© Pixabay vw-beetle-405876_1280

De Zomerstop

Lief dagboek,
Vorige week had ik niets gepost maar ik had m’n stukje wel klaar, vreemd genoeg. Waarom ik het niet publiceerde weet ik eigenlijk niet maar goed, dat is ook niet belangrijk – het resulteert in elk geval in een dubbeldik dagboek en ik begin bij:

Vrijdag 14-06
In het kader van een erfelijkheidsonderzoek ging ik laatst naar het ziekenhuis en wat bleek?? In het ziekenhuis hadden ze nog bloed van moe. Het idee dat er daar nog bloed met celletjes en van alles en nog wat was van mijn eigen moedertje was vond ik zo ontroerend dat, toen ik het hoorde, ik mijn best moest doen om kalm en beheerst te blijven terwijl ik eigenlijk zou willen huilen van een vreemdsoortig geluk. Ik vond – en vind – het zo’n heerlijk idee dat er nog iets ‘levends’ van moe is!

Zaterdag 15-06
Nog twee weekjes en dan verhuist nichtje T. hierheen!! ’s Middags naar Franeker en bij Van der Kloet weer zo’n ongelooflijk lekker hazelnootschuimgebakje gegeten. Ik zou dagelijks wel zo’n gebakje willen hebben.
Vriendin M. vertelde vanmiddag over een Duits vakantievriendje dat ze ooit had. ‘Hij was zo lief’ herinnerde ze zich. Hij zei altijd: ‘Du bist mein kleine kaninchen’.
‘God bewaar me’ kermde de man van M.
Moest lachen.

Zondag 16-06
12.35 uur. Ik ben de afgelopen nacht op DRIE plekken in mijn gezicht gebeten door een of ander insect, een mug waarschijnlijk. In diagonale lijn zie je nu drie bulten en het ziet er idioot uit. Waarom moet dit in m’n gezicht gebeuren? En hoe kan het? Ik heb een lading nachtcrème op van hier tot Tokio – dat is voor zo’n beest toch ook geen pretje?
14.46 uur. Mijn Franse (ex)schoonmaman is gevallen, de zoveelste keer. Ze heeft gelukkig niets gebroken maar is wel enorm geschrokken. ‘Ouder worden is niet altijd leuk’ zei ze, maar dan in het Frans.

Maandag 17-06
09.20 uur. Hoe kan het alweer de 17de zijn?
11.00 uur. Stond vanochtend op met Eres Tú van Mocedades in m’n hoofd. Dat is een kleine ramp – als ik eenmaal dit liedje in mijn hoofd heb kom ik er niet zo gemakkelijk vanaf.
16.23 uur. Vriendin L. klaagt al dagenlang dat haar Sonos (een draadloos muzieksysteem) het niet doet. Nu kwam er vandaag een monteur en zonet appte ze: ‘Sonosprobleem is opgelost. Er zat alleen maar een draadje los bij de montage unit – als ik gekeken had, had ik het zelf op kunnen lossen’.
‘Mooi zo’, appte ik terug, hoewel ik eigenlijk had willen zeggen: ‘Idioot. Waarom keek je niet eerst even zelf?’

Dinsdag 18-06
Even naar stadje toe. Daarna onkruid gewied, ook zo’n klus die nooit afgerond wordt. ’s Avonds laatste aflevering Chernobyl gekeken. Jeetje. Ongelooflijk wat zich toentertijd allemaal heeft afgespeeld. Het is een wonderlijke gedachte dat er een plek op aarde is waar de eerstkomende 1000 jaar niemand mag wonen vanwege de straling. En daarna misschien ook niet.
Aubergine, courgette, uien, knoflook en gehakt in pan gedaan en samen gebakken. Was best lekker.

Woensdag 19-06
19.40 uur. Straks komen oom H. en buuf Annie even kopje koffie drinken.
20.51 uur. Het wordt heel donker, volgens mij kan het elk moment weer gaan regenen.
23.50 uur. Ga naar bed.

Donderdag 20-06
Oom H. raakt gisteravond niet uitgepraat over de Pensioenroof. ‘Er zit 76 miljard euro in kas’ gromde hij. ‘Tien jaar geleden was dat 28 miljard maar toen had niemand het over korten. Het geld – dat uitgesteld loon is – klotst tegen de plinten op; dit is eigenlijk een vorm van ouderenmishandeling en we pikken het’.
‘En dan die prijsstijgingen’, vulde buuf Annie ontzet aan. ‘Wist je dat de prijsstijging van voeding hoogste in 10 jaar is?’ Ze leek erg van haar stuk te zijn dagboek, het was gewoon aandoenlijk.
‘We pikken het’, herhaalde man schouderophalend de woorden van oom H.
Ik knikte. ‘Mee eens. Niemand protesteert. Het volk wil kennelijk gemangeld worden, tot op het bot uitgeknepen worden, wie weet hoe lekker het is. Dat hebben we te respecteren. Kennelijk heeft het volk een masochistische inslag’.
Daarna hield ik m’n mond. Ik had echt geen zin om er dieper op in te gaan dagboek.
Ik wil niet meer over de Pensioenroof nadenken.
Ik wil niet meer over de Meer dan Schandalige Energienota nadenken.
Ik wil niet meer over de Krankzinnige Prijsstijging nadenken.
Ik wil de hele dag lachen, net als onze Grote Leider.
Hij lacht zich suf namelijk.
Hij wel.

*****

Lief dagboek,
Wat was het vreselijk warm de afgelopen dagen! Op zich was het heerlijk geweest als ik in Harns was maar uitgerekend die dagen zat ik in Rotterdam bij pa want, dagboek, groot nieuws: pa gaat verhuizen en komt binnenkort in Harlingen wonen! Dat betekent dat ik nu alle spulletjes van moe uit moet zoeken: wat gaat mee en wat gaat niet mee. Dat rode leren jasje dat haar zo leuk stond? Ja, natuurlijk, dat gaat mee. Die lila trui die ze nog niet zo lang had? Die mag weg, die heeft ze maar 1 of 2 keer gedragen. Het is een enorme klus en we zijn er nog lang niet maar goed, het begin is er.
Wat heb ik de afgelopen week nog meer gedaan…eens kijken. O, wacht, ik weet het:

Vrijdag 21-06
Wat een avond hebben we gehad! We gingen met de zeesleepboot De Holland mee en beleefden een spectaculaire Midzomeravondtocht. Het was een vaartocht zoals je in films ziet. De langste dag van het jaar vierden we op het water, dansend en genietend bij een ondergaande zon en de avond was veel te vlug voorbij.

Zaterdag 22-06
Jeugdvriendin E. kwam een weekendje naar Harlingen toe met een vriendin van haar die ik niet kende. Ze logeerden in Anna Casparii. Haalde hen op en maakte tochtje met ze. Wat is Friesland, telkens weer, toch prachtig dagboek.

Zondag 23-06
’s Ochtends met E. en S. bij het Zilt gezeten. Wat een schitterende dag!
14.40 uur. Oom K. (broer van moe) komt straks op bezoek. Gezellig.
19.30 uur. Oom is nu net weg en wij gaan even kopje T drinken bij vriendin M. (andere M.) die tegenwoordig in de binnenstad woont.
22.30 uur. Ga naar bed – was al met al een heel druk weekend.

Maandag 24-06
Naar pa. Wat is het heet. Begonnen met opruimen en sorteren. Heb schoenendoos gevonden met heel oude foto’s – moet aan oom K. vragen wie die mensen zijn die erop staan. Hij weet dat vast wel.
17.20. Waarom bewaarde moe zoveel spulletjes??
20.45 uur. Wist niet dat moe zo ontzettend veel kaarsen in huis had.

Dinsdag 25-06
14.10 uur. WAAROM ben ik juist in Rotterdam op de mooiste dagen van het jaar??? Pa houdt angstvallig alle gordijnen dicht. ‘Dan blijft de koelte in huis’ zei hij.
‘Dat verhoogt niet echt de sfeer in huis pa’ zei ik maar ik moest toegeven: hij had wel gelijk.
15.34 uur. Ben opeens beetje emotioneel – vond het oude knikkerzakje van broer. Kon me nog herinneren dat mijn moeder daar zijn naam op borduurde, dat was toen kennelijk in. Wat een herinneringen dagboek. Waarom ging alles zo snel voorbij? Toen ik smeekte dat de tijd snel zou gaan had ik het over de tijd op schóól. Ik bedoelde niet dat…Pffff.

Woensdag 26-06
10.15 uur. Vond zelfs wat Libelles uit 1962. Dat betekent dat moe ermee naar Suriname reisde en weer terug naar Nederland?? Mam, serieus? Waarom gooide je die dingen niet weg??
21.10 uur. Morgen is het precies zeven jaar geleden dat mijn broer overleed. Hij was 45. Er is geen dag voorbij gegaan dat ik niet aan je heb gedacht jongen. Geen dag. En ik zal nooit begrijpen waarom het allemaal zo heeft moeten gaan.

Donderdag 27-06
Natuurlijk was er nog meer gebeurd de afgelopen dagen dagboek, maar ik heb nu niet zoveel tijd om dat allemaal op te schrijven. De komende weken heb ik sowieso niet zoveel tijd om te schrijven, er staat veel op het programma. Nichtje T. verhuist overmorgen hierheen, pa verhuist binnenkort hierheen (grappig hè! Wie had kunnen denken dat op een dag m’n Franse ex, m’n Surinaamse nichtje, pa en ik in Friesland zouden wonen! Wie weet wie er allemaal nog meer volgen!) en ik zal m’n handen vol hebben. Daarom heb ik besloten – voor het eerst in 6½ jaar tijd!! – een pauze in te lassen en ben er weer ergens in september. Mocht ik het schrijven in die tussentijd écht niet kunnen laten dan krabbel ik natuurlijk heus wel wat neer maar in principe houd ik het op september. Vooralsnog zeg ik: lief dagboek, ik wens een ieder die dit leest een fijne en mooie zomer. Tot over een paar weken!

*****

12 gedachten over “De Zomerstop”

 1. Best wel verdrietig dat Pa nu uit zijn vertrouwde huis met herinneringen weg moet, ook uit zijn vertrouwde omgeving. Mijn zwager werd destijds “eigenwijs “gevonden dat hij niet uit zijn vertrouwde omgeving weg wilde om dichter bij zijn kinderen ( die ooit zélf verder weg gingen wonen en zich nu beklaagden dat hun vader zo ver weg woonde) in de buurt te gaan wonen.

 2. Ik ben hier altijd laat. Blijf ook vaak hangen vanwege samenloop met dingetjes in mijn eigen leven. De mooie stukjes over je moeder, die gordijnen bij je vader (ik heb ze ook vaak dicht).

  Familieperikelen. Broer werd maar 52, moeder 72. Nog even en ik heb haar ingehaald. Vader vertrok in 1965. Ik was 17. Nooit meer gezien.

  Dat onkruid hebben we gemeen. Er is trouwens ook mooi onkruid.
  Hier heerst de eeuwige strijd tegen zevenblad.

 3. Ik merk dat ik een zomerleesstop heb gehad.. gelukkig is het al bijna september! Wat fijn dat je vader en nichtje T. dichtbij komen wonen.

 4. Dag allen, wat leuk om weer eens wat tegen jullie te zeggen en op mijn blog terug te zijn! Ik hoop dat jullie een mooie en goede zomer gehad hebben en nog even volop genieten van de nazomer – wat zijn die weken omgevlogen!
  Heel hartelijk dank voor jullie reactie; voor later alvast welterusten en natuurlijk een goed en mooi weekend!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw