De Grote Ballenclub

Daar liepen ze dan, buiten, op weg naar het park. Hij achter de kinderwagen en achter zich aan huppelend z’n dochtertje van een jaar of drie. Het jongetje dat in de wagen lag zette het op een huilen en hij vloekte. ‘Kop dicht’ brulde hij en besmuikt keek hij om zich heen.
Hadden ze hem allemaal wel goed in de smiezen? Hadden ze wel in de gaten dat hij geen….… O God, bij de gedachte alleen al kromp hij in elkaar.

Zijn dochtertje kwam vrolijk naast hem staan. ‘Jantje moest een beetje huilen hé pap?’ brabbelde ze en ze wilde de hand van haar vader pakken. Vader sloeg de hand woedend weg.
‘Sodemieter op zeg. Dat doen we niet hier!’
Kleine Elsa keek beteuterd naar haar papa. Wat had hij toch de laatste tijd? Thuis was hij altijd vrolijk en lief maar op straat deed hij raar. Dat was al een paar dagen zo en ze begreep er niets van.

‘Mag ik ook zo’n ballonnetje pap?’ vroeg ze verlangend en wees naar de ballonnenverkoper die bij de ingang van het park stond. De man stond vlak bij de hotdogtent en het water liep hem in de mond. Hmmm, een hotdog… daar had hij wel zin in’. Met spijt dacht hij aan de vorige week toen hij, samen met zijn kleine Elsa, daar op dat bankje heerlijk in het zonnetje van de hotdog zat te genieten.

‘Gaan we straks een hotdog eten pap?’ vroeg de kleine meid en weer klonk dat verlangen door in haar stem.

‘Hou toch eens je grote brutale bek!’ brulde hij woest.
Weer keek hij schichtig om zich heen. Hadden ze hem allemaal goed gezien nu? Hij had het idee dat hij niet erg opviel. Om zich heen zag hij andere mannen, vaders, met kleine kinderen en allemaal bulderden ze.

‘Ik ram je in elkaar eikel!’ hoorde hij een andere vader naar zijn zoontje brullen met woedende, overslaande stem.
‘Wie denk je wel niet dat je bent, jij zwakzinnige rioolrat?’ brulde weer een ander tegen zijn dochtertje.
Hij voelde zich even opgelucht. Hij was gelukkig niet de enige. Niet de enige vader bij wie de schande anders zo duidelijk zichtbaar zou zijn. Hij was niet de enige vader die anders door het leven zou strompelen als ‘de man met de kleine balletjes.’

God, toen de uitslag van het onderzoek breed uitgemeten op de voorpagina van de krant stond voelde hij het bloed uit zijn gezicht trekken. ‘Man met grote ballen zorgt slecht voor zijn kinderen’ stond er. ‘Een goede vader had dus kleine ballen’, was zijn conclusie. Hij holde naar de badkamer om de omtrek van zijn ballen op te meten maar wist eigenlijk niet wat precies het gemiddelde zou moeten zijn. Had hij grote of kleine ballen? Het was hem opgevallen dat er geen enkele kritische vraag gesteld werd ten aanzien van het onderzoek. Hoe ging dat dan in z’n werk, dat onderzoek? Lag er een juffrouw op de knieën die de omtrek mat?

Bovendien: wat zijn grote ballen? Moeten ze halverwege de dijen hangen? Aan welke eisen moest je voldoen om in de categorie ‘Grote Ballen’ te vallen? Hoeveel mannen hadden aan dit onderzoek meegedaan? Hij wist het allemaal niet. Hij wist wel dat hij weigerde als half gecastreerde aap met kleine balletjes door het leven te moeten. Dan liever een slechte vader.
‘Bek dicht pummel!’ gilde hij weer en woest greep hij de hand van kleine Elsa. ‘Bek dicht of anders sla ik ‘m dicht!’
Kleine Elsa zei niets. Ze was blij toen ze hun huis in de verte zag. Straks, als ze binnen waren, dan zou papa weer gewoon doen. En grapjes maken en lachen. Nu kon hij het even niet.

30 gedachten over “De Grote Ballenclub”

 1. Een grote bek opzetten tegen kleintjes

  als een stoere vent over komen dát was zijn plan
  iedereen moest naar hem opkijken
  en met andere brulapen vergelijken
  kinderen opvoeden, daar snapte hij geen bal van

  Lenjef 🙂

 2. Doet me denken aan een ‘wetenschappelijk’ onderzoek van de Universiteit van Maastricht waarin gesteld werd dat je met het skiën tijdens de wintersport maar het beste lazarus kon zijn, omdat je door de alcohol gelijk plat op je plaat ging, waardoor je geen been of iets anders brak en daardoor veilig skiede.
  Peultjes?

 3. owh.. ik heb alleen de kop gelezen van dat bericht. Man man man. Welke malloot doet daar nou onderzoek naar. Maar dan zeg ik, dan maar liever kleine ballen en leuk doen tegen de kinderen. Dat geeft toch veel meer een goed gevoel

  Trouwens over je hoog in de agenda doen. Niet doen hoor… het land kan verslavend werken..

  Love As always
  Di Mario

 4. Ze zijn wat ze zijn! Het is de omgeving en de vergelijking wat groot of klein maakt! En bovendien, klein kan heel groot zijn in gevoeligheid!

 5. Een skippybal is groter dan een voetbal en laten we eerlijk zijn, als man wil je niet graag op een skyppybal gezien worden, maar voetballen …… ;-)dan heb je toch tijd zat voor je kotters 😉

 6. Ik heb daar ook laatst een reactie op gegeven bij iemand. Vond het onderzoek belachelijk zoals zoveel onderzoeken. Heb het dan ook ter vermaak gelezen. Die man in je verhaal moet een echte klootzak zijn om zo tegen een kind te doen. Echt zo’n apenrots type. .

 7. Heel scherp, goed om zo’n onderzoek in het belachelijke te trekken!
  Vanmorgen was er op het nieuws dat een wetenschapper een prijs had gewonnen met het onderzoek: Hoe langer een koe ligt, des te groter is de kans dat hij snel opstaat!!
  Briljant gevonden toch? Ik word denk ik ook wetenschapper, lijkt me een goudmijntje!

  1. Rebelse Huisvrouw

   Ik geloofde het eerst niet weet je dat? Heb toen gegoogeled maar er schijnt inderdaad onderzoek naar gedaan te zijn! Volgens mij worden we in de maling genomen hoor, ik weet het niet, maar het is wel vreemd! Ik ga ook een onderzoek doen: hoe langer het regent, hoe natter de aarde wordt. Misschien win ik ook een prijs!

 8. Waar al geen onderzoek naar gedaan wordt. En dat allemaal van onze belastingcenten 😉 Ik vind dit nou echt een onderwerp voor Afke. Wat is groot, wat is klein? Bestaat er een standaardmaat? Ieder mens is toch uniek? En iedereen moet sowieso aardig zijn voor kinderen, wat er ook in je broek zit.

  1. Rebelse Huisvrouw

   Is absoluut iets voor HJ en Afke, heb ik ook al aan gedacht! Het is een bezopen onderzoek, je kunt het nauwelijks tot niet serieus nemen!

 9. Gisteren werden de Ignobel-prijzen voor nutteloos onderzoek uitgedeeld, deze grote-ballen-studie zou daar niet misstaan.
  Er viel één Nederlander in de prijzen dit jaar. Bert Tolkamp observeerde het gedrag van koeien. Wat bleek: hoe langer een koe ligt, hoe waarschijnlijker dat hij snel zal rechtstaan. En, daar aan gerelateerd: eens een koe op zijn benen staat, is het niet eenvoudig te voorspellen wanneer hij weer zal gaan liggen.

  1. Rebelse Huisvrouw

   Ik las het ook ja, dat onderzoek en zei net al tegen Petr@ dat ik ook zo’n onderzoek ga doen: ‘hoe langer het regent, hoe natter de aarde wordt’. Of: ‘hoe harder het vriest, hoe kouder het is.’ Of: ‘hoe langer je leeft, hoe ouder je wordt.’ Hee ja, die laatste is wel briljant eigenlijk, nu ik dit zo overlees 😀

  1. Rebelse Huisvrouw

   Kakel, een beetje vent kan niet eens op een stoel zitten. Hij strompelt moeizaam voort als je dit onderzoek moet geloven!

 10. Hahahaha, wat een geweldig verhaal. Ik had het bericht over dit ballenonderzoek niet eens gezien, maar als dit echt onderzocht is, dan gaan we wel heel erg slordig met onze belastingcenten om. Jemig de pemig – als jongere oudere schud ik nu mijn wijze hoofd. Dat van die koe die gaat liggen en dan weer opstaat had ik wel gezien. Zouden ze op die universiteiten nou niks nuttigers te doen hebben? Maar ja, als het publiciteit – of zelfs een ignobelprijs – oplevert, waarom zou je dan geen poging wagen met die regen en die aarde, of het leven dat langer duurt naarmate je ouder wordt. Nogmaals; ik lig hier in een dubbele deuk. Dit vind ik nou echt een stukje voor de blogparel van 2013!

 11. Geweldig verhaal! We hadden het er thuis ook over, een bijzonder onderzoek. Vroeger vroeg je aan bekenden wat ze wisten van je nieuwe vriendje, nu kan je gewoon zeggen, laat je broek eens zakken, dan kan ik je ballen opmeten. ( ja, dan weet je waar je aan toe bent )

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw