perfume-5519823_1280

De Tegenspraak

Hallo lief dagboek!
Het is nu zaterdag 20 februari en ik lees net in de Harlinger Courant hoe het ervoor begint te staan met de huisvesting in de binnenstad van Harlingen. Het schijnt dat er in het voormalige café ‘t Pypke 15 kamers zijn gebouwd en dat er boven de Zeeman ondertussen maar liefst meer dan 25 (!!) personen wonen. Twee opmerkingen:
1 – Gemeente, waar zijn we in Godsnaam mee bezig?
2 – Dochter: pak na je studie je spullen en emigreer alsjeblieft naar Nieuw Zeeland of Australië. Nederland is aan gedogen en een achterlijk beleid ten onder gegaan.
Zo, na deze laatste opbeurende opmerking ga ik even verder met m’n dagboek en ik begin bij:

Vrijdag 12-02
Man kwam thuis met een bosje bloemen. ‘Alvast voor Valentijn,’ zei hij.
Keek hem onthutst – nee, verbijsterd – aan. ‘Werkelijk? Valentijn is overmorgen hoor’.
‘Ja, maar dan heb je ze alvast maar’ zei man.
Liep naar boven en pakte een fles aftershave die ik nog had staan. Zette hem met een klap op de tafel neer. ‘Alsjeblieft, alvast voor je verjaardag’. (Man is in augustus jarig).
Man klemde lippen op elkaar en liep weg. Hoorde hem nog iets mompelen in de trant van ‘het is ook nooit goed’.

Zondag 14-02
Vandaag weer bloemen van man gekregen! En een flesje parfum. ‘Ik had weinig keus’ zei hij maar ik zag een vage glimlach.

Maandag 15-02
De mening van vriend P. (de filosoof) en mijn mening begint steeds meer uit elkaar te liggen als het om de situatie rondom corona gaat en dat is wel eens jammer. Ik had hem vandaag aan de telefoon en hij wist te vertellen dat ‘het de bedoeling is dat we van het contante geld af moeten’.
‘Ze willen dat we gaan pinnen zodat ze ons permanent in de gaten kunnen houden’ zei hij zachtjes.
‘Ben je nou aan het fluisteren?’ vroeg ik. Hij gaf geen antwoord. Daarom vervolgde ik: ‘Ik denk niet dat ‘ze’ geïnteresseerd zijn in wat jij en ik doen maar de crimineel die vuilniszakken vol met zwart geld heeft, heeft inderdaad een probleem. Prima toch?’
P. wist het allemaal niet meer zei hij.

Donderdag 18-02
Ik keek zonet naar een uitzending van Zembla: Koninklijke constructies. Zembla liet in de uitzending zien hoe de koninklijke familie omgaat met cultureel erfgoed, hoe er al jaren sprake is van een voorkeursbehandeling en er worden details onthuld van een omstreden subsidieregeling die koning Willem-Alexander 4,7 miljoen euro oplevert.
‘Dat is toch raar?’ zei ik tegen man. ‘Ik snap nog steeds niet dat er één familie een bijna Goddelijke status krijgt en dat een volk permanent halleluja gilt bij de gedachte aan het koningshuis. Over indoctrinatie gesproken.’
Man haalde z’n schouders op. ‘Er zijn wel meer mensen die er zo over denken maar ja, wat schiet je daarmee op?’
Niks dagboek. Helemaal niks. Maar toch.

Zaterdag 20-02
14.10 uur. Het vaccineren in Nederland verloopt nog steeds wat traag maar gelukkig hebben de meeste directeuren en bestuursleden de eerste prik al ontvangen. Het is om te kotsen.
16.20 uur. Krijg appje van vriendin M., ze schrijft: Wil ik terug naar een Nederland waar je altijd bang moet zijn voor aanslagen? Een Nederland waar ondertussen de helft van de bevolking lijkt rond te lopen kapmessen? Ik vind het nou wel lekker rustig eigenlijk.
Moet iets troostrijks terugschrijven dat geloofwaardig klinkt maar kan niks bedenken.

Dinsdag 23-02
Net weer een corona-persconferentie gehad: er wordt ‘voorzichtig versoepeld’. Ben benieuwd. De besmettingen schijnen toe te nemen dus afwachten maar.
Liedje van de Week is trouwens ‘We do it’ van R. & J. Stone. Het is niet zo bekend maar zooooo mooi.
20.45 uur. Net lang aan de telefoon met nichtje, ze belde op om te bedanken voor de poster die ik gestuurd had van onze familiestamboom. Is een enorme klus, zo’n stamboom, maar wel heel leuk om dat allemaal uit te zoeken.

Donderdag 25-02
Man en ik hadden een verschillende herinnering aan iets dat 15 jaar geleden was gebeurd.
‘Er bekruipt me steeds vaker het gevoel dat je per definitie ingaat tegen alles wat ik zeg’, zei man toen ik hem tegensprak. Hij klonk wat mat.
‘Daar vergis je je in’, zei ik. ‘Ik ga alleen maar tegen de dingen in die je verkeerd hebt of ziet.’
Man staarde me met een lege blik aan en schudde mistroostig zijn hoofd.
Gelukkig is het al Valentijnsdag geweest.

*****

4 gedachten over “De Tegenspraak”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw