© Pixabay usa-1777986_1920
© Pixabay usa-1777986_1920

Het Zinloze Voornemen

Lief dagboek,
Mijn goede voornemen is om in dit nieuwe jaar wat minder scherp en vilein uit de hoek te komen. Wat minder cynisch en zwartgallig. Voor mij is het een vorm van humor maar sommige mensen kunnen er niet goed tegen las ik laatst.
“Dat wordt een zware dobber,” voorspelde M. Ze klonk wat somber.
“Moet lukken,” antwoordde ik opgewekt. “Het is allemaal een kwestie van mindset.”

03-01
23.55 uur. Vanavond met man en pa naar Xin Hua en daarna gescrabbeld. Nu lig ik in bed en net toen ik bijna in slaap viel dacht ik: waarom zeggen we dat we gaan Chinezen? En waarom zeggen we dan niet dat we gaan Italianen? Of gaan Fransen? Nu zit ik dus rechtop in bed om deze onlogica. Pfff.

04-01
Net thuis, waren naar Offingawier om te kijken naar de schilderijen van Gert-Jan Veenstra. Ik had nog nooit van hem gehoord maar het was beslist de moeite waard. Wat hebben sommige mensen toch een talent.
21.20 uur. Gaan aflevering kijken van The Handmaid’s Tale.

06-01
Kerstspullen opgeborgen. Ik heb hier nog een doos met kerstspulletjes van moe, vandaag heb ik hem minutieus onderzocht. Ik dacht: stel dat moe stiekem ergens een briefje voor me verstopt heeft met een paar regels, wat zou dat leuk zijn! Ik weet ook al wat erop zou moeten staan: “Dag kindje! Als je dit leest ben ik er niet meer maar toch wilde ik nog even iets tegen je zeggen”. Nu fantaseer ik er dan maar over.

Liedje van de Week is ‘All the love in the world’ van Consortium. Zoooo mooi.

07-01
Gefeliciteerd Nederland! We hebben de duurste benzine van HEEL Europa! Als dat geen enorme pluim waard is weet ik het niet meer. Ik hoor onze politici altijd kraaien dat impopulaire maatregelen worden ‘opgelegd door Europa’. Zou dit buitenproportionele tarief ook ‘opgelegd worden door Europa’? Ik dacht het niet.
Weer aflevering van The Handmaid’s Tale gezien en het is me volkomen duidelijk: dit is geen fantasieserie. Wat we hier zien is bittere werkelijkheid voor heel veel vrouwen in heel veel landen.

08-01
Vriend P. kwam even langs, hij is net weg. Hadden het over het feit dat de overheid de nabestaanden maar liefst 26 jaar lang heeft voorgelogen over de ramp bij Faro.
“Och,” gaapte P. verveeld, “ik denk dat de overheid per definitie liegt.”
Hij nam een kerstkransje van het schaaltje dat nog op tafel stond en kauwde er nadenkend op.
“Daar ga ik niet van uit” zei man kordaat. “Maar ik denk wel dat Kamerleden soms belangrijke informatie niet – of te laat – krijgen.”
Vriend P. snoof verachtelijk.
“Hoe dan ook,” viel ik man bij, “we wonen in elk geval in een land waar mensenrechten niet met voeten getreden worden.”
“Waar slaat dit in Godsnaam op?” vroegen man en P. tegelijk.
“Ik wilde een positieve duit in het zakje doen,” bralde ik terwijl ik dacht aan mijn goede voornemen en de Liegende Overheid.

09-01
Gisterenavond kwamen oom H. en buuf Annie een kopje thee drinken en we hadden het over de massahysterie rondom vleesetende medemens.
“Blijkbaar moeten we van het vlees af” zei buuf Annie. “Alleen vraag ik me af waarom we…”
 “Het is heel simpel Annie” zei oom H. “We gaan ten onder aan overbevolking maar dat mag niet benoemd worden, integendeel, we worden aangespoord om ons als konijnen te vermenigvuldigen. Hoe een Nederland met 50 miljoen mensen eruit moet zien is mij een raadsel maar God zij dank ben ik er dan niet meer.”
“Waar wil je nu eigenlijk heen?” Buuf Annie keek geïrriteerd.
“Ik wilde zeggen Annie” – oom H. rechtte zijn schouders en liet een plechtige stilte vallen – “dat ik denk dat de overheid af wil van de veestapels omdat ze de grond dringend nodig hebben om vol te plempen met nieuwe steden.”
Het lag me op de lippen om er iets hatelijks aan toe te voegen maar toen dacht ik aan mijn goede voornemen dus zweeg ik, glimlachte lief en nam knarsetandend het laatste kerstkransje dat op de schaal lag.
“Minder cynisch en zwartgallig uit de hoek komen” – o God. Ik hoop dat het jaar vlug om is.

*****

5 gedachten over “Het Zinloze Voornemen”

  1. Je brengt me op een idee, tussen alle rommel die mijn kroost moet opruimen mag best hier en daar een excuus briefje liggen, en een bemoedigend briefje enzo. Met je muziekkeuze ben ik het helemaal eens.
    Het Chinese restaurant valt wel vaker buiten de gewone regeltjes, ze doen ook niet aan diversiteit onder het personeel dat altijd Chinees bloed in de aderen heeft.

  2. “Ik hoop dat het jaar vlug om is.” Wat een geweldige zin.
    Je kan altijd nog van gedachten veranderen, hè?
    De overheid liegt iedere dag van A tot Z. Ik vind het een schaamteloze bende…
    Prachtig liedje!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw