© Pixabay street-3301729_1280

De Verkwanselde Vrijheid

Vrijdag 03-05
Goedemorgen lief dagboek,
Een tijdje geleden (13 januari j.l. om precies te zijn) hoorde ik onze Lachende Leider in het programma Buitenhof zeggen dat ‘de Europese verkiezingen niet relevant zijn’. Dat was een bizarre opmerking natuurlijk maar nu had ik de afgelopen nacht een krankzinnige droom: ik droomde dat onze Leider op de rand van m’n bed zat te snikken. ‘Wat is er?’ vroeg ik.
Hij zag er angstig uit en huilde. ‘Volgende week zijn er de Europese verkiezingen’ antwoordde hij uiteindelijk. ‘Ik wil alleen even duidelijk maken dat die niet – ik herhaal: NIET – relevant zijn. Geloof me alsjeblieft. Eigenlijk zou ik aan een ieder willen vragen om niét te gaan stemmen’.
‘Ben je gek’ wilde ik zeggen. ‘De uitslag kan het speelveld totaal veranderen’ maar het was te laat. Onze Leider was in rook opgegaan. Of misschien schreeuwde ik mezelf wakker, dat kan ook.

Zaterdag 04-05
Gekeken naar de Dodenherdenking. Bij de 2 minuten stilte raak ik altijd ontroerd, telkens weer. Het heeft natuurlijk te maken met de verschrikkingen van toen maar ook omdat deze dagen de enige dagen zijn dat er over de Joden gesproken mag worden. Voor de rest van het jaar wordt er in Nederland angstvallig over die groep en de opkomende Jodenhaat gezwegen. Ik begrijp heel goed dat er ondertussen een massale uittocht plaatsvindt vanuit het westen. Alle misstanden worden – zoals in het verleden – wéér met de mantel der liefde bedekt. Net zoals toen kijken we weg. En we zwijgen.

Zondag 05-05
11.10 uur. Stond zonet met dochter in de badkamer en zong een liedje uit haar jeugd. ‘Ken je dit liedje nog?’ vroeg ik monter. Dochter zuchtte. ‘Mam, als ik na een drukke week Groningen eens thuis ben is het deels om uit te rusten. NIET om mijn moeder K3-liedjes te horen zingen’.

Maandag 06-05
20.15 uur. Het is toch wat het dagboek: mevrouw Sophie in ’t Veld heeft per ongeluk de afgelopen jaren een onkostenvergoeding van ongeveer 400.000 euro ontvangen (voor o.a. hotelovernachtingen in Brussel terwijl ze in Brussel woont) en dat heeft ze geen seconde vreemd gevonden! Geen seconde! Nooit heeft ze op z’n minst gedacht: zou ik misschien teveel verdienen? Volgens ons aller Neelie Kroes treft Sophie totáál geen blaam: ‘ze heeft zich zelfs scherper aan de regels gehouden. Het lag alleen maar aan de onduidelijke regeltjes’.
En dan vraagt de politiek zich nog steeds af waarom zoveel mensen hun bedenkingen hebben over Europa? Hahaha.

Dinsdag 07-05
Las in de Leeuwarder van een paar dagen geleden een leuk interview met wetenschapsjournalist Simon Rozendaal. Wat een verademing om mensen op een nuchtere manier over het klimaat te horen spreken.
Naar stadje toe. Boodschappen gedaan bij Lidl. Kon auto – weer – niet vinden toen ik naar buiten liep. Moet toch echt eens beter opletten waar ik ‘m neerzet.

Woensdag 08-05
Had het met man over m’n droom van laatst. ‘Vreemd hè?’ zei ik. ‘Waarom zou onze Leider zeggen dat de Europese verkiezingen niet relevant zijn? De Europese verkiezingen zijn juist enorm belangrijk!’
‘Bij een lage opkomst komt de zetelverdeling ten goede komt aan de gevestigde partijen’ legde man uit. ‘Een hoge opkomst betekent dat mensen NIET op de gevestigde partijen willen stemmen’.
‘Aha’ knikte ik. ‘Nu snap ik waarom hij huilde’.
‘Wie?’ vroeg man.
Schudde mijn hoofd. Had geen zin om te vertellen dat de LL op de rand van mijn bed zat. In mijn droom, weliswaar, maar toch.

Donderdag 09-05
Oom H. heeft zich enorm lopen ergeren de afgelopen dagen. ‘Ik hoorde doorlopend dat we zuinig moeten zijn op onze ‘Vrijheid’ gromde hij. ‘Hoe dúrft de politiek dit te roepen. Die zogenaamde ‘Vrijheid’ is allang verkwanseld, dankzij de politieke leiders’.
‘Nou nou nou’ suste buuf Annie maar oom H. was niet te stuiten.
‘Het is toch zo Annie? Vraag eens aan de Joden in de grote steden hoe vrij ze zich voelen. Vraag eens aan hen of ze nog met een keppeltje op naar buiten durven. Vraag eens aan de niet-hetero mannen en vrouwen of ze nog hand in hand de straat op durven en kijk hoe ‘vrij’ ze zich dan voelen. Ik denk dat het hoog tijd wordt voor de herdefinitie van het woord vrijheid’.
Er viel een stilte.
We zwegen.
Hoe symbolisch.

9 gedachten over “De Verkwanselde Vrijheid”

  1. En dan 3 willekeurige moorden in Den Haag en bij mij niet ver uit de buurt de Brunssumerheide, onschuldige mensen die in de natuur hun hond uitlieten.

    Agressie of nu vanuit geloof, gezondheid of letterlijk onmenselijk gedrag het is griezelig dat het steeds meer toeneemt .

  2. Zelfs na een aanslag dóór moslims op christenen ( hier heel ver vandaan) blijken moslims hier toçh het slachtoffer te zijn en moet hun moskee bewaakt worden en komt de burgemeester naar de moskee.

  3. Nog erger dan de LL lijkt mij die Boertige Boudet ter rechterzijde. En toch stemmen er massa’s mensen op hem. Gelukkig wordt het volume van de PVV navenant kleiner zodat het geheel in proporties blijft. Maar als ik dan de PvdD hoor zeggen dat ze in bepaalde opzichten het FvD wel willen steunen raak ik lichtelijk de weg kwijt.
    Elders lees ik dat degenen die op die Griekse Gek hebben gestemd, niet weten wat ze doen want dat veel van hun beoogde maatregelen juist slecht voor de lager betaalden uitpakken. Logisch niet waar, wie van de Griekse cultuur houdt, beweegt zich automatisch in de hogere klassen. Plato (tja) en Aristoteles waren geen arme jongens maar aristocraten. Boertige Boudet gedraagt zich niet anders.
    Wie zet basiskennis van politieke intriges op de agenda voor de ontwikkeling van de basisschool.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw