Afke’s Bad

‘Geachte burgemeester van Harlingen,
Eerder deze avond wou ik met de hond een blokje om. ‘Kom Fido,’ zei ik en ik pakte de hondenriem. ‘Kom, we gaan een eindje wandelen.’ Ik was van plan een flinke wandeling te maken om dan te eindigen in De Lichtboei waar ik nog een stevige borrel zou nemen. U kent dat soort momenten wel neem ik aan. Enfin, ik riep naar mijn vrouw – Afke heet ze: ‘Afke! Ik ben even weg met de hond!’

Weet u wat ze krijste? (en ik meen het, het was krijsen dat ze deed). Ze brulde: ‘neeeeee, je kunt nog niet weg!’
U begrijpt: ik rende naar boven om te kijken wat er aan de hand was. Afke lag in bad en keek me met grote ogen aan. ‘Je mag nog niet weg,’ zei ze weer en ik wist direct wat haar bedoeling was. Serieus, opeens voelde ik me weer die jongen die ik ooit was, een jaar of 20 geleden.

‘Dat klinkt me als muziek in de oren’, grijnsde ik terwijl ik mijn overhemd losknoopte. ‘Zal ik eerst even wat champagne halen?’
’De blik van ontzetting op Afkes gezicht zal me nog lang bijblijven burgemeester. Heel lang. Want het feestje dat ik in gedachten had was helemaal niet Afkes bedoeling. Integendeel. ‘Maar waarom mag ik dán niet weg?’ vroeg ik onthutst.

Ze zei – en nou komt het: ‘omdat ik anders alleen thuis ben en in bad voel ik me zo kwetsbaar met alle inbraken tegenwoordig.’
Mijn vrouw durfde – in haar eigen huis – niet alleen in bad te liggen. Omdat ze zich anders zo ‘kwetsbaar’ voelt. Ik wachtte tot ze uit bad was, ging vervolgens mijn wandeling maken – een stuk korter dan ik eigenlijk gepland had – en dook zo snel mogelijk De Lichtboei in. Daar kwam ik Jan-Willem en Peter tegen en ik vertelde hen wat me overkomen was met Afke.
‘Klopt’, zei Willem. ‘Dat had ik met die van mij laatst ook. Die wou ook niet alleen in bad’, en Peter beaamde het. ‘Onze vrouwen worden steeds banger’, zei hij. ‘En zeker nu het zo vroeg donker is en Harlingen het waanzinnig goed doet bij het inbrekersgilde durven ze nauwelijks nog alleen in hun eigen huis te zijn.’

Ik weet niet wat ik hiervan moet denken weet u dat? Ik weet het werkelijk niet. We wonen in zo een mooi – wat heet: prachtig – stadje, en dat onze vrouwen niet alleen thuis in bad durven te liggen vind ik geen goede zaak.

Daarom deze brief: is het mogelijk, denkt u, om ervoor te zorgen dat we weer net als vroeger de achterdeur open kunnen laten? Het zou zo fijn zijn ziet u, als een dergelijke deceptie zoals ik die eerder op de avond mee mocht maken, mij in de toekomst bespaard mag blijven en…‘

Hier stokte Hendrik-Jan Doordouwer en hij staarde voor zich uit. Het was stil in het huisje – Afke lag al in bed toen hij thuiskwam – en eigenlijk had Hendrik-Jan ook wel zin om te gaan slapen. Hij rekte zich uit en wreef over zijn buik.
In de mand lag Fido te snurken en Hendrik-Jan wendde zich, overmand door een gevoel van dankbaarheid, naar de hond. ‘Pas maar goed op ons huis vannacht ouwe reus,’ mompelde hij terwijl hij de laptop dichtklapte en opstond van tafel.
‘Pas de komende maanden maar heel goed op. We zullen het hard nodig hebben.’
Hendrik-Jan Doordouwer knipte de lichten uit en terwijl Fido achter hem aan de trap op sloop slaakte hij een diepe zucht. De wereld zat krankzinnig in elkaar.

————–

Hendrik-Jan Doordouwer verschijnt om de week in de Harlinger Courant. Hij moppert heel wat af maar gelukkig is daar Afke die hem altijd wel weer uit de put weet te trekken. Hoewel…..

20 gedachten over “Afke’s Bad”

 1. Zwarte magie?

  steeds meer vreemdelingen duiken hier op uit het niets
  ze spreken allemaal
  een andere taal
  en al bezitten ze niet één cent, nooit komen ze per fiets

  Niemand wordt met angst geboren, het heeft een voedingsbodem nodig, Rebelleke. 🙂
  Lenjef

  1. Rebelse Huisvrouw

   Dat is waar Lenjef. Angst is een slechte raadgever natuurlijk maar ja: leg dat maar aan een vrouw uit als ze alleen in bad gaat liggen 😀

 2. Hahaha, ik moet eerlijk bekennen dat ik ook wel eens met gespitste oortjes in bad heb gezeten. Ik vind het ook: vroiuwen moeten weer in bad durven zitten!!! Zo!

 3. En de overheid maar roepen dat het steeds veiliger wordt…… de banken ja, maar nu zijn kwetsbare mensen de klos ,moeten een vesting van hun huis maken en mogen voorál niets hébben dat aantrekkelijk is voor die arme inbrekers , eigen schuld als het dan gestolen wordt.

 4. Die Hendrik Jan heeft beslist een dubbele borrel genomen 😉

  Maar het is triest, hier is in een appartement ingebroken voor een tijdje terug , die arme vrouw is al op leeftijd en heeft al jaren oech en leed en dan ook nog zoiets meemaken triest 🙁

 5. Ik kan me Afke’s angst wel voorstellen. Hoewel deze gelukkig vaak onterecht is. Als ik een keer alleen ben, maak ik van mijn huis ook wel eens een fort.

  1. Rebelse Huisvrouw

   Sneu voor die man ja. Hij heeft wel vaker pech 😉
   Afschuwelijk hè, zo’n inbraakgolf? Als het zo doorgaat neem ik 6 hondsdolle pitbulls 😀

 6. Sneu voor Hendrik-Jan ;-), maar ook voor Afke natuurlijk. Dat je in je eigen huis niet meer kunt doen waar je zin in hebt, is natuurlijk heel jammer. Is het echt zo erg daar bij jullie?

  1. Rebelse Huisvrouw

   Voor beiden is het een beetje sneu ja. Op dit moment gaat het wel maar we hebben een ongekende inbraakgolf hier gehad. In één – relatief kleine – wijk hebben we 15 inbraken in 1 maand gehad. Dat is natuurlijk krankzinnig. En daar ben ik voor naar Friesland verhuisd….;-D

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw