De hand en het hoofd

De Vergissing

Heb net ontbijt achter de rug – grote bak havermout met walnoten – en heb me voorgenomen voortaan minder nieuws te lezen, ik word er bijna emotioneel van. Dit land is, dankzij de kabinetten Rutte, een failliete, volkomen stuurloze open inrichting geworden en ik moet steeds vaker denken aan oma en moe die ik vroeger regelmatig hoorde zeggen: ‘Wat een wereld. Ik ben blij dat ik nu niet meer jong ben.’ Goed, na deze opbeurende intro over tot de orde van de dag en ik begin bij:

Vrijdag 26 augustus
Vandaag is een memorabele dag: we hebben dochter definitief verhuisd uit Groningen, haar studietijd zit erop. Snik. Een paar jaar geleden verhuisde ze naar de Noorderhaven, naar een volkomen uitgewoond pand (de binnenstad van Groningen zal binnenkort tegen de vlakte moeten dankzij al die huisjesmelkers die totaal geen onderhoud aan de panden plegen) en liet ik haar bezorgd daar achter, nu is het alweer voorbij en begint ook voor haar het grote-mensen-leven maar dan in Spanje, want binnenkort vertrekt ze weer!

Zaterdag 27 augustus
Vroeg op en met dochter naar Haarlem.
00.15 uur. Gaan naar bed, was heerlijke dag. Heeeeel veel gelopen (wat is Haarlem toch mooi) en vanavond de hele avond op terrasjes gezeten.

Zondag 28 augustus
21.40 uur. Zijn net terug in Harns en kreeg berichtje van vriendin G. dat ze ziekjes is. Jammer, we zouden een paar dagen weg en dat gaat nu niet door.

Wat heb ik deze week geleerd:
1: Dat de gewone regenworm maar liefst tien harten heeft! TIEN! Waarom hebben wij dat niet? Dan zou een hartinfarct meer of minder niet zoveel uitmaken.
2: Dat Nederland 517 inwoners per vierkante kilometer heeft. Ter vergelijking: Suriname heeft 3,6 inwoners per vierkante kilometer en Spanje 98.

Woensdag 31 augustus
Toen broertje van dochter hier laatst was wilde hij krabben vangen. Ik Googelde op ‘krabben vangen Harlingen’ en kwam artikel tegen in de HC waarin het over krabben vangen ging. Er stond dat je krabben kon vangen ‘vanaf de bovenverdieping van het Brouwdok’. Achteraf hadden er toen al allemaal alarmbellen moeten rinkelen maar dat gebeurde niet. Belde dus op om te vragen of ze open waren. Bleek 1 aprilgrap van vorig jaar te zijn. Voelde me zeldzaam achterlijk.

Zaterdag 3 september
Net als gisteren en eergisteren naar de Visserijdagen, wat was het gezellig en wat hebben we geboft met het weer! Nichtje T. en man W. kwamen ook en slenterden met z’n viertjes door de straten van Harns. Vond de vistafel trouwens wat tegenvallen, ik had hem spectaculairder verwacht.
Later, op weg naar de auto, liep voor ons een echtpaar. ‘Ik weet het niet hoor’ zei de man. ‘Het is jouw zuster maar mijn God, dat mens straalt een en al chagrijn uit. Geen greintje vrolijkheid.’
Vrouw zei niks.

Dinsdag 6 september
15.23 uur. Ben al de hele dag aan het werk, ben met 2 websites. Was weer prachtig weer, er komt geen eind aan.
17.02 uur. Liedje van de week is Olivers Army van Elvis Costello.

Woensdag 7 september
Bij oom H. wappert tegenwoordig ook een omgekeerde vlag voor de deur. ‘Ik ben volledig mijn vertrouwen in het pluche kwijt’ zei hij gedecideerd. ‘Er staan dit land nog gekke dingen te wachten, let maar op. Héél veel gekke dingen. We staan aan de vooravond van…’
‘Nou nou nou’ interrumpeerde ik hem. ‘Ik denk dat het wel meevalt. De politiek…’
‘De politiek heeft maar één doel: op het pluche te blijven plakken. Ze heeft de democratie verkwanseld en wat er met het land en de bevolking gebeurt gaat volledig aan hen voorbij. De politiek alleen maar bezig om elkaar de hand boven het hoofd te houden en stevig in het zadel te blijven zitten.’
‘Wat een wereld’ verzuchtte buuf Annie. ‘Ik ben blij dat ik nu niet meer jong ben.’

Donderdag 8 september
Net toen ik dit stukje naar de redactie wilde sturen las ik: ‘OM seponeert fraudezaken tegen mondkapjesstichting Van Lienden’. Dit is ON-BE-GRIJ-PE-LIJK. Heeft de politiek hier misschien ook een rol in gespeeld? Dit is héél verdacht. In gedachten hoor ik oom H. weer roepen: ‘De politiek is alleen maar bezig elkaar de hand boven het hoofd te houden.’
Tja.

—————–

Vrijdag 9 september
Update:
OMG, dit is zo beschamend: toen ik las dat het OM de fraudezaak tegen de mondkapjesstichting seponeerde dacht ik dat daarmee Sywert ook alle miljoenen in zijn zak mocht houden maar dat is niet het geval, er is dus niks aan de hand. Ja, de politiek is in principe altijd wel bezig elkaar de hand boven het hoofd te houden maar in deze kwestie zat ik er he-le-maal naast. En zo staat het vandaag ook in de Harlinger Courant. Lekker dan.
Een goed weekend!

2 gedachten over “De Vergissing”

  1. Ik schrok al. Die Siewert mag hiet toch niet mee wegkomen, dacht ik. Wat een onrecht. Ik emigreer.
    Gelukkig maak jij het op het nippertje weer ongedaan. Nu blijf ik dan toch maar.

    Tja die ook van jou. Moet daar niet eens een hartig woordje mee worden gesproken? Hij is maar tegen alles, betrekt alles op plucheplakken (jij ook dacht ik) en suggereeert dat niemand ook maar iets om het gewone volk geeft.
    Maar zo simpel zal Nederland toch niet in elkaar zitten? Dat moet pluriformer zijn, dan kan niet anders. Neem nou Renske Leiten, neem nou die ex CDA’er die nu voor eigen rekening in de kamer zit…. die van die pensioenen dus, je weet wel… ach zeg het nou even…. nou ja, dat zijn toch goede politici. Die zoeken alles tot de bodem uit, zijn de luis in de pels van Rutte en zo. Daar kunnen we toch wel een beetje waardering voor hebben.
    Waarom gaat je ook zelf niet in de poliitiek. Harns Vooruit ‘2, suggerreer ik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw