© Pixabay retro-1480622_1280.jpg

VZTZ – De Stilte

Maandag 28-03
Oom H. kwam lang met buurvrouw Annie. Ze lijken echt verliefd, heel leuk. ‘Natuurlijk stem ik ‘Nee’ brieste oom H. ‘Europa is namelijk helemaal niet geïnteresseerd in de Oekraïne. Europa is geïnteresseerd in de Krim, waar de Russische vloot ligt. Er wordt hier heel vuil spel gespeeld. Geen wonder dat Poetin laaiend is’. Buurvrouw Annie keek hemels naar hem op en toen naar mij.
‘Wat weet hij toch veel hè’ glimlachte ze blij.

Dinsdag 29-03
Wat zijn ze toch bang voor een ‘Nee’ – lijkt wel alsof de politiek extra veel zendtijd van de NPO cadeau gekregen heeft om uit te leggen waarom we toch vooral JA moeten stemmen. Hoor alleen maar de voordelen van een JA maar geen enkele politicus heeft het over ‘de financiële bijstand’ die wij bij een JA gaan verlenen. Volgens mij hebben we al genoeg geld geschonken aan Spanje, Griekenland en noem maar op – moet de Oekraïne er werkelijk bij? (En waarom zou ons – MIJN – belastinggeld in Hemelsnaam gebruikt moeten worden om de CORRUPTIE in de Oekraïne terug te dringen? Please. Laten we eens proberen de corruptie HIER terug te dringen, dat zou al heel wat zijn).
Al moet ik op 6 april kruipend naar dat stemhokje, ik ga.

Ex-collega T. belde. ‘Zijn jullie nog steeds zo blij met het vertrek van de teamleidster?’ wilde ik weten.
T. zuchtte gelukzalig. ‘Het is één groot feest op het werk. Ik vraag me werkelijk af of ze beseft hoe ongelooflijk impopulair ze was. Ik denk dat ze zou schrikken als ze het wist’.
‘Maak je toch niet zo druk om dat gekke mens’ zei ik maar T. zegt dat ze ‘nog jaren en jaren nodig heeft om over deze psychopaat heen te komen’.

Woensdag 30-03
Naar stadje toe met ouders. Bij Wally’s wat gedronken. Chocolademelk met slagroom was weer overheerlijk. Zag in de verte T. lopen (nee, geen ex-collega, dit is een andere T.) Dacht direct weer aan het misverstand van jaren geleden, toen T. op een mooie voorjaarsdag vertelde dat ‘de zon eindelijk ging schijnen’.
‘Heerlijk’ brulde ik. ‘God zij dank – dat werd tijd. Deze situatie was toch onhoudbaar?’ (Doelde op de lange, donkere winter die we achter ons hadden).
Zal nooit verbijsterde blik van T. vergeten toen ze wegliep. Begreep pas achteraf dat ze had gezegd dat haar ‘zoon ging scheiden’. Geen wonder dat ze zo keek. Zoon bleek er nog een ander op na te houden ook.

Donderdag 31-03
Verjaardag pa. Gefeliciteerd lieve pap! Nog veel mooie en gezonde jaren! ’s Avonds met ouders en oom K. gegeten bij chinees. Onze uitgebreide bestellingen stonden razendsnel op tafel. Zo jammer. Hiermee zegt zo’n restaurant eigenlijk: alles was ingevroren maar we hebben een bijzonder goede magnetron.
20.10 uur. Even vlug naar vriendin M. Man van M. gromde: ‘Als ik zoveel fouten maakte als die Van der Steur was ik allang op staande voet ontslagen. Ik was misschien nog wel vervolgd ook door mijn werkgever. Maar in de politiek houden ze elkaar natuurlijk weer de hand boven het hoofd’.

M. en ik luisterden nauwelijks want M. had groot nieuws: ‘Mijn ouders maken plannen om in Spanje te gaan wonen!’
Was direct enthousiast. ‘Maar dan zullen ze jou en de kinderen wel een stuk minder zien’ zei ik desondanks.
M. keek verbaasd op. ‘Nou en? Het gaat toch niet om ons? ZIJ vinden het heerlijk dus ben ik ook blij. Stel je voor zeg!’
Hoop dat het doorgaat. Zou leuk voor ze zijn.

Vrijdag 01-04
Mooi weer! Vriendin R. belde. Zag haar nummer op nummermelder, nam de telefoon niet op. Word beetje moe van R. – contact is erg eenzijdig. Meestal ratelt ze 2 uur lang onafgebroken over haar eigen leven maar van verdere interesse is geen sprake. Wil normale dialogen met mensen – ben beetje klaar met braaf luisteren naar monologen.

Met man en ouders tocht gemaakt via Workum en Hindeloopen richting Stavoren.
’s Avonds roti gemaakt. Hebben gesmuld.

Zaterdag 02-04
Naar begraafplaats met ouders, wilden bloemetje neerleggen bij tante die vorig jaar overleden is. Daarna naar tuincentrum in Witmarsum en alvast wat planten gekocht.
Met moeder naar Hope Springs gekeken, film met Meryl Streep. Gekke is dat ik bij Meryl constant denk: ‘Goh, wat acteert ze toch goed’. Denk dat nooit bij andere acteurs en actrices – vraag me af waarom bij haar wel.

Zondag 03-04
Ouders gingen vanochtend weer weg. In de tuin gewerkt, Lavatera’s en stokrozen geplant. Dat zijn de enige planten die het in elk geval altijd goed doen.  Nicht P. belde.
‘Ik moest gisteravond lachen om een grapje van Henk (haar echtgenoot)’ vertelde ze. ‘Toen kwam Jeroen (een van de kinderen) de kamer binnen en keek onderzoekend rond. ‘Hebben we bezoek?’ vroeg hij’.
‘Nee’ zei ik. ‘Hoezo?’
‘Meestal lach je alleen maar om papa’s grapjes als er bezoek is’ legde hij uit. Snap je zo’n kind nou? Wat moet ik daar nou van denken?’

Onthield me van elk commentaar. Heb in de loop der tijden geleerd dat een van de belangrijkste dingen in het leven Zwijgen is.
En dan doe ik dan ook. Zwijgen. Heel Veel & Heel Vaak.

10 gedachten over “VZTZ – De Stilte”

 1. Nog gefeliciteerd met je Pa .
  vroeger was spreken zilver en zwijgen goud maar dat is uit de tijd .Je moet alleen weten wanneer je het beste kunt spreken en wanneer zwijgen.
  Mijn stem blijft nee.

  Groetje, Ria

 2. Ik heb dat ook bij Meryl Streep en volgens mij komt dat omdat ze zo verschrikkelijk haar best doet om zich in te leven in haar rol. Overigens viel het mij al jaren geleden op dat ze zo goed een huilgezicht kon opzetten. Wij noemden haar thuis die actrice die zo goed kan huilen (voordat we haar naam wisten). 🙂
  Leuke plaatjes heb je ook weer boven je stukje.

 3. Tja, dat referendum. Hoe meer je erover leest of hoort, hoe meer je twijfelt tussen een ja en een nee. Als er minder dan dertig procent niet opkomt is het ongeldig en dat is misschien nog het beste. We hebben een parlement met door ons gekozen vertegenwoordigers. Zij moeten dit beslissen, daar zijn ze voor en de uitkomst is dan volstrekt democratisch tot stand gekomen.

 4. Ik vind het spotje dat oproept om ja te stemmem heel bijzonder. men zegt dat we ons niet door Poetin moeten laten manipuleren om NEE te stemmen …..en zegt daarna dwingend STEM JA. Misschien begrijp ik niet goed wat manipuleren is.
  Ben blij dat ik nog zelf kan lezen en nadenken.
  Gefeliciteerd met jarige paps.

 5. Feest der herkenning. Eerste: Dat heb ik bij Meryl Streep nou ook altijd. Dat ik denk, wat acteert die vrouw toch goed. En dat is gek. Eigenlijk zou je je dat pas ná de film moeten realiseren. Je zou op moeten kunnen gaan in het personage. En als tweede: DE Oekraïne. Zo heet dat land. Mét lidwoord!
  Corruptie bestrijden in eigen land! Moet daar niet eens een referendum voor komen? In wat voor wereld leven we……

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw