De Kapper

Bron: Pixabay‘Wat denk je’, zei manlief zojuist, ‘zal ik nog even naar de kapper gaan straks?’
Ik bekeek hem even en antwoordde: ‘misschien is dat geen slecht idee.’

We krijgen namelijk een druk weekend in verband met de ZESTIENDE verjaardag van dochterlief. Zestien! Hoe kan dat nou? Gisteren was ik in verwachting. Voelde ik haar schoppen en zeiden mijn vader en broer hoopvol: ‘dit wordt een klein voetballertje.’
Gisteren kreeg ik haar, een wondermeisje.
Gisteren was ik bekaf omdat ze nooit, maar dan ook nooit stopte met huilen. (Ik heb het wel eens geklokt: van de 24 uur huilde ze zestien. Ik was de wanhoop nabij).

Gisteren haalde ik haar van school en rende ze me tegemoet met de mooiste tekeningen.
Gisteren speelden we samen met de Barbies. Ik was Ken en zij was Barbie.
Gisteren bakten we cakes die we met de meest fluorescerende kleurtjes glazuurden.
Gisteren zeulde ik door de regen met het poppenhuis dat ze zo graag wou hebben.
Gisteren stond ze ’s nachts naast m’n bed en zei: ‘mag ik naast je slapen?’ waarop ik slaperig zei: ‘je mag tot je 80ste naast me slapen. ‘
Gisteren viel ze zo hard dat beide knietjes kapot waren.
Gisteren plukte ze bloemetjes voor me aan de kant van de weg en kwam er trots mee thuis.

Gisteren kon ze niet slapen en zei ik: ‘zullen we dan maar koekjes gaan bakken?’ Toen ze uren later naar bed ging was ze tevreden, moe en voldaan. Ze sliep direct.
Gisteren was ze ziek, ijlde ze. Ik ging met een koud washandje over haar voorhoofd en maakte me zorgen.
Gisteren maakte ze tekeningen voor K3.
Gisteren oefende ze allemaal dansjes en gaf dan een voorstelling waar we verplicht naar moesten kijken.
Gisteren gingen we samen in bad en speelden urenlang met de eendjes, plastic bekertjes en plastic bestek.
Gisteren keken we samen naar Pippi Langkous films met een bak popcorn tussen ons in.
Gisteren tilde ik haar op en sloeg ze haar armpjes om me heen.
Gisteren…
Gisteren…

Er zijn momenten dat ik dat kleine meisje zo verschrikkelijk mis dat ik er bijna om moet huilen. Het is een raar fenomeen van de natuur. Je krijgt een kind en je neemt er constant afscheid van. Voordat je het weet is het kindje van 3, 5, of 8 jaar weg, verdwenen, en heb je alleen nog maar foto’s of filmpjes waar je weemoedig glimlachend naar kijkt. Op een dag zal ik hoogstwaarschijnlijk hetzelfde over deze periode zeggen. Als ze 26 wordt bijvoorbeeld. Of 36. Of 46. Of 56. Of… ja, goed, je snapt het wel.

——————

Ik dwaal weer af zie ik. Terug naar manlief. ‘Zal ik nog even naar de kapper gaan?’ vroeg hij zojuist.
Ik zei: ’misschien is dat geen slecht idee.’
Bij onze kapper, Mark heet hij, komen we al jaren en hij knipt ons allemaal. Mark is een lieve, gevoelige beschaafde man, bloost gauw en is homo. Hij bakt appeltaarten, luistert graag naar klassieke muziek en is sinds kort verliefd op Peter.

Ik vond het dan ook echt wat typisch klinken toen manlief riep wat hij zojuist riep toen hij Mark belde. Mijn ontzetting en verbijstering hadden niet groter kunnen zijn.
Mijn mond werd in één keer kurkdroog en volgens mij moet ik glazig uit mijn ogen gekeken hebben toen ik manlief hoorde brullen:
‘Hallo Mark, jongen, hoe is het ermee – heb je straks even een gaatje voor me?’
Toen ik manlief daarna uit probeerde te leggen dat het niet zo charmant klonk grijnsde hij en beweerde dat Mark daar heus niet wakker van ligt. Dat hoop ik dan maar. Want vreemd klonk het wel.

51 gedachten over “De Kapper”

 1. Ik begrijp perfect wat je bedoeld,….Chattheo wordt 14 en elke dag vraag ik mij af, waar is mijn kind naartoe,…..:-),……maar er komen ook leuke dingen voor in de plaats, maar ook ik heb heimwee naar de kleine Chattheo,…

 2. Gevoelige mensen weten vaak meteen wanneer iemand een grapje maakt.
  Het kan zijn dat Mark dacht: vreselijk jammer dat hij hetero is en ook nog eens een lieve Rebelse Huisvrouw als partner heeft en dan is het helaas zeker dat ik geen schijn van kans maak.

  Van kinderen opvoeden heb ik geen verstand, maar het is zeker dat m.n. door de drukte de tijd voorbij vliegt en voordat je het weet een hulpeloze baby is veranderd in een Rebelse tiener.
  Een vrolijk verjaardagsfeest!

 3. Naarmate ik ouder word lijkt het wel of de tijd (tegen alle logica in) steeds sneller gaat. En dan heb ik ineens twee kleinkindjes, en begint het hele verhaal weer opnieuw maar toch net even anders. Wat echter hetzelfde blijft is de snelheid waarmee ze opgroeien. HELP! 😉

  Fijne verjaardag, en geniet ervan!

 4. Altijd maar afscheid nemen… Je zou elk kostbaar moment willen bevriezen. Het gaat harder dan je denkt… Maar als je geluk hebt komt het wonder van kleinkinderen. En gebeurt het opnieuw, bijna van voren af aan, wel minder heftig maar toch.
  Mijn één na oudste kleindochter zwemt morgen af, en ik weet nog zó goed hoe dat met haar vader ging, hij was net zo oud. Ik ga er volop van genieten, óók van de herinneringen.
  Ik wens jullie allemaal veel plezier. Sweet sixteen!

  1. Rebelse Huisvrouw

   Ja, dat hoor je wel vaker: met de komst van kleinkinderen beleef je het allemaal weer een beetje opnieuw. Hoop dat het afzwemmen van je kleindochter goed ging!

 5. Mijn dochter herkende in een huis vol mensen ineens haar nieuwe tandarts en riep : Heey ik ken jou! Jij hebt mijn gaatje gevuld en het deed geen eens pijn!
  Tsja…….
  Mijn kindje die vroeger al vrolijk was -als de dag van gisteren- is nog steeds de flapuit. en blijft mijn meisje ondanks dat ze allang volwassen is.

 6. Ik heb geen kinderen. ..toch is het mooi om hst zo van “een moeder” , te lezen. Als kind staat men er niet bij stil vandaar ook wel eens puber gebeuren met ouders.
  Mag ik je trouwens ook even feliciteren met de verjaardag van je dochter …HAPPY Sweet 16 xxx

  Hahahaha nou ik geloof ook al is MRk verlegen dat hij wel tegen een stootje kan, het is eerder wat onze geest er van maakt 😉

  Een heel feestelijk weekend gewenst !

 7. Whahahaha, over afsluiters gesproken. Geweldig. Meeslepend verhaal en dan dit. k kom niet meer bij. En geloof me, ik kan het vandaag goed gebruiken want alle botten doen zeer. Maar misschien lach ik het er nu wel uit. Pracht stuk.

  1. Rebelse Huisvrouw

   He Plato, wat vervelend om te horen dat je zoveel pijn hebt/had. Ik hoop dat het nu wat beter gaat. Was het de jicht of griep? Hopelijk heb je het er inderdaad uitgelachen!

   1. Mijn jicht is nu beter. Van mijn artrose ik weinig last tot… ik besloot eens met een omweg naar vrienden te fietsen. Ongeveer 20 km. Zo gedaan, heerlijk gefietst, fijne avond gehad maar… de volgende morgen had ik een dikke, pijnlijke knie en dat is nu na twee weken nog niet over. Zo is de stand van zaken helaas.

 8. haha. dat is volgens mij nou weer typisch vrouwendenken; om dat dubbelzinnige meteen erin te horen 😉
  verder, tja, kinderen gaan snel; nog even en ze verlaat het ouderlijk huis. Geniet van het nu en bereid je alvast voor! (onze zonen zijn 30 en 28).

 9. Wat een mooi stukje over je dochter… zo gaat het ja. Dat hele mindfulnesgebeuren is ook niet zo aan mij besteed… ik kijk altijd wat ze in de toekomst zal gaan leren en doen of terug met heimwee het verleden in… Gefeliciteerd alvast!

 10. Volgens mij zijn kappers , net als tandartsen en artsen wel gewend dat mensen vragen of ze “een gaatje” hebben 😉
  Maar het mooiste verhaal is toch dat je “gisteren moeder werd” zó herkenbaar !
  16… wat héérlijk jong nog …maak je borst maar nat want vóór je het weet was je “gisteren grootmoeder” !

 11. Owh.. ik zit precies in die periode nu van gisteren. En ik geniet er zo van. Mijn kleine dame is al een heel prinsesje en toch zo heerlijk klein meisje. Ik kan me voorstellen dat je die mist. Toch een hele prettige verjaardag natuurlijk. Gefeliciteerd en laat dat gaatje voor manlief maar even varen… Dat is mannenhumor natuurlijk.

  Love As Always
  Di Mario

 12. Elke dag is een beetje afscheid nemen voor een nostalgische ziel. Gisteravond kon kleine man niet goed slapen en wiegde ik hem in de stoel in slaap, net als een paar maanden geleden. Genoten dat ik heb, ik wou daar de hele nacht blijven zitten…

 13. Zo herkenbaar, dat stuk over je dochter. Je kind wordt geboren, je draait je even om en dan zijn ze ineens 16! Eergisteren legde ik mijn dochters in hun wiegje, deed al die dingen die jij ook deed en gisteren kregen zij hun eerste kind. Nu doe ik het allemaal nog eens dunnetjes over, met drie van die schatten. Toch kan ik er soms niet bij: gisteren, eergisteren, alles lijkt zo kortgeleden. Wat is tijd een vreemd fenomeen. (Maar dat schreef ik geloof ik ook al bij je vorige logje) Gefeliciteerd met je grote, kleine dochter en een gezellig weekend! Hopelijk was Mark niet al te veel van zijn stuk en heeft hij je man netjes geknipt. Mannen zijn gewoon niet tactisch, maar daar hebben we het nog wel eens over….

 14. Zo is het precies! Je knippert twee maal met je ogen en ze zijn groot. Die van mij alweer 26 en 27. Zo wandel je met je gezin, een in de buggy, een ernaast huppelend, de hond rent om je heen…. en zo wandel je er alleen. Het gaat te snel.

 15. O dit is een logje naar mijn hart!
  Die opmerking van je man, hilarisch!! Ik lig dubbel 😉
  Ken je het liedje Slipping through my fingers van Abba (is niet erg bekend), dat had je wel onder dit logje kunnen plaatsen. Heel herkenbaar je gevoel, mijn jongste zoon is de deur al uit en gisteren zat hij nog op schoot!!

 16. Hoe herkenbaar. Al die herinneringen aan toen ze klein was. Mijn zoon is nu dertien, ik zou soms tien jaar terug willen gaan in de tijd. Gewoon om hem nog even vast te houden toen hij zo klein was….
  Gefeliciteerd (alvast?) met je dochter en een hele gezellige dag gewenst!

 17. Prachtig beschteven. Het kan nog erger overigens. Als je zelf het gevoel hebt dat je gisteren 16 werd en je eerste brommer mocht gaan rijden. Dat je 26 werd en vader werd van een prachtige zoon. En dat je nu, beiden meer dan volwassen, met hem samen viert dat hij zijn eerste eigen bedrijfje heeft opgezet. Ik hoef er niet voor naar de kapper. Gilette heet de mijne, en als ik die te grof gebruik komen er vanzelf gaten. In de bol…Van harte proficiat trouwens…

 18. Geen haar beter

  het vrouwtje ging bijna elke week naar de kapper
  want haar haren werden slapper
  door ’t kappen groeiden ze rapper
  zelden keerde ze tevreden naar huis, nooit knapper

  Ja, het gaat snel. Onze ‘oudste’ KLEINdochter wordt ook GROOT. Ze is al een poosje zestien jaar. Weer mooi geschreven, Rebel!

  Lenjef 🙂

 19. Er komen zelfs tijden dat manlief helemaal geen kapper meer nodig heeft. Mijn kalende voorhoofd heeft de weg naar mijn achterhoofd ook al aardig gevonden.

  Tja, ouder wordend blijven de mooie herinneringen.
  Het is dan ook beter om het verdriet te vergeten.

  Vriendelijke groet,

 20. 32 jr geleden kende ik ook zo een klein meisje en alles voelt alsof het gisteren gebeurde, daarom zit ik hier ja te knikken, ze worden groot maar in ons hart blijven ze dat kleine roze prinsesje. Proficiat aan de jarige en voor jullie een fijn WE. ♥

 21. Haha. Ik ben ook zo iemand die overal de dubbelzinnige woorden en zinnen er precies tussen uit pikt. A dirty mind is a joyful mind, zullen we maar zeggen 🙂

  Gefeliciteerd met je dochter.

 22. Ik zat gisteren naast mijn kind op de bank, in haar eigen huis, en dacht nog, het is toch vorig jaar dat ik van je verwachting was..over 2 weken wordt ze alweer 22…
  Het gaat zo snel ..

  Ik heb ook zo”n man 😉 die zou dat soort dingen ook zo kunnen zeggen 😉

 23. Haha, een kapper hoort homo te zijn, vind ik. En ik kan best snappen dat je even verbloosde bij de uitspraak van je man.
  Gefeliciteerd met je dochter nog!

 24. Allereerst nog gefeliciteerd met je dochter. Wij hebben zelf helaas geen kinderen….maar hetzelfde gevoel had ik toen afgelopen zaterdag mijn vijftien jaar jongere nichtje trouwde. Gisteren speelde ze nog in de zandbak, gisteren leerde ze nog klarinet spelen….. vandaag is ze een getrouwde mevrouw. Wat een mooie bruidsjapon je al niet kan doen beseffen…… Net als haar haar……
  Haar halflange sluike haar opgestoken met krullen en glittertjes…. De kapper had ook voor haar nog een gatje…. ( en dat terwijl haar moeder anders haar haren knipte)

 25. Ik wilde je niet ontmoedigen hoor 😉 mijn oudste is 28 en ik voelde ‘gisteren’ hetzelfde als jij …

  DIe man van je…hilarisch…. vind Mark hopelijk ook 😉

 26. Rebelse Huisvrouw

  Dank jullie wel allemaal, voor jullie leuke reacties! Het feest is inmiddels achter de rug – moet nog steeds bijkomen ;-D

 27. En zij zijn 35 en 33. Overigens heeft mijn moeder (net 83 geworden) hetzelfde. Als ik haar vertel dat ik eind december 62 word, is ze hoogst verbaasd: 62??!!! Hoe oud ben ik dan wel niet?

 28. via via hier geraakt. Grappige einde maar vooral ontroerend verslag én herkenbaar met een dochter van ondertussen 22 die haar vader meer en meer gaat bemoederen.. Changing roles.. Nog proficiat met je dochter.

 29. Alsnog gefeliciteerd met je prachtige dochter!! jee… 16… daar kan ik enkel van dromen 😉 Heerlijk geschreven, heel herkenbaar ook… Ik hoop dat jullie een heerlijke dag hebben gehad!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw