Pessi en Illusia

Ik duik er zo in want ik heb de afgelopen nacht maar weinig geslapen, 4 tot 5 uur. Voor sommige mensen is dat genoeg – denken ze – maar toch schijnt dat niet zo te zijn. Volgens The New York Times kan te weinig slaap je gezondheid in gevaar brengen en zelfs leiden tot het verkorten van je leven. Churchill scheen aan 3 uur per nacht genoeg gehad te hebben – heerlijk moet dat zijn. Ik heb zelfs aan 8 uur per nacht niet genoeg.

Ik roep nu dan wel dat ik ‘op tijd’ ga slapen maar al met al is het ook alweer bijna middernacht dus waar ik het over heb is me eigenlijk een raadsel.
In principe wou ik vandaag iets stekeligs over Erik Staal schrijven – je weet wel, de Grootmeester onder de Graaiers die een bonus van 3.5 miljoen bij elkaar graaide en Vestia ontredderd achterliet – maar dat doe ik morgen wel. Of overmorgen. In ieder geval krijgt het Erik Staal-verhaal nog een enorm staartje en daar ga ik me de komende weken eens heerlijk aan verlustigen.

Straks duik ik er dus weer in en er ligt ditmaal een boek op me te wachten dat ik jaren geleden al gelezen heb maar waar ik nu weer mee begonnen ben. Het is een boek dat geschreven is door de overgrootvader van mijn dochter, Yrjo Kokko, en eens in de zoveel tijd lees ik het opnieuw.

Het boek heet ‘Pessi en Illusia’ en gaat over een elfje, Illusia, en een kabouter, Pessi. Het is een sprookje dat Yrjo in eerste instantie voor zijn 2 kinderen schreef maar ook onder volwassenen werd het boek razend populair.

Illusia is, zoals de meeste elfjes, lief en goedgelovig en gaat altijd uit van het goede. (Ik wou dat ik wat meer op haar leek. Zucht…)
Ze woonde op de regenboog maar is afgedaald naar de aarde om de wereld te leren kennen. Pessi – de naam zegt het al – is een stuk minder naïef en heeft niet zo een optimistische kijk op de wereld en vooral op volwassen mensen.

Omdat ik het eigenlijk wel leuk vind om wat aandacht aan Yrjo Kokko te besteden volgt hier een klein stukje: (misschien is het een idee om gewoon het hele boek op mijn blog te zetten? Elke week een bladzijde of 3, 4? Hmmm…. Ik zal er even over nadenken).

‘Het was een buitengewoon mooie dag. Alles zag er ook even vrolijk en blij uit, al was het heuvellandschap niet gespaard gebleven voor vernieling. Nog helderder dan anders weerklonk de roep van Cuculus. Geen wonder, want ook de koekoek had alle reden om tevreden te zijn.

Apivorus, de minister van oorlog, had Cuculus tot zijn adjudant benoemd en op zijn borst prijkte een gouden insigne: de klauw van een wespendief.
Na een poosje kwam Illusia uit de hut tevoorschijn. Haar gescheurde kleren had zij al uitgetrokken en nu strekte ze haar armen naar de zon uit, die licht kwam brengen in de donkere lichtloze winter. Het leek of ze de zon had willen omhelzen. Illusia was niet meer zo tenger en etherisch als de vorige zomer. Ze had rondere vormen gekregen en vollere trekken in haar gezicht.
————————
Illusia’s filosofie:
‘In het leven
zijn zowel wreedheid en schoonheid waarheden. Dus waarom moeten we uit deze twee waarheden altijd de lelijke waarheid kiezen? Waarom niet kiezen voor de mooie waarheid?’
————————
Het is een interessante vraag die Illusia stelt. Het antwoord heb ik niet. Vannacht kom ik er ook niet achter, dat weet ik wel.
Nu ga ik direct naar bed. Het is godverdegodver bijna alweer de volgende dag.

16 gedachten over “Pessi en Illusia”

 1. 7 min.over 12 dame!! Ga slapen nu! 🙂 Maarre..doe maar elke dag een bladzijde neerzetten…i love Elfjes ;-). Enne misschien een klein antwoordje, misschien dat we moeten leren van de lelijke waarheden? Om de mooie waarheden te waarderen? Slaap lekker…

  1. Rebelse Huisvrouw

   @Sylvia: haha, ja, die klokt tikt zo snel soms he. Filosofische gedachte van je, er zit wat in. Ik zal ‘m onthouden! Slaap lekker straks!

  1. Rebelse Huisvrouw

   @Ingrid: moeilijk af en toe hè Ingrid, het goede willen zien? Ik ben zo paranoia en achterdochtig als de pest af en toe. Volgens mijn omgeving althans. Zelf valt het wel mee vind ik 😉

 2. Ik slaap doordeweeks zo’n 6,5-7 uur en dat is prima. Meestal word ik uitgerust wakker. Lezen> heerlijk! Ben nu bezig in de nieuwe van mijn “vriendin” Heleen van R. Ben nog niet overtuigd, de kans bestaat dat ik ‘m niet uit ga lezen 😉

  1. Rebelse Huisvrouw

   @Zuster Klivia: ik wou dat ik dat kon, 6 tot 7 uur. Als ik dat drie dagen doe ben ik op dag vier constant aan het huilen (klein beetje overdreven, maar je snapt wel wat ik bedoel!). Hartsvriendin heb ik al uit – tot het bittere einde hoopte ik dat ik geboeid zou worden maar helaas, het lukte niet!

 3. Interessant artikel. Zelf ben ik een rare slaper. De ene keer kort, dan weer iets langer maar nooit echt uitslapen. Als ik erg vroeg wakker ben draai ik me nog een keertje om. Maar om acht uur ga ik er zeker uit.

 4. Iedereen gaat hier door op het slapen. Terwijl ik denk: dat boek is nu juist zo interessant. Maar goed. Ik zou het niet plaatsen. Iemand die het de moeite waard vindt, koopt of leent het wel. De rest gaat echt niet lezen. En dan… een hele pagina, in het twittertijdperk… dan overvraag je wel hoor.

  Enfin, het boek lijkt me interessant en de vraagstelling ook. Ik zou zeggen:
  Wie heeft ons ooit verteld dat het leven alleen maar mooi en gemakkelijk moet zijn? Je moet toch ook eerst de berg op voor je er weer af kunt? Lijden moeten we in dit aardse. En af en toe een geneugdje. Dus ik zou zeggen: accepteer de waarheden van dit leven zoals ze zijn en maak je er niet druk om. Het leven is om te leren. Wij mensen zijn verdringers (mooie titel voor een boek over de 21e eeuw: de Verdringers; misschien doe ik daar nog wel eens iets mee) en verbergen ons in Ipad- Ipod- en andere leuke dingen. Maar ook dan krijgen we de ellende met bakken aangereikt.
  Enfin, zien jullie allemaal maar. 🙂

  En dat slapen: zo laat gaan pitten en dan nog met een boek in bed, hoe leuk is dat voor een partner, denk ik nu. Maar ben ik wel gerechtigd over juist DIT onderwerp mijn mond te openen? Wie sluipt er om half twee nog door het huis met een boek in zijn hand?

 5. Rebelse Huisvrouw

  @Plato: dat heb je weer mooi gezegd! Zonder diepte- geen hoogtepunten, dat klopt helemaal.
  ‘Het leven is om te leren’ – ja, in de kern klopt die filosofie natuurlijk. Het jammere is alleen: ik zie zoveel mensen steeds dezelfde fout maken! Dat leerproces stagneert bij sommigen behoorlijk heb ik wel eens het idee (en ikzelf zal geen uitzondering zijn. Denk ik 😉 )

  Soms vraag ik me serieus af of we niet de verkeerde kant op evolueren en als dat zo is: kunnen we dat proces stopzetten?!? Ingewikkeld allemaal!

  Er is volgens mij niets mis met om half twee ’s nachts nog met een boek in de hand door het huis te sluipen. Of met een glas wijn! Toch?!!?

 6. Het leven is één lange leerweg, met daartussenin waardevolle momenten, anders blijven we niet in balans 😉

  Ik heb je toegevoegd aan mijn blogroll. Als je dat niet prettig vindt, laat je het me dan even weten?
  Groetjes Kakel

  1. Rebelse Huisvrouw

   Mooi gesproken Kakel, en het klopt helemaal!!

   Natuurlijk vind ik het leuk dat je me toegevoegd hebt, dank je wel! Ik heb jou ook aan mijn blogroll toegevoegd.

 7. Mensen, mensen… Een Rebelse Huisvrouw en een Kakel in je één linkenlijst. Twee schrijvende vrouwen van formaat. Dan heb je toch wat bijzonders in huis. Plato huppelt vrolijk weer naar eigen weblog.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw