Pixabay oldtimer-1245746_1280

VZTZ – De Gechipte Mens

Maandag 07-09
Naar vriendin M. Man van M. was weer wat obstinaat. ‘Let maar op,’ brulde hij terwijl hij aardappels schilde, ‘er komt een nieuwe crash waarbij die uit 2008 zal verbleken. We worden aan het lijntje gehouden zodat we ons niet kunnen voorbereiden als zometeen het systeem instort.’
‘Er is maar één die hier instort,’ grapte vriendin M. terwijl ze man hoofdschuddend aanschouwde. ‘Kijk je uit met dat aardappelmesje? Je bent weer zo fanatiek.’
Baby Katinka lag in m’n armen en sliep.

Dinsdag 08-09
22.30 uur. Net Nieuwsuur gekeken. Was allemaal kommer en kwel maar ditmaal was er ook een mooi, positief bericht: Saoedi-Arabië kan/wil geen vluchtelingen opvangen maar – en nu komt het mooie bericht: ‘Saoedi-Arabië wil wél de bouw van 200 moskeeën in Duitsland financieren.’ Als dat nu geen prachtnieuws is dan weet ik het niet meer.

23.30 uur. Ga naar bed. Hoorde net het schokkende nieuws dat Joost Zwagerman zelfmoord heeft gepleegd. Ben echt beetje ontdaan. Begrijp het niet. Waarom?

Woensdag 09-09
Gewerkt. Zat na het werk in de tram achter twee rasechte Amsterdamse vrouwen.
‘Krijg ik van Sjonnie, voor mijn ferjaardag, een doos met allemaal verschillende kleure oogschaduw. Ik gebruik nooit oogschaduw!’ vertelde een van de vrouwen. Ze klonk verontwaardigd. ‘Goh’ zeg ik tegen hem, ‘je hep wel uitgepakt dit jaar hé?’
Heb rest van de dag gelachen.

Donderdag 10-09
Gewerkt. Met collega S. geluncht. Kregen diepzinnig gesprek over het leven. ‘Dictators bevrijden zichzelf maar maken het volk tot slaaf’ citeerde ze Charlie Chaplin uit ‘The Great Dictator.’
‘Weet je wat ik me ook de hele tijd afvraag?’ zei ze daarna. ‘Waarom hadden de Kamikazepiloten helmen op? Dat is toch vreemd?’
Moest hier lang over nadenken. Heb er tot nu toe geen antwoord op. Was inderdaad beetje typisch.

Vrijdag 11-09
Vriendin L. kwam langs. ‘Gaat goed op het werk hoor, met de reorganisatie’ zei ze cynisch toen ik daar naar informeerde. ‘Al onze werkzaamheden zijn officieel allemaal komen te vervallen en de afdelingen zijn opgedoekt. Flink wat mensen eruit, hoppa, zo ziet de baas het graag. Maar ondertussen doen we: a) allemaal nog hetzelfde werk en b) krijgen we zeer verwarde antwoorden, als we vragen hoe dat nu feitelijk zit. Snap jij het of ligt het aan mij?’ L. schudde meewarig haar hoofd.

Stukken troonrede rede zijn uitgelekt. Is ondertussen ook traditie aan het worden. Frits Wester las net voor dat ‘Nederland terug is aan de top van Europa’. ‘Het is ongelooflijk wat ze ons allemaal voorspiegelen’ gromde overbuurman. ‘Terug aan de top van Europa…ttsss. Houdt die Rutte dan werkelijk nooit op zichzelf belachelijk te maken?’

Alweer 14 jaar geleden dat…

Zaterdag 12-09
Boodschappen gedaan in Franeker. Bij Planetarium Café wat gedronken, raakten in gesprek met wandelaar die daar ook een kopje koffie dronk. Kregen het over Felix Rottenberg en de commotie van de afgelopen week. ‘Natuurlijk heeft hij gelijk als hij zegt dat Samsom de ‘bedrijfsleider’ is van het kabinet. Natuurlijk heeft hij gelijk als hij Dijsselbloem een ‘Brusselse supertechnocraat’ noemt’ zei de man. ‘Alleen: je moet het eigen nest niet bevuilen, dat is het probleem’.

Voor de eerste keer in mijn leven een appeltaart gebakken. Met appels uit eigen tuin. Taart is nog eetbaar ook.
‘Daar kan echt niets verkeerds aan gaan hoor’ snibde vriendin M. toen ik haar belde en het goede nieuws vertelde. Ze klonk wat chagrijnig.
‘Katinka veel wakker ’s nachts zeker?’ informeerde ik losjes.
‘Hoezo?’ wilde vriendin M. weten.
‘Zomaar’ antwoordde ik nonchalant. ‘Gewoon interesse’.

Zondag 13-09
Las net typisch artikel. ‘Er worden momenteel vreemde psychologische spelletjes gespeeld’ stond er, ‘waarin via de media vooral ingespeeld wordt op angst. Op een dag zullen we allemaal gechipt worden en u zult daar zelf om vragen’.
Enge, zeer enge gedachte. Vooral omdat ik inderdaad al eens gedacht heb dat het misschien wel handig was als we allemaal een chip zouden hebben. Zou ik dan toch al beïnvloed zijn?

13 gedachten over “VZTZ – De Gechipte Mens”

 1. Nou je het zegt, dat is waar, kamikazepiloten met helm. Zit toch een maartje achter, vreemd. Een chip….zou ik echt niet verbaasd over zijn, zo ging het met ID ook.

  Groetjes, Ria

 2. Kwestie van tijd, die chip. Weet je nog van de tijd dat we niet wilden pinnen?
  Geen personeelspasjes wilden dragen? Niet mobiel bereikbaar wilden zijn?
  Voor wat betreft ontvoeringen ed is het wel een uitkomst.

 3. Twee jaar geleden het boek “1984” gelezen omdat Roos het voor haar Engelse lijst moest lezen. Kwam beangstigend over: alles wat in dat boek staat is inmiddels uitgekomen!
  Joost Zwagerman was depressief. Hij wilde niet dood maar een beter leven, maar dat laatste lukte hem niet…
  Ik dacht dat Chaplin altijd een oud mannetje was, maar zie: hij is daar jonger dan ik.
  Weer genoten van je epistel 🙂
  Lieve groet

 4. Méér dan driemaal

  bijna elke mens is onbewust drager van een verborgen chip
  je merkt het direct aan hun gedrag
  ze hebben dezelfde onnozele lach
  en kraaien de haantjes achterna als een gehersenspoelde kip

  Lenjef 🙂

 5. ‘Saoedi-Arabië wil wél de bouw van 200 moskeeën in Duitsland financieren.? En wij dan? Nou ja, als we het lief vragen willen ze er hier vást ook wel wat neerzetten, leveren ze er misschien wel wat gezellige predikers bij ook!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw