WE300 – Manipuleren

cartoon-1299532_1280Dag jongen.
Dag mam.
Hoe is het jongen?
Goed mam. En hoe is het met jou?
Ja, dat gaat wel hoor. Een klein beetje moe maar dat zal wel voorjaarsmoeheid zijn.
Goed op jezelf passen hoor moedertje!

Ja, dat doe ik wel hoor jongen. Nou, het was gezellig gisteren hè?
Dat was het zeker. Julia vond het ook erg leuk.
O ja?
Jazeker, ze vond het erg gezellig.
Grappig. Ik vond haar namelijk wat stil. En – ik weet het niet hoor jongen – maar op de een of andere manier vind ik haar de laatste tijd wat… eeh… wat koel. Heb ik iets verkeerds gezegd denk je?

Niet dat ik weet mam. Volgens mij is er niets aan de hand.
Tja… nou, ik weet het niet. Ze doet echt een beetje afstandelijk en soms ook wat pinnig.… ik weet het niet hoor jongen.
Nou, ik heb niets gemerkt hoor mam. Ik hoor Julia ook nergens over.
Ach ja jongen. Dat soort dingen merk jij niet.
Mam, ik denk dat je spoken ziet.
Ik hoop het jongen. Ik hoop het. Maar ik ben soms een beetje bang dat ze jou bij me weg wil houden. Dat idee krijg ik de laatste tijd sterk en dat maakt me verdrietig. Als ze niet meer bij me wil komen dan respecteer ik dat maar ik hoop dat ze tussen ons geen wig drijft jongen.

Ik zal het met Julia bespreken mam. Ik wil absoluut niet dat jij verdriet hebt.
Nee nee, doe dat maar niet jongen. Dan gaat het misschien helemaal mis. Ik wou het gewoon even kwijt maar je hoeft er niets mee te doen.

Ik kom gauw even langs bij je mam. En dan kom ik alleen.
Dat zou fijn zijn. Even onder mekaar.
Dat doe ik mam.
Nou, dag jongen.
Dag mam.

——————————

Bij WE300 van Plato is het de bedoeling dat je een verhaal schrijft van 300 woorden waarin een bepaald woord – ditmaal ‘Manipuleren’ – niet voorkomt.
Meer bijzondere, mooie en ontroerende verhalen vind je op: https://platoonline.wordpress.com/

40 gedachten over “WE300 – Manipuleren”

 1. Dat is manipuleren in optima forma. De jaloezie tussen moeder en schoondochter op een vileine manier vorm gegeven. Jij weet precies hoe je dat moet opschrijven en dat is knap. Mooie WE waar hier en daar nog wel even over nagedacht zal worden :-).

  1. Rebelse Huisvrouw

   Er zijn een paar series die ik nog nooit gezien heb en dit is er een van. Terwijl hij leuk schijnt te zijn! (Ik heb zelfs nog nooit een aflevering van Seinfeld gezien of Frasier – het is bijna barbaars. Moet daar toch eens iets aan doen…:-) )

 2. Ja zulke dingen gebeuren echt. Heb altijd geprobeerd geen verkeerd woord over mijn schoondochters of aanstaande schoondochters te zeggen. Het is een wankel pad om over te gaan vind ik hoor. Soms wilde ik wel eens wat zeggen maar niet dat mijn zoon in zo’n situatie zou komen als deze man en in een soort spagaat komen. Uit het leven gegrepen mooi verhaal.

 3. …..En als Julia haar partner nu zo manipuleert dat hij niet meer bij mams wil komen? Die situaties bestaan ook. Het zijn echt niet altijd de schoonmoeders. Of wat te denken van schoonzussen en zwagers die hun broers en zussen bespelen…. Alle senario’s zijn mogelijk.

 4. Ik heb dat soort dingen dus ook nooit door. werkelijk alles moet me gezegd worden! Duidelijkheid, daar hou ik erg van en heb ik ook nodig.

 5. En toch zijn alle schoonmoeders óók moeders;-) Ik ken natuurlijk óók wel zo’n voorbeeld, evenals een schoondochter die juist de schoonmoeder buiten spel manipuleert. Met mijn schoonmoeder had ik, na wat aftasten wederzijds, een betere band dan met m’n eigen moeder.

 6. Oei, da’s gevaarlijk terrein. Ik heb zelf een schoonmoeder die dingen vaak met een omweg zegt. Soms ook lastig, maar gelukkig kan ik wel goed met haar opschieten. En nu mijn jongens af en toe met een vriendinnetje thuiskomen, vraag ik me steeds vaker af wat voor schoonmoeder ik zelf zal zijn. Hopelijk geen manipulerende bitch 😉

  1. Rebelse Huisvrouw

   Ik heb geen zoon maar als ik er een had weet ik ook niet wat voor schoonmoeder ik zou zijn. Zo’n vrouw zit toch maar aan je kind 😀
   (En toekomstige (nu nog onbekende ) schoonzoon zal ook heel erg z’n best moeten doen. En o wee als hij ooit onaardig tegen dochterlief doet 😀 😀 )

 7. Hm, wordt dit niet genoemd: emotionele chantage?
  Mijn schoonmoeder was eerst ook wat afstandelijk, maar later kon het niet meer stuk: zelfs na mijn scheiding nodigde ze me uit met mijn nieuwe vriendin! En ja, we gaan nog steeds fijn om met mijn vroegere echtgenote…

  1. Rebelse Huisvrouw

   Hier hetzelfde: mijn ex-schoonmoeder hoort nog steeds bij de familie en komt hier vaak over de vloer. Ze was absoluut de ideale schoonmoeder. Ze bestaan dus wel degelijk!

 8. Zo herkenbaar. Er wordt zoveel meer gemanipuleerd dan dat we
  zelf denken. Emotionele chantage hoort daar ook in thuis volgens mij.
  De meeste mannen hebben dit echt niet door.

 9. OMG, hoe kan je zo zijn als moeder,…….de onrust is gewekt en elk detail zal worden uitvergroot,…..en ik hoop dat zoonlief sterk genoeg is om de ballon die mama heeft opgelaten te doorprikken!

 10. Sommige moeders zijn op dit punt loeders. Ze willen hun zoon helemaal niet delen en proberen op deze wijze grip te houden of weer terug te krijgen op hun kind. Leuk verhaal.

 11. Ach, de onvoorwaardelijke liefde die zoons voor hun moeder hebben, daar springen je toch de tranen van in je ogen. En dat moeders daar soms zo schandalig misbruik van maken … foei toch.

 12. Rebelse Huisvrouw

  Dank allen, voor jullie reactie! Nog een fijne zondagavond en voor (veel) later alvast een goede nacht!

 13. Ach, ach, arme jongen!
  De manipulatieve vrouw doet me volledig aan mijn schoonmoeder denken en daar word ik niet helemaal vrolijk van. Maar dat is onder ons gezegd en gezwegen, natuurlijk. Het is zo;n goede WE, ik zit me er plaatsvervangend (weer) kwaad om te maken!

 14. Wat een afschuwelijke manipulatie! Denk dat het vaker voorkomt dan we denken en de dames (in jouw geval) zullen elkaar de schuld gaan geven. Maar als de keuze van je zoon niet de jouwe is, kan dit zomaar gebeuren! Goed geschreven WE.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw