© Pixabay vegetables-1085063_1280(1)
© Pixabay vegetables-1085063_1280(1)

De Poke Bowl

Zaterdag 28-11
‘Je weet nooit wat mensen bindt.’ Dat zei man tegen me toen ik hem vertelde dat ik me soms afvraag of het wel goed gaat tussen vriendin M. en haar man. Gistermiddag was ik even bij M. en toen haar eega thuiskwam en zijn jas over de keukendoek hing sprong ze op, pakte de jas, rende ermee naar de gang en ging hem ostentatief op.
‘Ik had het me allemaal toch wel wat anders voorgesteld,’ snauwde ze hem vervolgens venijnig toe.
‘Ik ook,’ zuchtte hij. Misschien stelde het niks voor hoor, maar toch.

Maandag 30-11
Het schijnt dat prins Bernhard (die als titel ‘De Pandjesprins’ heeft) niet blij is met de naam van een nieuw belastingplan: de ‘prins Bernhard-belasting’. Begrijp werkelijk niet wat het probleem is. Als ik 42.6 huizen in bezit heb (27 in privébezit en 15,6 via allerhande bv’s) en als ik via nog veel meer bv’s 590 objecten (voornamelijk winkels en kantoren) in bezit heb mogen ze met m’n naam doen wat ze willen.

Woensdag 02-12
11.18 uur. Het ene moment loopt het zweet me van het voorhoofd, het andere moment moet ik weer een extra trui aan. Wat een gezeik.
‘Opvliegers’, zei vriendin G., alsof ik dat zelf niet wist.
Net keek ik in de spiegel en de zweetdruppels op m’n bovenlip vormden een glijbaan waar Centerparcs jaloers op zou zijn. Zelfs tussen de haartjes van m’n wenkbrauwen zag ik zweetdruppeltjes.
‘Ze zouden het geen overgang moeten noemen maar ondergang,’ fluisterde ik schor tegen m’n spiegelbeeld. Het enige antwoord was een verwrongen grijns en ik keek gauw weg.

Vrijdag 04-12
19.10 uur. Maakte vanavond een broccoli schoon en opeens voelde ik een verschrikkelijke steek in duim. Er bleek een WESP tussen de roosjes te zitten!
Eigenlijk zou ik nog iets over corona moeten zeggen maar ik weet gewoon niet wat. Het is allemaal zo vreemd en het gaat maar door. Ik vind het trouwens wel idioot dat die Black Friday laatst doorging. Hoe is dit uit te leggen aan de horeca? Verder vind ik het nog steeds lekker rustig. De wereld was compleet overboiled en op de een of andere manier vind ik dit tempo een stuk gemoedelijker. Het enige dat we moeten doen is het thuis gezellig maken. Hoe moeilijk is dat?

Zondag 05-12
De kerstboom opgetuigd. Wéér een kerst zonder moe en broer. Wéér niet met z’n allen aan tafel, weer niet de klaterende lach van moe en het gegrinnik van broer.
15.10 uur. Liedje van de week is The Turn Of A Friendly Card van Alan Parsons Project, een van de lievelingsliedjes van broer. Ik hoop dat je het daarboven even mee neuriet jongen. Je kende de tekst uit je hoofd, weet je nog?

Dinsdag 08-12
Pa kwam eten, had loempia’s bij Xin Hua besteld. Hadden het over de moord op John Lennon, vandaag 40 jaar geleden en over het feit dat zijn moordenaar nog steeds vastzit. ‘En dan te bedenken dat de moordenaar van Pim Fortuyn voor hetzelfde misdrijf na 6 jaar alweer huppelend rondliep,’ zei pa.
‘Zo werkt dat nou eenmaal in Nederland pap,’ zei ik, enigszins cynisch.
‘Ach ja,’ zei man.

Donderdag 10-12
12.20 uur. ‘Vanavond ga ik iets maken dat heel gezond is,’ beloofde ik man.
‘Dat kan wel, maar is het ook lékker?’ vroeg hij argwanend.
‘Nou en of,’ knikte ik enthousiast.

19.07 uur. Het eten was lekker en heel gezond. Ik had een pokebowl (kommetje) gemaakt met linzen, kikkererwten, sojaboontjes, quinoa, avocado, enfin, nog een heleboel andere dingen maar zonder vlees, aardappelen of pasta.
‘Hoe vind je het?, vroeg ik.
‘Och,’ zei man. ‘Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik me in het begin je kookkunsten wel wat anders had voorgesteld.’ Moeizaam slikte hij een hapje sojaboontjes en kikkererwten weg. ‘Maar goed, het is waar we het laatst over hadden: je weet nooit wat mensen bindt.’ Hij wierp me een glimlachje toe dat zowel toegeeflijk als meewarig was.
Ik bedacht razendsnel wat ik hierop zou kunnen zeggen maar kon niets bedenken. Daarom bekeek ik mijn bord aandachtig en nam genietend nog een hapje. Soms kun je beter doen alsof je niets hoort.

****

2 gedachten over “De Poke Bowl”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw