De Dienaar02

De Dienaar

Lief dagboek,
Zo stom, ik was helemaal vergeten dit bericht op openbaar te zetten, echt achterlijk. We zijn ondertussen alweer een week verder maar in die week is er niet spectaculair veel gebeurd dus wat dat betreft is er niks aan de hand. Het is nu dinsdagochtend 10.40 uur, ik ben hard aan het werk (bouw website voor coach) en hoogstwaarschijnlijk zal ik de rest van de dag achter de laptop zitten. Zo af en toe zal ik mezelf ertoe zetten om even op te staan en te bewegen maar..ach, dat is verder ook niet echt interessant. Ik publiceer nu gewoon mijn dagboek dat begint op:

Vrijdag 5 mei
17.10 uur. We kunnen een nieuw woord toevoegen aan het woordenboek: Graaiflatie. Het schijnt dat grote bedrijven extra prijsverhogingen doorvoeren om die in eigen zak te steken maar de politiek heeft het liever over Winstinflatie. Dat klinkt namelijk wat liever. Het beestje bij de naam noemen, daar houden ze in Den Haag niet zo van en dat blijkt wel, want anders had onze Lachende Liegende Leider het daar niet zolang uitgehouden en…
17.21 uur. Godsamme. Weer het eten laten aanbranden.

Zaterdag 6 mei
Keek even naar de verheerlijking van Charles en Camilla. Hoorde Charles iets zeggen als: ‘Ik ben hier om te dienen, niet om gediend te worden.’
Haha, heerlijk, zulke schaamteloosheid.
‘Wat een poppenkast is het toch he’ grinnikte ik tegen man.
‘Tja’ zei hij. ‘De behoefte zit er kennelijk in bij mensen.’
Nog een kwartier gekeken, toen kon ik het niet langer aanzien.

Zondag 7 mei
Vriendin G. maakt zich enorm veel zorgen over het toenemende antisemitisme in Nederland. ‘Dat kon ik je 20 jaar geleden al vertellen’ verzuchtte ik. ‘Het is niet voor niets dat ik de achternaam van dochter officieel heb laten wijzigen.’ (Dochter had een Joodse achternaam maar al gauw realiseerde ik me dat je in Nederland beter geen Joodse achternaam kunt hebben. Nu heeft ze mijn achternaam en, hoewel het geen garantie is, voelt het net iets veiliger).

Maandag 8 mei
Las in de Harlinger van afgelopen donderdag dat er een onderzoek komt naar de transacties m.b.t. Joods vastgoed. Was een beetje verbaasd, ging er eigenlijk van uit dat dit al lang was onderzocht. Wie was de allereerste die zo’n huis verkocht? Stak hij het geld in eigen zak? Hoe is dat toen gegaan?

Woensdag 10 mei
Vriendin M. en ik hadden het weer eens over de overgang. ‘Eén ding is zeker’ zei ik. ‘Voor de overgang moet je bijzonder sterke zenuwen hebben.’
‘Breek me de bek niet open’ zuchtte man van M. ‘Ik weet er alles van.’
‘Jij niet, gek’ snauwde M. geprikkeld. ‘WIJ moeten sterke zenuwen hebben, die hormoonschommelingen zijn een aanslag op óns zenuwstelsel.’
‘Jullie hormoonschommelingen zijn een aanslag op ONS zenuwstelsel’ beet man van M. van zich af waarna M. er het zwijgen toe deed.

Vrijdag 12 mei
12.34 uur. Zit in stiltecoupe in de trein naar Utrecht waar ik afgesproken heb met vriendinnen K. & K. Natuurlijk zit er weer iemand luid en duidelijk te telefoneren:
‘Ik heb een beschadigde slokdarm oma. Een slókdarm (harder). SLOKDARM (nog harder). S. L. O.K.D.A.R.M.. Komt door maagzuur oma. MAAGZUUR. M.A.A.G.Z.U.U.R.’.
O God. En dan moet je nog kalm blijven ook.

Zaterdag 13 mei
Gingen vannacht pas om half vier naar bed. Hebben gisteren hele tijd bij Restaurant NOLA op het terras gezeten maar binnen was ook goed geweest want het interieur was schit-te-rend, je komt ogen tekort. Is een absolute aanrader. Latte was ook prima. Utrecht is trouwens leuke stad, is pas de tweede keer in mijn leven dat ik er was.
12.13 uur. In de trein, op weg naar huis. Is mooi weer dus ik voel me wat ongelukkig met dikke winterjas. In dit land weet je nooit wat je mee kunt nemen of aan moet trekken.
23.40 uur. Ga naar bed, ben heel erg gaar. Vanmiddag/-avond naar de verjaardag van nichtje T., was superleuk. Konden heel lang in de tuin zitten en genoten van het prachtige uitzicht richting Bolsward.

Zondag 14 mei
Gefeliciteerd met Moederdag liefste moe. Ik zal altijd dankbaar zijn dat juist JIJ mijn moedertje was!
16.10 uur. Ben opeens was melancholiek (‘melankeliek’, zei mijn oma vroeger). Moest denken aan mijn eigen allereerste Moederdag. Ik ging naar moe, ditmaal met mijn kleine meisje dat toen nog een baby was, en broer had ook een cadeautje voor mij. ‘Omdat jij nu ook een mama bent’ zei hij. De schat. God, wat mis ik die twee ontzagelijk.

Maandag 15 mei
21.31 uur. Lig op de bank onder een fleecedeken want ik vind het koud. Over lenteweer hebben we het maar niet meer, laat staan zomer. Gisteren was het trouwens nog wel redelijk: man en ik gingen naar Workum en zaten op een terrasje in het zonnetje. Raakten in gesprek met echtpaar naast ons. ’Het is toch triest dat mensen tegenwoordig moeten kiezen tussen het betalen van hun rekeningen of het kopen van voedsel?’ zei de man.
‘VVD he’ antwoorde zijn vrouw schouderophalend. ‘Kennelijk wil het volk dit want er wordt nog steeds op die partij gestemd.’
Glimlachte met ogen dicht tegen het lentezonnetje. Dacht aan de Graaiflatie, aan de vermogensbeheerders die stinkend rijk worden dankzij de exorbitante bonussen die ze via de pensioenfondsen verdienen, aan de politiek die, wat er ook gebeurt, op het pluche blijft plakken, aan Charles die slechts op aarde is om te dienen…Ach ja.

4 gedachten over “De Dienaar”

  1. Hi Lilian, laatst de podcast verdwenen winkels geluisterd.
    Gaat over één van de geroofde Joodse winkels. Ontluisterend.
    Dikke kus van Ineke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw