De Overgang

De Eindeloze Overgang

Hallo lief dagboek!
De vorige keer werkte ik met sleutelwoorden en dat beviel me eigenlijk prima, ga ik deze week weer doen en ik zet direct maar fors in. Misschien is het een idee als de mannelijke lezers even goed opletten want het is wel zo fijn als je weet wat er in je partner omgaat. Sleutelwoord is:

De Overgang
Wat een feest. Not. De overgang is een synoniem voor pure hel. Symptomen: opgejaagd. Nervositeit. Angstaanvallen. Verkrampte spieren. Verzuurde spieren na de verkramping spieren. Huilerig. Hartkloppingen. Tintelingen. Stemmingswisselingen. Midden in de nacht wakker worden. Veel aan doodgaan denken. Adrenaline die door lichaam jaagt. Oorsuizen. Veel van deze punten vaak tegelijk wat de pret dubbel groot maakt. Waarom leren ze dit niet op school? Of meteen bij je geboorte? Waarom gaat het alleen maar over de opvliegers? Wáren het maar alleen maar opvliegers, dan was het nog te doen.

Filmpjes
Er wordt flink bij ons in de buurt geheid. Hoop maar dat iedereen filmpjes van zijn huis maakt met het oog op claims in de toekomst (scheurtjes in de muren).

Het Slaaphuis
Kaasfondue bij vriendin M. en man. ‘Zullen we ook met z’n vieren een pand in de binnenstad kopen?’ stelde man van M. voor. ’Daar laten we dan ook iets van 20 kamers in bouwen, kassa! Misschien dat we daarna nog een pand kunnen kopen, en daarna nóg een. Het mag tenslotte allemaal in Harlingen, de gemeente juicht het toe.’ Hij zei het sarcastisch maar we hadden het vervolgens lang over het bizarre feit dat de gemeente Harlingen GEEN regels hanteert als het aankomt op dit soort slaaphuizen. Triest. Arm, arm Harlingen.

Het ontbijt
‘Vanavond weer persconferentie’ zei ik net tegen man aan de ontbijttafel. ‘Er zullen wel weer strengere maatregelen afgekondigd worden. Wat ik me constant afvraag: moest het nu werkelijk zover komen? Ze WISTEN toch dat dit kon gebeuren? Waarom is er niet veel geld in de zorg gepompt? Dachten ze: we nemen het risico, misschien gaat het wel goed, hebben we weer een financiële meevaller?’
Man nam bedachtzaam een slok koffie. ‘Kijk’ zei hij toen. ‘Als je links stemt, dan weet je dat het geld bij de bedrijven weggenomen wordt en naar de armen gaat. Als je rechts stemt, dan weet je dat het geld bij de armen weggehaald wordt en naar de bedrijven en de EU gaat. Nederland stemt Rutte, dan is dit het gevolg.’

De tompouce
‘En dankzij Rutte is de zorg tot op het bot uitgekleed, net zoals de politie, het onderwijs en ga zo maar door’ brulde oom H. die even op bezoek was. ‘Maar je moet eens opletten: medewerkers van de Europese bank eisen loonsverhoging terwijl ze al een Godsvermogen verdienen, wedden dat ze die wel krijgen?’
Er zat een stukje tompouce op zijn kin waar ik gefascineerd naar zat te kijken.
Drink trouwens al bijna twee weken geen druppel alcohol, allemaal vanwege die #%@hormonen.

Het oerwoud
Vriendin M. is na haar laatste bevalling direct in de overgang beland denkt ze, en haar gevoel voor humor wordt er niet beter op.
‘Hij (haar eega) zei vanochtend dat hij zich een soort Livingstone voelt’ vertelde M. ‘Toen ik vroeg waarom zei hij: heb je die bikinilijn van jou wel eens gezien?’
M. snapte het eerst niet maar toen de grap tot haar doordrong werd ze eerst woedend en daarna moest ze huilen. Vreemd, want ik kon er wel om lachen.

Alcohol
Naar de verjaardag van aangetrouwde neef W. en voor het EERST in mijn leven géén alcohol op een verjaardag gedronken. De laatste keer dat dit me overkwam was ik een jaar of zes of zo. (Dit is een grapje pap).

De angst
Heb vanavond 2 uur in bad gelegen, het was heerlijk. Op een gegeven moment merkte ik dat ogen dichtvielen en toen ging ik er maar uit want ik was bang om in slaap te vallen en in bad te verdrinken hoewel ik nu niet weet of dat écht zou kunnen. Ga nu uitzoeken of het kan.

De vraag
‘Heb je genoeg inspiratie voor je stukje?’ vroeg man.
‘Ja, ik ga over de overgang schrijven’ zei ik.
‘Fantastisch’ zuchtte man en dook achter zijn krant.
Voel nu stemming omslaan. Misschien ga ik wel huilen.

7 gedachten over “De Eindeloze Overgang”

  1. De overgang. Ik dacht altijd dat het een ingebeelde ziekte was. Tot ikzelf zomaar uit het niets hartkloppingen, zweetbuien, en angstaanvallen kreeg.. en nog wist ik niet vanwaar het kwam. Ik had het zwaar onderschat.

  2. Weet je, toen ik voor het eerst ongesteld werd, vroeg ik mijn moeder tot hoe oud je dat dan elke maand had. “Zo tot je vijftigste jaar ongeveer” was haar antwoord. Waarop ik uitriep: “ Dan is je hele leven naar de knoppen!”.
    Hoongelach was mijn deel, en ik moet zeggen dat het achteraf gezien wel meegevallen is.
    De overgang is bij tijd en wijle heftig, niet constant. Houd de humor erin, lees het boek van Francien Oomen, je overleeft het echt.

  3. Die overgang overkomt je gewoon ineens, BAM!
    Zelf dacht ik eraan te kunnen ontsnappen want mijn menstruaties waren echt The Hell. Dus ik dacht hee, die overgang kan ik hebben. Nu beleef ik zo’n 5 opvliegers op een dag en hetzelfde aantal ’s nachts. Ik heb een geluidloze ventilator aangeschaft, die blaast ’s nachts in de richting van mijn hoofd. Daarnaast zijn er de geestelijke ups en downs. Bestaan er ook ventilators voor IN je hoofd?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw