De Flipperkast

Een goede vriend van me zei laatst: ‘ik heb eens goed naar jouw blog gekeken maar ik kan er geen touw aan vastknopen. Het is zo.. zo…’
Hij zocht duidelijk naar een woord waarmee hij wou uitdrukken wat hij ervan vond maar dat ook weer niet al TE kwetsend was.
‘Warrig?’ hielp ik hem.
Opgelucht haalde hij adem. ‘Ja! Warrig! Zo…’ Hij stokte wederom.

‘Chaotisch?’ hielp ik hem weer.
‘Precies!’ knikte hij verheugd. ‘Het is een beetje van dit en een beetje van dat – ik zie er geen duidelijke lijn in.’
‘Hoeft ook niet’, schokschouderde ik. ‘Die lijn zie ik namelijk ook niet. Maar moet dat dan?’
‘Nou ja’, legde hij wat aarzelend uit, ‘het lijkt me voor je lezers wel prettig als ze weten wat ze aan je hebben. Zo blijf je wat…’
‘Ongrijpbaar? Mysterieus? Vaag?’ lachte ik en ik vleide mezelf met de gedachte dat ik dit allemaal zou kunnen zijn. Dat heb ik namelijk altijd graag willen zijn. Mysterieus en ongrijpbaar 😀
‘Nou, nee,’ haalde hij me meteen uit de droom. ‘Dat niet. Dat beslist niet. Je zet jezelf neer met de nodige humor en zelfspot en daar is niets vaags of mysterieus aan. Maar het is een beetje vlees noch vis vind ik persoonlijk. Ik kan het eigenlijk niet goed uitleggen.’

‘Dat merk ik’, gromde ik en ik ging erover nadenken. Het klopte wel natuurlijk, wat hij zei. Er zit totaal geen lijn in mijn blog en ik weet nu al dat er nooit lijn in zal komen te zitten.
‘Je hoofd is een soort flipperkast volgens mij’, heeft manlief wel eens tegen me gezegd. ‘Die gedachtes stuiteren constant maar heen en weer,’ en ik begreep zijn beeldspraak helemaal. Ik denk altijd, elke seconde van de dag. Ik kan me niet indenken hoe het moet zijn om eens niet te denken. Kan dat? Kun je gewoon een paar minuten of seconden aan letterlijk NIETS denken? Volgens mij kan dat helemaal niet! Ik zou niet weten hoe dat werkt, hoe je dat doet en hoe dat voelt. Ik zou het eng vinden volgens mij, als ik eens een keer aan niets dacht. Alsof ik in een groot gat zou vallen. Ik zou van pure paniek direct weer gaan denken, en veel ook.

Een van de dingen waar ik wel eens over nadenk is het volgende (let op, nu komt het :-D): hoe is dit allemaal begonnen? Natuurlijk ken ik de Big Bang-theorie maar hoe KAN het dat het zo gegaan is? En met welk doel is het zoals het is? Waar eindigt het heelal? Hoe ziet het leven op andere planeten eruit? Toen ik 12 jaar was begon ik de boeken van Erich von Däniken te lezen. Veel mensen noemden hem een amateurwetenschapper (goed srabblewoord!) en hij werd door zijn collega’s enorm verguisd maar in de loop der jaren worden zijn theorieën een beetje meer geaccepteerd als iets dat ‘mogelijkerwijs eventueel zo zou kunnen zijn gebeurd.’

© Foto van internetZo heb je bijvoorbeeld de Nazca-tekeningen waar hij een theorie over heeft. Deze tekeningen zijn alleen maar vanuit de lucht te zien. Het is geen tekening van een paar meter groot, nee, de tekeningen zijn kilometers groot. Hoe kwamen de mensen er toen op om dit te maken? Met welk doel? Ik weet wel dat hierover niets te bewijzen valt maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat het leuk is om te denken dat het misschien wel een landingsbaan was. Net zoals het leuk is om na te denken over de kaart van Piri Reis. Hoe kan het dat Antarctica op de kaart staat aangegeven terwijl dat pas 300 jaar later zou worden ontdekt?

Nu ik dit stukje overlees begrijp ik eigenlijk wel een beetje beter wat mijn goede vriend laatst bedoelde. Ik was namelijk van plan iets heel anders op te schrijven. Hoe is het toch mogelijk dat het dit geworden is?

44 gedachten over “De Flipperkast”

  1. Rebelse Huisvrouw

   In Sitchin heb ik me inderdaad wel eens verdiept maar ik vond sommige stellingen net iets teveel van het goede. (Hoewel sommigen dat van Von Daniken natuurlijk ook vonden!) Van Hancock heb ik nog nooit iets gelezen, ga ik ook eens doen!

 1. Het stuk is wederom geworden zoals het geworden is omdat het geworden is zoals het geworden is.
  Als het geen vlees noch vis is maak er dan maar een gehakltbal en/of kibbeling van.

 2. Ah, jij past bij ons, bij man en mij. Dat flipperen doe ik ook wel een beetje, misschien nog wel meer dan hij :-), we denken na over hoe en wat en vooral hij is een enorme fan en aanhanger van Von Danichen en de buitenaardse theorie. Heeft er zelfs iets over geschreven. Vandaag in het nieuws dat 1 op de 5 sterren een “aardachtige” planeet heeft. Maakt de kans alweer iets (flink) groter!

  1. Rebelse Huisvrouw

   Ik las het ook ja. Irritant dat er zoveel vragen zijn waar nooit een antwoord op zal komen he? En tegen de tijd dat het wat duidelijker wordt ben ik al over de duizend jaar oud 😀

 3. Ja dan had je je blog maar Potpourri moeten noemen, dat dekt de lading wel 🙂
  Helaas voor jou is deze naam al vergeven!
  Leuk juist dat van de hak op de tak, dat maakt het verrassend!
  Pas geleden las ik ergens dat je een soort rode draad in je blog moet hebben, maar daar hebben wij lak aan toch?

 4. Ik hou van blogs waar een lijn in zit maar evenzeer hou ik van blogs die alle kanten uitstuiteren. Dat maakt het net zo fijn om ook hier te komen lezen: wetende dat de laatste zinnen misschien niets met de eerste te maken hebben. En jij bent baas over je eigen blog, toch ?

 5. Huilen tussen stervende sterren

  moet alles een doel hebben, een zin, ik vraag het me alle dagen af
  alsof we straks nooit hebben bestaan
  beleven we het leven tot we dood gaan
  de kosmos trekt er zich niks van aan, ’t is zelf één groot massagraf

  Ach, de weg is het doel.
  Hopelijk beleef je net zoveel plezier aan het schrijven als jouw lezers aan het lezen. 🙂
  Lenjef

  1. Rebelse Huisvrouw

   Oei, die is heftig Lenjef. En om over na te denken want het klopt wel eigenlijk, dat van dat massagraf. Mooi!

 6. Nou heerlijk toch om niet binnen de box te blijven en denken en opeens heel anders met iets te eindigen dat houd het draaiende en dat is ook aan je lezers te zien anders kwamen we toch niet 😉

 7. Mijn oplossing is altijd ” iedere blogger krijgt de lezers die bij hem/haar passen” .
  Gelukkig heb ik zélf een “uitermate evenwichtig en zeer informatief” blog dat in niéts aan “chaos of los zand” doet denken, echt een blog dat niet gemist kan worden;-)
  Whahahaha…. lekker doorgaan hoor, wie het niet leuk vindt blijft vanzelf wel weg!

 8. Och nee, dat gezeur over zogenaamde niches weer 🙁 Neenee, blijf jij maar lekker flipperen, dan kan ik lekker door je blog stuiteren (van het lachen)Je doet dat fenomenaal goed. Keep up the good work ! Zei zij die zelf ook dol is op verschillende draadjes in iemands hoofd

 9. “Het is vlees noch vis”.
  Het is gewoon vermaak, hehe, lekker.
  Zonder gezoek naar onderliggende lagen die er meestal niet eens zijn. Maar gelukkig wel leesbaarder en vermakelijker dan de libelle.

 10. Juist dat warrige vinden wij zo plezant op je log. We zijn al een paar keer bij je langs geweest en het is een verrassing, van wat zal ze nu weer voor rebels te vertellen hebben. De ene log is leuker dan de ander en dat maakt het voor ons zo afwisselend bij jou. We reageren nu voor het eerst bij jou en zijn van plan dat vaker te gaan doen.
  Vanuit Los Boliches aan de Costa del Sol, zonnig en ruim 25 graden
  een hartelijke groet van ons

  1. Rebelse Huisvrouw

   Dag Albert y Mara, wat leuk dat jullie vanuit het Zonnige Zuiden even langskomen! Vijfentwintig graden… zucht…:-D

 11. Het is net als deze reactie, nu ik deze eerste zin tik weet ik nog niet wat de laatste zal zijn. Ik weet wel dat ik er toch minstends zes wil plaatsen. Maar willen is iets anders dan kunnen, want de draad ben ik altijd zo kwijt en ik hou ook wel van zo nu en dan een, komma. Of zoiets.

  1. Rebelse Huisvrouw

   Ja, precies, je vat ‘m helemaal! Tijdens het tikken komen de woorden toch vanzelf? Hoe weet je nu wat je straks gaat denken? 😀

 12. Ach, wat heet warrig, het is jouw verhaal, jouw blog, jouw gedachtenstroom. Dat maakt bloggen ook zo leuk. Gewoon neerzetten wat je beweegt. Mensen kunnen volgens mij idd niet niets denken. Of ze moeten wel erg dom zijn. Nee, een beetje mens denkt, filosofeert, interpreteert en neemt aan de hand daarvan besluiten. Of gaat geloven. Kan ook. De een is daar wat gevoeliger voor dan de ander. De boeken van Von Daniken ken ik uiteraard ook. Ik smulde er indertijd van. Twijfels aan het bijbelse verhaal, aan de ufo-verschijningen die werden afgedaan als onzin, maar door hem bepaald op een zeker spoor gezet. Natuurlijk had hij meestal geen gelijk, de moderne techniek heeft hem achterhaald. Neemt niet weg dat nadenken over de oneindigheid van het heelal heel nuttig kan zijn om te leren inzien hoe nietig wij eigenlijk zijn. Of we nu chaotisch zijn of niet, op Mars terugkijkend naar de Aarde stellen die verhalen niks meer voor. Is Obama een krummel, net als Poetin. Kijk je vanaf een ander sterrenstelsel is onze zon en al zijn planeten nog maar een stipje in datzelfde heelal. Als dat niet rommelig overkomt….

  1. Rebelse Huisvrouw

   Ja, inderdaad behoorlijk rommelig! Eigenlijk jammer dat we veel te weinig beseffen hoe klein en nietig we eigenlijk zijn. Volgens mij had dat heel wat oorlogen en ruzies gescheeld.

 13. Rebelse Huisvrouw

  Dank jullie wel allemaal, voor jullie reactie en voor straks alvast welterusten! (Na voetbal uiteraard :-D)

 14. Het is allemaal ontzettend interessant om die theorieën te lezen. Men weet al lang wat die Nazcalijnen zijn, maar iedere keer wordt er weer een mysterie van gemaakt. Over de onderwerpen die je aansnijdt over het heelal zijn geweldige BBC-series gemaakt die nu weer op Discovery worden uitgezonden. Bij de NRC zijn de dvd’s te koop over al die onderwerpen. Daar zie je ook dat er meer sterren zijn dan zandkorrels op aarde. En bijna alle sterren hebben dan ook weer planeten. Nee, de kans is erg klein dat er alleen op de onze leven is ontstaan. Ooit zal de mensheid erachter komen waar nog meer.
  Dat je weblog niet thematisch is, is geen enkel bezwaar. Het is sowieso geen eenheidsworst en lekker afwisselend.

 15. Er is ook nog een vervolgboek van von Däniken he.
  En er zijn heel oude boeken die beschrijven dat landingsbanen zijn gevonden in het nog veeeel oudere Egypte. Dat die dingen daar lagen om mensen van andere planeten daar te laten landen. Wie het weet mag het zeggen. Bewijsmateriaal is er niet, noch van het een, noch van het ander.

  Ik vind je niet chaotisch, hoogstens zelfbedacht dus pseudopsychotisch. Er is maar één weblog die echt chaotisch is. En die is niet hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw