Pixabay girl-1456635_1280

VZTZ – Het Telefoongesprek

Maandag 21-09
Wat een gedoe met Volkswagen die doelbewust software aanpaste om de TDI-motor schoner te laten lijken. Weer wat geleerd. Ik dacht namelijk dat alleen in de bankwereld en bij woningbouwverenigingen gesjoemeld, gegraaid, gerotzooid en geroofd werd.

Dinsdag 22-09
Toch even naar de huisarts. ‘Bult moet vanzelf verdwijnen’ aldus dokter. Ook dat nog. Loop erbij als de Elephant Man, maar dan de vrouwelijke variant.

Petitie getekend. Kan tot zondagavond. Bij 300.000 handtekeningen moet een referendum komen over het associatieverdrag dat de EU opstelt met de Oekraïne. Vind de houding van Europa bizar – ze zitten maar achter de Oekraïne aan. Als Poetin hetzelfde met een van de Europese landen zou doen was het weer janken geblazen.
Ben benieuwd of we een échte democratie hebben of dat het een schijnvertoning zal blijken te zijn –
Verdrag van Lissabon heeft toen bewezen dat onze stem niets waard is.

Woensdag 23-09
Geweldig nieuws: de zorgverzekeraars hebben nu meer dan ACHT miljard in kas. De winst is bijna verdubbeld in drie jaar tijd. En de premies maar verhogen. En Rutte maar roepen dat we geld moeten uitgeven terwijl alle instanties het geld – ONS geld – aan het oppotten zijn. Ligt het nu aan mij of is dit werkelijk een beetje vreemd?

Donderdag 24-09
10.40 uur.  Heb net de krant uit – las verhaal over de Bacha Bazi, de ’theejongens’ die als seksslaven dienen voor krijgsheren. Ik had hier nog NOOIT van gehoord. De wereld zit nog gruwelijker in elkaar dan ik al dacht. Heb het direct gegoogeld en het is echt waar. YouTube heeft nare filmpjes en de foto’s op internet zijn ook stuitend. Waarom wist ik dit niet?

12.10 uur. Net thuis, was naar supermarkt. Bij de groenteafdeling liep moeder met dochtertje, meisje was een jaar of zes.
Moeder zei: ‘We hoeven geen appeltjes te kopen hè lieverd? En weet je ook waarom we geen appeltjes hoeven te kopen?’
‘Omdat appels stom zijn’ antwoordde meisje ferm.
‘Neeeeee’ zuchtte moeder. ‘Omdat we thuis nog heel veel appeltjes hebben’. Moeder klonk opeens erg moe.

’s Middags even naar vriendin M. Man van M. was kalm vandaag. ‘Ik heb besloten me nergens meer druk om te maken’ vertelde hij. ‘We hebben nu eenmaal een diametrale democratie, daar is niets aan te doen’.
‘Een wát voor democratie?’ vroeg ik niet-begrijpend.
‘Diametraal’, herhaalde hij. ‘Als wij ergens voor zijn, zijn de machthebbers tegen en vice versa’. Hij grijnsde als een boer met veel kiespijn en slikte moeizaam.
Ik liet het even op me inwerken. Opeens werd me veel duidelijk. Heel veel. Alles eigenlijk.

Vrijdag 25-09
Druk ochtendje. Ouders komen straks dus moest logeerkamer in orde maken, de ergste ravage in huis wegwerken en dat soort dingen. Ging daarna appeltaart bakken. Hoorde op tv dat de Fransen voor 59 euro van Parijs naar Barcelona kunnen reizen, terwijl de Nederlanders – als ze boeken bij de SNCF (de Franse Spoorwegen) – voor hetzelfde ritje minimaal 100 euro mogen betalen. Dat noemen ze nou één Europa. Halleluja.

Zaterdag 26-09
Met ouders naar stadje. Was gezellig. Later herhaling gekeken van Nieuwsuur. Ging over het feit dat ‘Aangifte van aanranding en verkrachting sterk teruggelopen is in 10 jaar tijd’.
Althans: dat wil de politiek ons doen geloven. In feite doen ze er alles aan om vrouwen te ontmoedigen aangifte te doen.
Een van de aangerande vrouwen vertelde: ‘Ik werd urenlang verhoord en kreeg zelfs vragen als ‘wat voor onderbroek en bh ik aanhad. Ik voel me eigenlijk meer aangerand door de politie dan door de man die me aanrandde’.

Ach ja. Om de misdaadcijfers kunstmatig laag te houden moet je hier en daar wat rotzooien. Toch Den Haag?

Zondag 27-09
11.50 uur. Net toen moeder en ik in de tuin wilden gaan zitten belde vriendin A. Ze klonk verbijsterd.
‘Gistermiddag was ik in een bakkerijtje in Utrecht’ vertelde ze. ‘Het was druk in de zaak en ik bestelde een saucijzenbroodje. Ik reken af met het meisje dat daar werkt. Ze zegt: de broodjes zijn over vijf minuten klaar. Ze loopt naar de oven om er wat in te doen, loopt terug, kijkt naar de mensen achter haar toonbank. Ze werpt een blik op me, je ziet dat ze even in de war is. En wat zegt die trut dan? Tegen MIJ???
‘Nou?’ vroeg ik terwijl ik al een vermoeden had.

Ze zei: ‘Kan ik u helpen?’ Terwijl ze me net geholpen had!!
‘Je hebt ook zo’n doorsnee gezicht’, grapte ik.
‘Dat zei ik ook tegen dat meisje’ raasde vriendin A. ‘Maar ik zei het natuurlijk ook voor de grap. En weet je wat dat stomme %$#kind toen zei??’
‘Nou?’ zei ik terwijl ik een lachbui voelde opborrelen.
‘Ze glimlachte verlegen en zei: ja, dat zal het zijn’.
‘Hoe vind je???’ Vriendin A. schreeuwde het bijna uit van boosheid. Ik ook, maar dan van het lachen. Telefoongesprek was gauw afgelopen. Dat was nou weer jammer.

16 gedachten over “VZTZ – Het Telefoongesprek”

 1. Soms denk ik dat jij en ik de enige zijn die niet sjoemelen, letterlijk overál wordt gesjoemeld, ook de criminaliteit daalt……. die cijfers zou ondertussen vér onder 0 moeten zijn zó vaak gingen ze al naar beneden en toch hoor ik iédere dag op het nieuws dat er weer iemand afgeslacht is.
  ik heb geen illusies meer. en luister naar je héérlijke oude muziekje!

 2. Ik denk wel eens dat frauderen, jatten en de boel besodemieteren minder erg wordt gevonden dan vroeger. Integriteit, dat woord hoor je ook nooit meer! 🙁

 3. Vervelend, zo’n bult. Je zal je toch zorgen maken …
  Wat je verteld over Bacha Bazi … nog nooit van gehoord. Klinkt te afschuwelijk om waar te zijn, ik ga er ook niet naar googlen 🙁

 4. Vervolg na de reclamespotjes…

  behalve ellendig nieuws komt er niets meer op de beeldbuis
  veel vluchtelingen importeren waar ze voor vluchten
  ik kijk naar de wereld en kan enkel zeediep zuchten
  misschien stierf de laatste mens van goede wil aan het kruis

  Maar de boer, hij ploegde voort, Rebelleke.
  Lenjef

 5. Nooit gehoord van Bacha Bazi. Ik ga het ook niet googelen. Kom ik ’s avonds helemaal niet meer in slaap.
  Van die diametrale politiek klop wel wat. Er worden onderzoeken verzonnen, waar de meeste Nederlanders de uitkomst al van weten, maar waar de onderzoekers die ervoor gestudeerd hebben een jaar en tien miljoen euro voor nodig hebben.
  Prijs je rijk met je vriendinnen!
  Lieve groet

 6. Simon Carmiggelt, zei dat twee hoeratjes voldoende waren voor onze democratie, drie waren er teveel. Volgens mij is één hoeratje al teveel.
  En de graaiende zakkenvullers, zijn grote zakken met grote zakken.

 7. Ik bleef haken bij je opmerking dat de zakken van de zorgverzekeraars inmiddels aardig gevuld zijn met acht miljard euro. Als rupsjes nooitgenoeg verhogen ze ieder jaar weer de premie. Met die premie betalen ze niet alleen (een deel van) onze zorg maar sponsoren ze ook nog eens met miljoenen grote sportverenigingen in ruil voor shirtreclame. Vorige week heeft Zorg en Zekerheid weer een fors bedrag uitgegeven om voor een basketbalclub zo’n lang Amerikaantje te kopen, las ik. Om eens lekker populair te doen: ‘En dat allemaal van onze centen’.

 8. JIj voert nog best veel telefoongesprekken. De meeste mensen houden het bij app-en. Dus dat is een goed ding, denk ik 🙂
  En al die zaken die jij aanhaalt, daar word ik niet echt blij van. Het is inderdaad de vraag of we nog wel een democratie hebben. Het lijkt er steeds minder op.

 9. Ja ik ben laat Rebelse, maar mag ik toch nog effe na jouw reactie…
  Ten eerste geweldig nummer. Ik kende noch de muziek noch de band. Vreemd.
  Ik heb je hele verslag gelezen en net niet gehuild van het lachen.
  En ja… ’t is een rotzooi in de wereld. Soms verlang ik terug naar de anarchie van de jaren ’60. Maar die is later ook gewoon verzand in geld, banen, luxe en behoudzucht. Toch denk ik vaak: de wereld kan zo niet doorgaan. Dat is geen leven zo. Wij leven op een luxe eiland en we houden onze stoelen vast terwijl dat eiland wordt weggesleept. En we lachen, we kijken TV en we denken… ’t sal me tijd wel uithouwe.
  De ene helft van de wereld is slecht, de andere is lui en naïef. Het resultaat is erger dan het laatste stadium van monopoly.
  Moeten we niet eens ECHT rebelleren?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw