© Pixabay girl-4214856_1280

De Psychopaten

Vrijdag 20-09
Wat een prachtige dag was het gisteren dagboek! September heeft altijd iets weemoedigs vind ik. Want terwijl het nog voelt alsof het zomer is wéét ik dat we de herfst naderen en dat dit allemaal weer voorbij is. Dat de zomer van 2019 echt verleden tijd is en nooit meer terugkomt; de zomer is een herinnering geworden. Hm. Dat klinkt  wel wat melodramatisch. Dan maar wat vrolijkers:
12.10 uur. Zag een paar oude foto’s en dacht opeens aan mijn benedenbuurman in Amsterdam. Hij was een psychopaat en gooide doorlopend gillend zijn meubilair uit het raam of stak zijn kamer in de fik. Ondanks mijn smeekbedes bij diverse instanties gebeurde er helemaal niks ‘omdat hij niet mee wilde werken en (nog) geen slachtoffer had gemaakt’.
12.15 uur. Weet niet of dit nu écht een vrolijker onderwerp is.

Zaterdag 21-09
Naar de verjaardagslunch van oom K., broer van moe. Was erg gezellig. ’s Avonds kwam vriendin L. Zaten aan de thee met havermoutkoekjes (zelfgebakken en mislukt) en hadden het over… tja. Over het leven.

Zondag 22-09
Mooi weer! Met vriendin L. (ze was blijven slapen) naar Workum en Hindeloopen. Toen ze op enig moment gebeld werd hoorde ik haar opgetogen roepen: ‘Ik ben in Hindeloop!’
‘Hindeloopen’ siste ik.
‘Hindeloopen’ corrigeerde ze.
‘Is dat nou werkelijk zo moeilijk te onthouden?’ vroeg ik daarna. ‘Hin-de-loopen – ik bedoel: zo moeilijk is dat toch niet?’
L. zuchtte. ‘Je wordt een vervelend oud wijf als je zo doorgaat’.

Maandag 23-09
Oom H. en buuf Annie kwamen even langs.  ‘Wanneer gebeurt er eindelijk eens iets aan die pensioenen?’ vroeg oom H. zich af. ‘Nu dreigen er wéér pensioenkortingen; in wat voor land leven we eigenlijk dat iedereen dit pikt? Is dit kabouterland of zo?’
‘Vroeger hing in mijn slaapkamer een tegeltje met een spreuk’ zei buuf Annie bedachtzaam. ‘Op het tegeltje stond: de straf volgt op de zonde’.
Het sloeg helemaal nergens op maar buuf Annie knikte er vergenoegd bij, alsof ze iets heel wijs gezegd had.
Oom H. staarde haar voor een fractie van een seconde verbijsterd aan. Toen gromde hij goedmoedig: ‘De tijden zijn veranderd Annie. De huidige tekst is: de beloning volgt op de zonde’.

Dinsdag 24-09
Even naar stadje. Op weg naar huis stopte ik bij de Plus en passeerde een echtpaar dat de winkel uitliep. ‘Hoeveel was je kwijt?’ zei de man. Hij klonk wat verbaasd.
’15 euro’ antwoordde zijn eega.
‘Huh? Wat heb je dan gekocht?’
‘Niks!’ Eega klonk wat prikkelbaar.

Het viel me trouwens vorige week bij de Algemene Beschouwingen op dat er zoveel mensen met hun mobieltje bezig waren. Er werd zelfs naar voetbal gekeken.
‘Dat moest ik eens tijdens werktijd doen’ zei de man van vriendin M. laatst. Hij zei het kalm en klonk berustend.
‘Ik weet niet wat hij de laatste tijd heeft maar hij windt zich veel minder op’ bekende M. later.
‘Misschien wordt hij dement?’ zei ik.
Het kan verbeelding zijn maar ik had het idee dat die gedachte M. wat opfleurde.

Woensdag 25-09
Trouwdag pa en moe. Vandaag twee jaar geleden gingen we bij Zeezicht lunchen en maakte ik een prachtig filmpje waarop ze hand in hand voor me uit liepen en de slappe lach hadden om het een of ander. Nu haalde ik pa op en gingen we samen bij Wallys wat drinken. Nam warme choco met slagroom, had ik al een tijdje niet gehad. In het kader van gezond eten en drinken liet ik dat even staan want in chocolademelk zitten er geloof ik iets van 216 suikerklontjes. Waarom zijn de lekkere dingen meteen zo ongezond? Het is werkelijk vreselijk.

Donderdag 26-09
09.10 uur. Lees net dat er op een terras in Groningen iemand neergestoken is. Het gebeurde bij De Drie Gezusters, geloof dat dochter daar ook wel eens komt.
09.20 uur. ‘De overlast die psychopaten ons bezorgt wordt steeds groter en er gebeurt helemaal niks’ zei man toen ik over Groningen vertelde. ‘Vroeger werden dat soort mensen opgesloten maar tegenwoordig loopt alles vrij rond’.
Dacht aan mijn psychotische benedenbuurman.
Dacht aan het terras in Groningen.
Dacht aan de mensenrechten in China en hoe de Oeigoeren behandeld worden.
09.25 uur. Opeens heb ik enorm veel zin in een groot glas Baileys.

7 gedachten over “De Psychopaten”

 1. Nog een paar eeuwen geduld…

  sinds de eerste oermens met geweld de kop insloeg
  van een soortgenoot
  met als gevolg de dood
  veranderde er weinig, het is misschien nog te vroeg

  De ‘beschaving’ staat blijkbaar héél lang stil, Rebelleke. 🙂
  Lenjef

 2. Inmiddels oktober. Kan me voorstellen dat je even lekker aan de drank ging. Ik word ook helemaal naar van dat geweld dat maar niet ophoudt en steeds erger wordt. Hoe moet dat verder en wie gaat dat stoppen. Ik ga daar maar eens over nadenken vanavond bij een goed glas bier.

 3. Hier schrijft duidelijk een vrouw die moeizaam optornt tegen de brullende storm beroerde voorvallen.
  Vriendinnen ook die je een aankomend vervelend wijf noemen. Mensen die opfleuren bij het horen van het woord dementie als het om hun partner gaat. De alles verzengende overheid. Het is verschrikkelijk. Maar ja, je brengt het zo leuk dat ik toch lach. Erg he?

  Maar ja…. die pensioenen, daar heb je me nu aan de staart. Want ik heb best een aardig pensioen na 41 jaar werken en 5 procent daarvan is best wel veel. Best wel!! Maar hoezo protesteren. Hoor je die gepensioneerden al schreeuwen (tegen die brullende wind in): als jullie die pensioenen verlagen, nou dan zullen we eens even……. dan zullen we…. dan eh…. ja wat dan? Welk machtsmiddelen hebben we dan. Ik weet er maar één en dat vind ik een leuke. Dan gaan we met zijn acht miljoenen niet meer consumeren maar gaan wel allemaal op de tweedehandsmarkt kopen. Dan verzieken we gewoon de hele economie met ons onverwoestbaar slecht gedrag.
  Ik zie Rutte al sidderen.

  Had ik al verteld dat ik hier altijd lees met een grote grijns op mijn gezicht?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw