VZTZ – De Laffe Levende

Zondag 04-01
Man van vriendin M. is erg ziek. ‘Longontsteking’, vertelde ze. Vind het vreemd – dit is al de 5de in mijn omgeving die zo ziek is. Heb nog nooit zoveel mensen gekend die in één winter een longontsteking hebben. Hoor op werk ook anderen hierover. Meest zorgwekkende is dat de media hier met geen woord rept, of is dit misschien de Amerikaanse griep die naar Europa zou komen?

Maandag 05-01
Kregen ’s avonds vrienden op bezoek. Hadden het over de EU. ‘Het licht zou uitgaan’, hoorde ik vriend P. schamperen, ‘als we geen lid zouden worden van de EU. Doen Noorwegen en Zwitserland het dan zo slecht? Ik dacht het niet!’
‘Altijd politiek’, zuchtte zijn vrouw. ‘Geef mij nog maar een groot glas Baileys’. Gingen laat naar bed.

Dinsdag 06-01
Droomde dat er – eindelijk – een eind kwam aan de krankzinnige maandelijkse verhuizingen van het Europarlement tussen Straatsburg en Brussel. ‘Hiermee besparen we miljoenen per jaar’, kakelden enkele regeringsleiders. Rutte stond erbij en klapte in zijn handen. ‘De onderste steen zal boven komen, de onderste steen zal boven komen’, kraaide hij. Hij maakte er een klein dansje bij en hijgde gelukzalig. Man maakte me wakker. ‘Je bent als een waanzinnige aan het knarsetanden’ zei hij.

17.15. Net klaar met kerstboom aftuigen. Klinkt zo sneu, dat aftuigen. Denk dan altijd direct aan een huilend kerstboompje dat ongenadig afgeranseld wordt.

Woensdag 07-01
Ben helemaal van slag door die vreselijke aanslag in Parijs. Wat is er toch aan de hand in de wereld? En hoe komt dit ooit weer goed? Begrijp gewoon niet dat we niet met z’n allen vreedzaam naast elkaar kunnen leven. Gewoon té erg dit.

Donderdag 08-01
Dacht bij het wakker worden direct aan vreselijke gebeurtenis van gisteren. Het jaar is vandaag precies een week oud. Wat een begin.

Hoorde net Rutte speechen. ‘Wij laten ons onze vrijheid niet afnemen’, zei hij. Vroeg me direct af wat hij eraan denkt te gaan doen.
Ook Burgemeester Van der Laan sprak in soortgelijke termen: ‘We geven geen millimeter toe’. Dat geloof ik graag. Er zijn al tientallen meters toegegeven, overgaan op millimeters zou lullig zijn. Probleem zit volgens mij vele malen dieper dan de ‘vrijheid’ waar in de media steeds over gesproken wordt maar ik zal het wel verkeerd zien.

Vrijdag 09-01
18.15 uur. Net klaar met kijken naar de live-uitzending vanuit Frankrijk. Was heel onwerkelijk, soort slechte D-film. Zat met tranen in ogen op de bank. Wat een dag. Vreselijk, wat zich zojuist allemaal af heeft gespeeld in Frankrijk. Arm Frankrijk. Arm Europa. Arme wereld.

Had net tante aan de telefoon. ‘In mijn tijd, in de jaren vijftig en zestig, werd de wereld steeds groter’, zei ze. ‘Nu wordt hij alsmaar kleiner. Je durft bijna nergens meer heen in verband met aanslagen.’
‘Zover ben ik gelukkig nog niet maar ik ga voorlopig niet op vakantie naar het Midden-Oosten’, zei ik. Tante stootte verdrietig lachje uit.

Zaterdag 10-01
Hadden ’s avonds afgesproken met vrienden in eetcafé. Zaten 2 oudere mannen aan de bar. Bleef even treuzelen om gesprek te kunnen volgen. Man 1 zei tegen vriend: ‘Kritiek uiten mag niet want je bent meteen een racist of een fascist. Ik hou dus maar m’n mond.’
‘Ik ook’, zei vriend. ‘Ik ben liever een laffe levende dan een dooie held.’ Barkeeper knikte nadenkend.

Eten was lekker.

Zondag 11-01
13.30 uur. Net thuis, even spullen gehaald om straks zelf cruesli te maken. Wind raast door de stad en om het huis, al dagenlang. Heb het helemaal gehad met de winter en met dit weer. Wil zon en zee en strand en lang licht. Dit is vreselijk. Zo stel ik me de hel ook voor.

13.50 uur. Schudde zojuist flesje ijskoffie flink op en neer. Doe ik altijd, is lekker als het wat schuimt. Was jammer genoeg vergeten dat ik de dop er al vanaf had gedraaid. Wat een ravage. Toetsenbord kreeg de ene helft over zich heen, m’n belangrijke papieren de andere. Nu plakt alles. Ook dat nog.

Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.

H.M. van Randwijk

26 gedachten over “VZTZ – De Laffe Levende”

 1. Ik heb ooit mijn keuken opnieuw moeten witten dor het schudden met een fles tomatenketchup.

  Ik heb het daarna nooit meer gekocht.

  Het witten moest een paar keer over.

  Het zoeken naar vrede kan ook weer opnieuw beginnen.
  Dat blijft nog steeds nodig.

  Sterkte deze week.

  Vriendelijke groet,

 2. Mooie afsluiter.

  Ja, ook ik moest desondanks grijnzen…

  Dopje op flesje: Afgruwelijk.
  Gourmetten met 8 personen, pak fles met saus, schud en spuit de hele tafel en gasten onder met gele smurrie. Dopje was door jongste kind al losgedraaid. Pas veel later om kunnen lachen, stond op de fles: schudden voor gebruik.

 3. De afsluiter is heel sterk, jammer dat onze politici deze dichtregels niet blijken te kennen, grote woorden maar kleine daden, helemaal geen daden zelfs maar oproepen, steeds maar wéér terrein prijs geven om niemand “boos”te maken!

 4. Ik moest ook grinniken om het laatste, en kan toevoegen dat ik in de laatste vakantie in een restaurant zout uit een zoutvaatje met los deksel strooide …eh gooide.
  Eens dat het NU zomer moet worden. Enough is enough.

 5. We hebben allemaal dezelfde mening over het gebeuren in Frankrijk, vreselijk!!!.
  als er nu nog gepast opgetreden wordt, zijn we al een heel eind.

 6. De eeuwig primitieve mens

  haast
  elke generatie
  maakt ooit een oorlog mee

  het zit diep in de menselijke aard
  velen zijn beesten zonder staart

  die naar
  soortgenoten
  kijken als zijn ze slachtvee

  Ja, gewoon té erg dit, Rebelleke! 🙁
  Lenjef

 7. Bij de Chinees heb ik eens een flesje saus over mijn collega’s gegoten. Waren voordat we gingen overwerken een hapje eten. Volgens mij zijn ze nu nog boos op me. Diezelfde avond heb ik de rekening betaald (voorgeschoten.) Tegen de ober zei ik: “Zo is het goed.” Kwam hij even later terug lopen. “Het is niet genoeg,” zei hij. Was echt een avond uit duizenden.
  Moest lachen om je blog 😀
  Wat een formidabele foto. Waar heb je die nou weer vandaan gegoocheld?
  Liefs Kakel xxx

 8. Een mooi gezegde. Ja ik vond het ook te bizar voor woorden. Het gekke was dat ik wel opeens zo’n soort “wij” gevoel kreeg als Europa terwijl ik dat nog nooit zo ervaren had. Misschien omdat het toch zo dichtbij is Frankrijk en Parijs. O erg die papieren pff ja ik zette van de week ook op een formulier wat ik nog in moet vullen een kopje thee en een flinke rand ;(

 9. Misschien woon je toch in de verkeerde buurt, hier heeft niemand last van longontsteking, wel van griepjes.

  Owh knarsetanden. brrr, we hadden er laatst ook één de winkel. Mijn collega was haar aan het helpen, ik ben maar ergens anders gaan staan.

  Ze hebben allemaal zo’n grote mond van we geven niet toe, maar met dat vliegtuig heeft bewezen dat we geen milimeter toegeven, geen meters, maar kilomters.

  Over een zeven maanden zit ik weer in het Midden-Oosten. Mmmmm Kun je dan wat vrede regelen?

  Het was weer een hecktische week voor je, ik hoop dat het aankomende week wat minder in en om je heen stormt.

  Love As always
  Di Mario

 10. Nu erover nadenk, je tante heeft geen ongelijk…..
  En we zijn dus zover dat we zwijgen om niet voor racist uitegmaakt te worden door de racisten….. langzaam dooft het licht…..

 11. herkenbaar die losgedraaide dop.
  Net verhuist, nagelnieuwe lichte vloerbedekking, zus en zwager met gezin op visite, zus komt met roosviceefles de kamer binnen, vraagt:deze?, na bevestiging goed schudden, bleek ze de dop er al afgedraaid te hebben. De vloerbedekking is nooit meer goed gekomen, de rest wel.

 12. Mega mooie en toepasselijke foto!
  Maar oh man, die koffie pffffff te erg voor woorden.
  We zijn allemaal opgeschrikt vorige week en dat was ook precies de bedoeling van de daders. De tegenreactie in de vorm van leuzen en stille tochten was een logisch gevolg. Een mooie vorm van vrije meningsuiting ook, deze spreuk van H.M. van Randwijk.

 13. Ik kende de afbeelding helemaal bovenaan niet, maar het is een goede, die het gevoel van nu wel weergeeft. Wat een week, hè? Zo triest dat er zoveel mensen zijn die haten. Maar gelukkig nog veel meer mensen die niet zo zijn. Ik blijf zo denken.

 14. Rebelse Huisvrouw

  Dank allen, voor jullie reactie. Ik wens jullie nog een fijne avond en voor straks alvast welterusten! (Morgen hopelijk iets minder regen…brrrr… 🙂 )

 15. Wie er ook heel erg gelijk had… Die man die vanuit Afrika tot ons kwam, zeggende dat er sinds Charlie Ebdo al 2000 Afrikanen zijn afgeslacht en dat de wereld dat gewoon laat gebeuren. Wel collectieve verontwaardiging over Parijs (en terecht) maar voor de rest selectief wegkijken.
  Wat had DIE man het bij het rechte eind.

 16. De media noemen het nu wel, de longontsteking na griep. Gisteren in de krant en op de radio. Maar liever dat, dan al dat geschiet en gedreig. Wat een wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw