand met een vriendin door Amsterdam lopen, dan zie je hoe vrij je bent.”
00.15 uur. Nog niet zo lang thuis, waren naar M. & A. Was bijzonder leuke avond – M. (die uit Polen komt) had heerlijk gekookt en die paar uurtjes vlogen om. Zullen we een volgende keer maar om 11 uur ’s morgens beginnen? Of tot vier uur in de ochtend doorgaan?

Zondag 12-01
Pa kwam even langs. “Wat is het stil rondom Van Balen hè?” zei pa. We hebben het nog vaak over de Grote Held die de Oekraïners schreeuwend ophitste om te strijden voor democratie, alsof wij het in Nederland normaal zouden vinden als er vanuit die kant een politicus hier stond te krijsen.
“Nou!” zei ik vol vuur. “Ik zie hem in gedachten nog regelmatig op dat podium staan. Ik ben benieuwd wanneer we weer wat van hem horen.”
“Daar horen we nooit meer wat van,” zei man monter. “Na dat gedrag is hij waarschijnlijk direct op een zijspoor gezet.”

Maandag 13-01
19.10 uur. Al de hele dag bezig aan website voor klant. Moet nu eigenlijk even stoppen en beetje bewegen.
23.56 uur. Niet alleen zit ik met de vraag waarom we zeggen dat we gaan Chinezen en niet gaan Fransen of Spaansen, maar nu vroeg ik me ook af hoe het met het volgende zit:
Overgeven – hij geeft over.
Overnemen –  hij neemt over.
Overdrijven – hij drijft over??
Pffff. Waarom denk ik daar juist aan als ik wil slapen?

Dinsdag 14-01
Het Liedje van de Week is “My Year Is A Day” van Les Irresistibles. Telkens als ik dat liedje hoor heb ik het gevoel dat ik tot grootste dingen in staat ben. Over de deceptie als de waarheid daarna langzaam tot me doordringt heb ik het maar niet. Zucht.

Woensdag 15-01
Luister met een half oor naar Jinek waarin het gaat over de Australian Open – sommige tennissers krijgen werkelijk last van de rook dankzij de vreselijke branden. “Erg voor die mensen hè?” zei ik tegen man.
“Ze zijn niet verplicht om te tennissen hoor, ze kunnen gewoon zeggen: dit doe ik niet,” zei man. “Het gaat uiteindelijk alleen maar om geld dat ze dit doen.”
Gaat het in de wereld dan werkelijk alleen maar om geld dagboek?

Donderdag 16-01
“Heb je dat interview laatst gelezen?” vroeg oom H. die de boormachine terug kwam brengen.
“Welk interview?” zei man.
“Dat interview waarin voorspeld werd dat 2020 wiskundig gezien het jaar wordt waarin de derde wereldoorlog uitbreekt?”
Terwijl oom H. en man verder het interview bespraken dwaalden mijn gedachten af.

Ik had het gelezen dagboek, het interview. En terwijl ik het las – ik kon er niks aan doen – bekroop me telkens weer die ene prangende vraag die sinds vorige week in mijn hoofd echoot: hoé zou de wereld eruit hebben gezien zonder geloof?

***

4 gedachten over “De Voorspelling”

 1. Ondanks eeuwen van diepgelovig bidden

  de leven gevende zon is op de oude wereld nog nooit één dag
  zonder oorlog hier of daar onder gegaan
  het is een wonder dat er nog mensen bestaan
  onze soort zal allicht verdwijnen na het laatste vredesverdrag

  Geloof was en is helaas nog elke dag de oorzaak van onmenselijk veel leed.
  Er is blijkbaar overwegend meer haat dan liefde op onze planeet.
  Lenjef

 2. Geloof is vaak genoemd als boosdoener, ik denk eerder dat het machtswellust is die een religie misbruikt als smoes om zich te buiten te kunnen gaan. Het zijn degenen die strenge geloofsregels bedachten en daarmee mensen onder de knoet houden, om zelf macht te genereren.
  Maar wie er gelijk heeft?

 3. Peter Gortworst

  Al deze gedachten en belevenissen hebben/meemaken is 1 ding. Ze opschrijven zoals jij elke keer weer doet is een ander verhaal. Lees je graag dus trek de conclusie.

 4. Hoe zou de wereld er uitzien als vrouwen de macht hadden? Dat zou er zo goed als geen oorlog zijn, want iedere moeder wil dat haar zoon/dochter in vrede opgroeit.
  Met het geloof heb ik niets. De bijbel is een vrouw- en dieronvriendelijk boek, dus ik ben tegen!
  Lieve groet ♥

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw