brief

Open Brief

Geachte mevrouw Dijksma,

Toen ik vanochtend de voorpagina van een bekende ochtendkrant bekeek trof mij direct een bijzonder bericht. Wat blijkt namelijk: de bastaardhond is een gezonde, sterke hond. Er stond, en nu citeer ik even

‘Bastaardhonden verkeren vaak in betere gezondheid dan dure rashonden met een stamboom. Uit onderzoek dat staatssecretaris Dijksma (u dus) heeft laten doen, blijkt dat ze veel minder erfelijke afwijkingen hebben.’

Aan het eind van het artikeltje stond dat er ook een vervolgonderzoek komt. Ditmaal zullen de Hollandse Herder, Benner Sennenhond en enkele andere compleet doorgefokte dieren onder de loep genomen worden.

Mevrouw Dijksma, u zult wel denken: ‘Waar gaat deze brief in hemelsnaam over?’ maar daar kom ik zo op. Eerst even dit. U zult vast heel, heel erg veel geld verkwist uitgegeven hebben om het onderzoek door échte wetenschappers te laten verrichten met als uitkomst: de Labrador heeft vaker last aan ellebogen en heupen en de bastaardhond is gezonder. Dit resultaat zal ongetwijfeld een complete verrassing zijn geweest.

Nu wilt u wederom veel geld gaan uitgeven aan een vervolgonderzoek. U wilt een x-aantal andere honden onder de loep nemen. Hier kom ik dan eindelijk to the point: mevrouw Dijksma, laat MIJ dit vervolgonderzoek verrichten! Ik doe het voor de helft van de prijs! Ik kan u vertellen dat:

 • In veel gevallen de platte snuit bij de buldog leidt tot ademhalingsproblemen
 • Dat de schedels van de chihuahua en de Cavalier King Charles spaniël zo klein zijn dat de hersens er nauwelijks in passen.
 • Dat de Chow Chow vaak last heeft van ogen en knieën
 • Dat bronchitis en tandproblemen vaak voorkomen bij de Yorkshire Terriër
 • Dat de voorpoten van Rottweiler gevoelig zijn. (De Rottweiler kan al op jonge leeftijd last krijgen van kreupelheid in zijn voorpoten)
 • Dat de Amerikaanse Cocker Spaniël vaak leverproblemen, allergieën en epilepsie heeft.
 • En last but not least: dat de Duitse herdershond vaker last heeft van zwakke heupen en stofwisseling.

Verdorie. Nu heb ik het hele vervolgonderzoek al afgerond mevrouw Dijksma. En dat allemaal gratis en voor niets. Jammer, jammer. Het goede nieuws is nu dat u geld overhoudt. Misschien kunt u deze onverwachte meevaller op een andere manier verkwanselen uitgeven? Volgens mij is er nog nooit onderzoek verricht naar het seksuele leven van de aardbei, is dat misschien een idee?

Hoe dan ook: ik wens u veel succes met de onderzoeken die u nog gaat laten verrichten. Ik ben ervan overtuigd dat u ons in de toekomst nog vaak zult verbazen.

P.s.
Mevrouw Dijksma, misschien wist u het niet: ook bij het menselijk ras blijkt het doorfokken geen succes te zijn. Daarom is lang geleden al besloten dat het beter is broers en zusters geen kinderen met elkaar te laten krijgen. Ik weet wat u denkt: je zou het niet zeggen als je soms om je heen kijkt of af en toe de krant openslaat. Ik ben het helemaal met u eens.

En dan het nieuws: de bastaard is gezonder. Pffff...

27 gedachten over “Open Brief”

 1. En nu maar hopen dat mevrouw Dijksma dit echt onder ogen krijgt. Het is gewoon misdadig zoals er wordt (door)gefokt, maar een weldenkend mens weet dat. Extra onderzoek, zonde van het geld. Ook je laatste alinea vind ik ijzersterk! Je zou het inderdaad niet zeggen, nee….. En dan ook meestal nog van die zielige honden aan de lijn.

 2. Alleen jammer dat de eigenaren van bastaards meestal geen geld over hebben voor goede voeding, inentingen, training, geboortebeperking, een hek om de tuin of een levensverlengende operatie.

 3. Nou je hebt wel helemaal gelijk hoor, dat weet de eerste de beste dat het zo is met die honden. Voordeel van een rashond vond/vind ik altijd wel dat je ongeveer wel het karakter weet hoewel dat ook wel weer een groot deel door opvoeding wordt bepaald. Maar wij hadden 30 jaar geleden 13 jaar een dierenwinkel/annex trimsalon dus dan kom je heel veel problemen met honden tegen. En ben het totaal oneens met knutselsmurf dat mensen met een bastaard geen geld over hebben voor voeding en inentingen. Vindt dat klinkklare onzin. Heb heel veel mensen met bastaards gezien in mijn winkel die en goede voeding en de nodige inentingen en verzorging gaven. Dat heeft volgens mij niets met ras te maken maar met liefde voor dieren.

 4. @Gewoonanneke :
  Natuurlijk ben je het er niet mee eens. Als eigenaar van een winkel zie je immers de goede voorbeelden. De slechte zie je niet. Maar de dierenarts wel, en die weet om welke redenen mensen hun huisdier laten inslapen. En de kattenfokker weet hoe snel mensen afzien van de koop, als ze een hek om hun tuin moeten plaatsen.
  De honden die in het vakantieseizoen aan een boom gebonden worden, zijn meestal geen rashonden.

  Nog iets :
  Een kitten van 6 weken hoort bij zijn moeder. Er zijn zeker wel nadelen veroorzaakt door inteelt, maar dierenwelzijn is beter geregeld door fokkersverenigingen dan door de wet. ( voor de wet is een dier een gebruiksvoorwerp )

 5. En schrijf dan metéén even een brief gericht aan
  Alle “dierenliefhebbers
  Laat ál die schattige (te) jonge hondjes bij malafide fokkers of verkopers dáár zielig zitten wezen.
  Héus jullie houden de malafide fokker/verkoper in stand en er zijn écht wel manieren om aan een pup te komen zónder dat je meteen voor een “stamboom”moet betalen. maar gebruik je verstánd nou eens en ga niét af op lieve zielige hondjes “die dan tenminste een goed tehuis zullen krijgen als jij hem koopt.
  Ook bij de “gewone fokker” kun je aan dezelfde dingen zien als bij de rasfokker of de pup oud genoeg is om bij de moeder weg te mogen, of hij gesocialiseerd is en of de moeder er gewoon bij is met de rest van het nest. Je móet hem desnoods even door je eigen dierenarts na mogen laten kijken. Pas wanneer er voor de “broodfokker”geen brood meer te verdienen is zal dat fenomeen verdwijnen.

 6. Jahahaha! Ik zag het bericht ook en dacht: is dit nieuws?! Iedere dierenliefhebber weet dit toch allang … zoveel geld besteden aan onderzoek(en) waarvan men de uitslag al weet pfffffffffff

 7. Ik denk dat er geen hond is die dat onderzoek nuttig en nodig vindt. Je somt terecht een aantal vaststaande feiten op. En dan nog: wat ga je er dan mee doen?

 8. Prima stuk. En natuurlijk is het van de gekke onderzoek te doen naar zaken die een kleuter in de CITO toets gewoon goed behoort te hebben. Walgelijk.

 9. P.S. Mevrouw Dijksma,
  Nu bent bijgespijkerd over het doorfokken van honden, en u wilt iets te weten komen over het fokken van rundvee, mijn blog en mail staan voor u open.
  De boerin zonder naam.

 10. Is best een probleem, al decennia lang. Omdat consumenten nu eenmaal gek op zijn op trendy hondjes of honden. Een tv-serie of film met een hond er in is al voldoende om die trends te laten ontstaan of uitdoven. En de handel reageert. Al dan niet zoals het hoort. Arme beestjes. Wij hadden een echte Limburgse Boerenfox. Loeisterk, ontzettend lief, trouw, eigenwijs en 16,5 jaar oud geworden. Ook al willen veel mensen er niet van horen, was echt een rashondje hoor…maar dat doet er weinig toe als je zoveel liefde van een beest krijgt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw