De Kater

Toen ik vanochtend wakker werd had een serieuze kater. Dit is een beetje vreemd want dat heb ik eigenlijk nooit. In principe kan ik aardig wat alcohol weg werken zonder daar last van te hebben maar ditmaal niet.

Misschien had het te maken met het feit dat ik drie verschillende soorten wijn door elkaar heen had gedronken maar volgens mijn ervaringen uit het verleden moet ook dat gewoon kunnen zonder al te veel noemenswaardige problemen. Vanochtend echter werd ik wakker en – nee, eigenlijk werd ik ’s nachts om een uur of vier al wakker. De wereld draaide om me heen en ik had het gevoel dat ik ondersteboven in de slaapkamer hing. In het donker was ik compleet gedesoriënteerd en ik had het gevoel dat ik omhoog viel dus knipte ik het licht aan, ging half rechtop zitten met wat kussens in m’n rug en doezelde zo wat verder. Terwijl ik wanhopig probeerde te slapen schoten de meest vreemde en warrige gedachtes door mijn hoofd en van lekker slapen was geen sprake.

————————-

Zelfs nu, uren later, voel ik me nog steeds wat gammel. Ze zeggen wel eens dat de beste redemie tegen een kater een glas alcohol is maar voorlopig (de eerstkomende 2 jaar) moet ik er niet aan denken. Het ergste is dat ik krampachtig opgewekt en geforceerd blij door het leven strompel – ik wil niet aan mijn omgeving laten merken hoe ernstig ik eraan toe ben. Ik huldig het principe “’s avonds een vent, ’s ochtends met rust laten ook een vent” dus ik wil me niet laten kennen maar ondertussen breekt het klamme zweet me om de vijf minuten uit.

Tegen man- en dochterlief ben ik vrolijker dan normaal en toen mijn moeder net belde brulde ik dat ik zo in mijn sas ben vanwege het mooie weer en straks nog even lekker in de tuin ga werken. Het liefst kroop ik nu onder de wol in een geblindeerde geluiddichte kamer.

————————-

Nacht van zaterdag op zondag
Zo, daar ben ik weer. De dag is inmiddels om en ik ben net thuis. Het had een mooie, heerlijke dag kunnen zijn als ik me niet zo brak had gevoeld. In de loop van de middag heb ik toch maar een paracetamol genomen en een dutje gedaan. Dat doe ik echt nooit, paracetamol of dat soort toestanden. Dat ik het nu wel deed was tekenend voor mijn schrijnende situatie.

Nadat ik wat opgeknapt was gingen manlief en ik tegen de avond met wat vrienden uit eten. Terwijl we aan tafel zaten, ik vrolijk keuvelde en wederom krampachtig blij deed, hield ik me met beide handen aan m’n stoel vast. Ik was bang dat ik er anders vanaf zou vallen.

Veel zin in alcohol had ik dan ook niet en ik heb het gebruik daarvan beperkt tot één glaasje (jaja, ik weet het: je zou ook kunnen zeggen: ‘was dat nou wel zo verstandig maar het overviel me gewoon). Als ik de stoel niet vasthield en mijn armen rustig op tafel neervlijde had ik het gevoel dat de tafel trilde, wat ik tamelijk beangstigend vond. Ik wou niet vragen of mijn gezelschap dit ook zo voelde dus klampte ik me weer stevig vast aan de zitting van de stoel. Het wonderlijke is: nadat ik klaar was met eten knapte ik zienderogen op. Het klamme zweet brak me niet meer om de zoveel minuten uit en opeens werd ik wat energieker. Misschien was de alcohol eindelijk uitgewerkt, dat kan ook.

Nu ga ik lekker naar bed en morgen ga ik me weer verdiepen in die ene vraag die me de afgelopen nacht constant stelde, namelijk: hoe kan het toch dat niemand op deze wereld ondersteboven rondloopt? Aan de andere kant van de wereld staan ze ook gewoon rechtop. Ja, de zwaartekracht theorie ken ik wel, maar hoe kan het dat we niet ondersteboven… Enfin, ik moet dit even op m’n gemak zien uit te dokteren. Nu eerst slapen. Welterusten.

————————-

Zondagochtend. Nu ik dit overlees kom ik tot de conclusie dat ik mezelf hier neerzet als een verwilderde alcoholiste. Dit is nou ook weer niet het geval. Het een en ander is wel geschreven met de nodige ironie en zelfspot. Uit het vraagstuk van ondersteboven hangen ben ik echter nog niet. Daar ga ik me op deze mooie zondag eens goed in verdiepen.

35 gedachten over “De Kater”

 1. Die twee jaar beperken zich dus tot 24 uur 😉
  Ik drink zelf bijna geen alcohol, maximum twee glazen per week (behalve op vakantie, maar nooit meer dan twee consumpties per dag).
  De laatste keer dat ik echt ziek ben geweest van ’t drinken is dan ook al jaren geleden
  En wat betreft dat ondersteboven lopen, onder en boven zijn relatieve begrippen (tov de aarde die ons aantrekt), net zoals links en rechts

  1. Rebelse Huisvrouw

   Zelfs daarna heb ik er nog over nagedacht en ik weet het: in het heelal is er geen onder of boven. Maar toch… maar toch…

  1. Rebelse Huisvrouw

   Zou ik best wel willen – kan natuurlijk heel interessant zijn. Je bekijkt het allemaal dan weer eens wat anders hè 🙂

 2. Grr.
  Ik had een heel leuke reactie, echt.
  Had mijn gegevens ingevuld,
  Maar pas toen ik op reactie plaatsen klikte, kreeg ik de melding dat ik ingelogd moest zijn.
  Reactie weg.
  Kan dat bericht nou niet vóór aanvang geplaatst worden want ik doe niet aan echolalie.

  1. Rebelse Huisvrouw

   Irritant ja, ik ken dat. Heb ik ook zo vaak gehad. Tegenwoordig kopieer ik eerst de tekst voordat ik op ‘plaats’ klik, dat scheelt heel war narigheid.

 3. Leuk geschreven! ik kon altijd rustig een glaasje of wat drinken, tot dat ik in de overgang kwam..men na twee glazen wijn sta ik op de kop en voel ik mij drie dagen alsof ik tot in de vroege ochtend heb lopen drinken en feesten.
  Dus helaas voor mij is de alcohol helemaal in de ban

 4. Een verwilderder alcoholiste wil ik niet zeggen,
  je had of een verkeerd glaasje op,
  of een glaasje teveel op,
  en als dat het niet het geval was dan was je gewoon bezopen. 🙂
  Ben ook benieuwd naar de uitkomst van het ondersteboven lopen…….

 5. ben ook benieuwd naar de uitslag van je onderzoek en ik drink altijd twee glaasjes rode wijn en soms valt het gewoon verkeerd heb je er meer last van als anders tja of je was al een beetje ziek en toen….

 6. Tooghelden

  alcohol is een toverdrank, het maakt reuzen van dwergen
  die, niets kan het beletten
  bergen kunnen verzetten
  terug nuchter zijn ze vaak meesters in het zich verbergen

  Lenjef 😀

 7. Wat mij ooit echte wijnkenners hebben verteld is dat er wel degelijk een rangorde bestaat bij het drinken van verschillende wijnen *ben helaas zelf ook vergeten*

  Alcohol en ik leven al jaren op goede afstand….als ik al laat naar bed ga voel ik me braak de volgende dag, terwijl een lekker glaasje wijn er best mag zijn of een koud pilsje bij warm weer ….maar dat laatste heb ik afgelopen zomer 1 slokje gehad en viel gelijk verkeerd was me toch beroerd…zoals geschreven op goede afstand 😉

  Onderste boven lopen…wij mensen lopen net als hamsters rond en houden het zo ah draaien dat we nooit down under lopen hahaha

 8. Het kan ook griep zijn geweest maar omdat je ook alcohol had gedronken dacht dat het een kater was.
  Ik hoop dat je gisteren het vraagstuk hebt kunnen oplossen 🙂 en dat het vandaag weer beter gaat!

 9. Had je voor de wijn misschien eerst iets sterkers gedronken? Want je moet altijd omhoog drinken, wat percentage alcohol betreft.
  Ondersteboven lopen? Laat je niets op de mouw spelden: de aarde is plat.

  1. Rebelse Huisvrouw

   Nee, niets sterkers vooraf! Dat is aarde plat is , is eigenlijk wel duidelijk. Want ja, hoe kan het anders dat… enfin 😀

 10. Ach…nét dat éne glas teveel en dan metéén met “down under” in de clinch! Het kómt voor en zeker weten die twee jaar vliegt als één dag voorbij;-) Sterkte, ik heb heilig ontzag voor katers !

 11. Heel herkenbaar haha.
  Soms “valt” het gewoon niet goed. De ene keer kan ik ook iedereen onder de tafel drinken en de volgende keer zit het na 1 glaasje al in de benen.
  (nu lijk ik ook wel een alcoholist)
  We kunnen ook naar de AA gaan 😉

 12. Mooi verhaal.Tegen drank kan ik ook niet meer zo goed. Dat heeft te maken met het ouder worden. Een kater hebben vind ik vreselijk en idd wii je het voor je omgeving niet laten merken. Niets is zo frustrerend je leuk voor te moeten doen. Tegenwoordig doe ik met een kratje twee weken. Dat kan ik aan. Ik loop al jaren ondersteboven. Niks aan de hand, heb alleen het meublilair tegen het plafond moeten zetten. .

 13. Als je weinig alcohol drinkt zijn de gevolgen daarvan vaak toch wat heftiger. Ik drink wel eens een glaasje wijn of likeur, maar een echte drinker nee! Toch is het me wel eens overkomen dat ik net even te veel van die kleine glaasjes lekkers nuttigde. Zeker toen ik nog regelmatig in Oost-Europa verkeerde. Wat men je daar allemaal voorzet, je moet er tegen kunnen. En dan ontdekte ook ik dat ze er draaiende bedden kenden die tegendraads aan de kamer in beweging leken. Dan ben je een dag lang aardig van de leg, maar goed eten en het nodige niet-alcoholisch drinken is vaak de remedie. Of idd weer aan het bier. Want hoe vreemd dat klinkt, dat werkt vaak erg goed. Maar om nu te zeggen dat ik er weer naar verlang? Nee, dankuzeer..

  1. Rebelse Huisvrouw

   De kleine glaasjes kunnen ook heel verraderlijk zijn ja. Vreselijk verraderlijk zelfs. tell me. Dat is me in een grijs verleden… nee, dat is een ander verhaal ;-D

 14. Een glas rode wijn en een Campari met ijs vind ik heerlijk, maar ik kan geen alcohol meer drinken vanwege medicijngebruik. Mijn man is al 20 jaar ondersteboven van mij. Dát is pas een wonder!

  1. Rebelse Huisvrouw

   Wat lief, na 20 jaar nog steeds ondersteboven! Campari probeer ik telkens weer maar ik blijf de smaak wat wrang vinden. Ga er binnenkort toch eens stevig op oefenen 😉

 15. Ha je bent dus een alcoholiste. Whahahahahaha…. drie soorten wijn door elkaar. Nou, als ik één glas port op heb, ben ik al bezopen. Dus jij bent nog beter dan ik. En ik mag niet eens wijn vanwege de jicht. In Toscane 10 dagen aqua mineraal gedronken tot het mijn oren uitkwam. Ach ja…. Maar hopelijk ben je nu wat beter in de kop.

  Kijk Mirjam geeft het antwoord op het ondersteboven zijn. Leuk.

  1. Rebelse Huisvrouw

   Het was wel een uitzonderlijke avond hè, dit is niet dagelijkse kost (ik moet de imagoschade beperken nu, dat snap je :-D)
   De eerstkomende maanden zit ik ook aan het water tot het m’n oren uitkomt…!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw