Beste Mark

Bron: Wikimedia Commons

Ik krijg zo langzamerhand het gevoel dat je nog niet helemaal doorhebt wat hier in Nederland allemaal speelt.

Een op de zes huishoudens zit op dit moment zwaar in de problemen dankzij de crisis maar jij hebt het telkens weer over ‘consumentenvertrouwen.’ Hiermee toon je een totaal gebrek aan realiteitszin en dat is, eerlijk is eerlijk, wel een klein beetje jammer.
Ik zag het je laatst nog zeggen op tv: ‘we zouden wat meer ‘consumentenvertrouwen’ moeten hebben’. Toen je dit zei lachte je breeduit terwijl je jezelf, nog nagrinnikend, weer wat schouderklopjes gaf.
Eigenlijk had je willen zeggen: ‘het is jullie schuld dat de crisis nog niet voorbij is’ maar een van je adviseurs had waarschijnlijk geopperd dat het beter was dit niet te doen.
‘Als jullie nou eens even flink wat geld gaan uitgeven is de crisis zo voorbij’ had je eraan toe willen voegen, maar ook dit liet je achterwege.

Ik zal heel eerlijk met je zijn Mark. Echt eerlijk. Ik ben geen financieel genie. Dat ben ik nooit geweest. Vraag aan mij wat 147 + 53 is en ik ga hier een tijdje over nadenken. Toen mijn dochter 3 was hield zij mijn huishoudboekje al voor me bij. Ondanks het feit dat ik dus een totaal gebrek aan financieel inzicht heb bezit ik ergens – denk ik – wel een bepaalde slimheid. Noem deze slimheid maar de meest basale vorm van intelligentie, nog net voldoende om me op de meest primitieve manier in deze maatschappij te kunnen handhaven.

Dank zij deze vorm van intelligentie ben ik in staat enkele dingen te kunnen beredeneren of te kunnen onthouden. Een van de dingen die ik nog net kan onthouden is iets dat ik van huis uit al geleerd heb: ‘Als je geen geld hebt kun je het ook niet uitgeven.’ Dit was een van de elementaire dingen die mijn ouders mij al op vrij jonge leeftijd bijbrachten en die stelling klopt helemaal.

Omdat je het steeds weer hebt over dat ‘consumentenvertrouwen’ wil ik je even iets duidelijk maken en dat ga ik op een eenvoudige manier doen. Ik heb er niet veel woorden voor nodig. Let op, hier komt de tekst waarmee ik hoop tot je door te dringen:

‘Onze portemonnee wordt steeds leger Mark. Het beetje geld dat we hebben wordt regelrecht doorgesluisd naar een Cyprus, Griekenland en straks komen daar ook nog eens een Spanje en Portugal bij. Het beetje geld dat we overhouden gaat op aan torenhoge belastingen Mark. We durven geen cent meer uit te geven omdat we niet weten of we volgende maand nog wel een baan hebben. Het beetje geld dat we nog hebben bewaren we in een oude sok en we passen ervoor dit naar een bank te brengen. Je weet zelf wel waarom. Het beetje geld dat we nog hebben kunnen we niet uitgeven omdat we met lede ogen aan moeten zien hoe er met ons pensioengeld gerotzooid wordt en we toch een appeltje voor de dorst willen hebben.’

Ja, je kunt nou wel zeggen: ‘wat is dat voor een onzin’ maar ik hou me vast aan de stelregel van mijn ouders: ‘Als je geen geld hebt hou je de knip dicht.’

Die stelling van jou vind ik dus ook een beetje té riskant: ‘Geen geld? Ga huizen, auto’s, computers en wasmachines kopen!’

Ik begrijp dan ook serieus niet hoe je dat kunt zeggen. Het lijkt me het beste dat ik op jouw plek ga zitten en dit land tijdelijk bestuur. Mijn dochter zal dan jouw huishoudboekje eens even ordenen. Die begrijpt tenminste wél iets van financiën.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw