© Pixabay vintage-1490244_1280.jpg

VZTZ – De Toestemming

Vrijdag 13-05
Hele dag in tuin gewerkt. Ging later boodschappen doen in stadje. Weet nu nog niet hoe het kan maar liep keihard tegen trekhaak van auto aan. Was even bang dat onderbeen geamputeerd moest worden – voelde alsof scheenbeen totaal versplinterd was.
‘Gaat het?’ zei jongeman die het zag gebeuren.
‘Niks aan de hand’ grijnsde ik moedig terwijl ik tranen wegslikte. ‘Helemaal niks aan de hand. Dit overkomt me regelmatig’.

’s Avonds even doorgegaan met Wolmoed:
Julia was mooi. Ze was niet gewoon mooi: ze was ziekmakend mooi en telkens als Wolmoed naar haar keek werd ze overspoeld door een golf van haat en nijd.
‘Ik wou dat ik er zo uitzag’ snikte ze in zichzelf toen ze haar gecraqueleerde kop in de spiegel bestudeerde. ‘Ik wou dat ik die jeugdige frisheid nog bezat en dat ik zulk mooi dik, krullend lang haar had’.
Wolmoed trok haar jeans nog wat meer naar beneden zodat hij nu werkelijk op de knieën lag en ging met haar handen door haar groene haar.
‘Je bent mislukt’ fluisterde ze zachtjes naar de spiegel. ‘De natuur heeft het slecht, heel slecht met jou voorgehad’. Wolmoed kalkte maar weer een oogpotloodlijntje onder haar ogen en probeerde verleidelijk te knipperen. Het was niks. ‘Je hebt in elk geval een goed karakter’ sprak ze zichzelf moed in maar in weerwil van alle narigheid moest ze onwillekeurig spottend glimlachen. Als er iets niet klopte was dat het wel!
Op de gang ontmoette ze Roderick. ‘Ik heb net een leuk gesprek met Julia gehad’ vertelde hij.
‘Misschien moet je dat meisje toch maar eens een kansje geven Wolmoed. Ik geloof dat ze werkelijk van goede wil is’.
Zonder iets te zeggen stoof Wolmoed de gang door. Ze moest gauw een manier zien te vinden om Julia hier weg te treiteren. ‘O Tom!’ dacht ze voor de zoveelste keer die dag. Ze voelde zich wanhopig en het was alsof haar hart uit haar lijf gerukt werd. ‘O heerlijke, waanzinnige prachtige Tom! Was het nou werkelijk ZO moeilijk om van me te houden?’

Zaterdag 14-05
Om een uur of negen vanochtend belde pa op om te zeggen dat tante N. (zus van pa) overleden is. Ben nu heel verdrietig. Tante N. was mijn peettante en ze had, al zag ik haar niet zo vaak, toch een speciaal plekje in mijn hart. Nu is ze er dus niet meer. Of nee, dat is niet waar. Ze is er wel, alleen ergens anders.
Rust zacht lieve tante N. Ik weet heel, heel zeker dat je een mooi plekje in de hemel krijgt en als je m’n broer ziet, wil je hem dan alsjeblieft een knuffel van ons geven?

00.45 uur. Ga naar bed. Ben nog steeds van slag. Heb zojuist toevallig einde Eurovisiesongfestival gezien. Was niet van plan er ook maar IETS van te zien maar deze vijf minuutjes wilde ik wel even meepikken. Was beschamende, walgelijke, gênante vertoning. Heb het idee dat de overwinning van de Oekraïne op Rusland bewust in scene is gezet – als dit geen politiek statement is weet ik het niet meer. Dat hele Eurovisiegedoe is trouwens steeds vreemder aan het worden. En wat Australië erbij moet ik me ook een volkomen raadsel.

Zondag 15-05
Eerste Pinksterdag. Heb net opgezocht wat Pinksteren ook alweer betekende, ben het nu al vergeten. Idioot. Moet het straks weer even opzoeken.

Dacht bij het wakker worden direct aan tante N. Hoop dat ze ondertussen al aangekomen is en een goede reis heeft gehad.

17.40 uur. Zit al bijna hele dag achter pc. Gewoon wat geknutseld, administratie gedaan en dat soort dingen. Was koud en grijs dus ideale dag. Ga nu dochter afhalen van station.

19.30 uur. Vriendin M. appte: ‘Als ik iets HAAT dan is het om ‘toestemming’ vragen, jij ook?’
Voordat ik antwoord gaf ging ze door: ‘Ik bied liever 1000x mijn excuses aan voor iets waar ik niet achter sta dan om ‘toestemming’ te moeten vragen’.
‘Aan wie moet jij toestemming vragen?’ appte ik terug. Bleek dat ze verf gekocht had omdat ze de muren van de woonkamer wilde schilderen maar man vond de kleur niet mooi. Hij vond het ook raar dat ze op eigen houtje de boel wilde schilderen zonder enige vorm van overleg.
‘Ik ben geen klein kind!’ had ze geroepen.

Arme man van M. Hij heeft het vaak al zo moeilijk, krijgt hij dit er ook nog eens bij: een opstandige vrouw. Ik voorzie nog heel wat gezellige momenten. Hoop dat ik er vaak getuige van mag zijn.

12 gedachten over “VZTZ – De Toestemming”

 1. Mmm die vriendin hoeft toch niet alleen te overleggen. Als hij schildert moet hij dat ook doen. Samen… lijkt me vrij normaal.
  Ik heb ook naar deeltjes van het songfestival gekeken. Het leek wel of zich een horrorfilm afspeelde in mijn huiskamer. Weinig kwaliteit, veel glitter, veel laserstralen en net als je denkt dat er iemand met overmacht heeft gewonnen komt er nog een stemming en hoe dat gaat valt niet te controleren. Stom allemaal.
  Overigens heeft Poetin genoeg gemanipuleerd op andere fronten zodat ik het wel fijn vind dat Rusland het niet gehaald heeft. Wel akelig voor de gewone Rus maar niet voor die politieke ettertjes die hier in de lente ijskoude winden naar toe sturen.

  Enfin….goed overzicht… alleen jammer dat je nooit meer een echt verhaal publiceert. Maar dat schreef ik al eerder en het helpt toch niet wat ik zeg.
  Ik ben er weer. En ik hoop het vol te houden.

 2. Die zielige Ted Neely. Als hij nou een Australiër was, kon hij misschien volgend jaar eens mee doen met het EUROvisie Songfestival (???) Hij is al twee keer zo oud (denk ik) als Jezus ooit geworden is. Rare toestand…..
  Dat songfestival; ik kijk al jaaaren niet meer. Zag Douwe Bob (ik denk altijd: d’ouwe Bob) bij het nieuws; hij moest bijna huilen omdat hij niet had gewonnen. Hij had nog zó tegen zichzelf gezegd dat hij ging winnen. Kan iemand die jongen misschien eens uitleggen dat er twee kansen zijn, nl winnen OF verliezen?! Rare wereld…..

  En ik ben het wel eens met Plato. Je kunt zulke rete-goeie verhalen schrijven…..

 3. Slome Bob of Australië zeggen mij net zo weinig als het Eurosongfestival.

  Ik sluit mij aan bij de verzoeken om jouw mooie verhalen.

  Vriendelijke groet,

 4. Mooi overzicht weer. En er is dus een songfestival geweest? Domme vraag natuurlijk want ik heb de commotie natuurlijk wel meegekregen. Maar of er iemand al dan niet terecht gewonnen heeft, kan ik niet beoordelen. Ik kijk die theatershow al járen niet meer.

 5. Ik heb niet gekeken. Was doodmoe van het gesukkel van de laptop wat al vroeg begon met zwijmelnummers die niet wilden lukken .Storing. Nadien 2 jarigen gaan feliciteren. Hondjes uitlaten in de kou terwijl ze voor geen meter zin hadden om te lopen .Ik ook niet in die dreigende regenbuien te moeten gaan staan.
  Lees welgemoed wolmoed:-)

  groetje, Ria

 6. Songfestival is één hele grote gemanipuleerde bende waar het om macht en vooral ook om geld gaat. Het was toch ook al steeds zo dat buurlanden elkaar punten toeschoven. Was dit jaar wel heel erg doorzichtig hoever de stemming van publiek en jury uiteenliep. Ik neem me steeds voor nooit meer te kijken, maar het chauvinisme wint dan toch altijd weer. En als Poetin het er niet mee eens is pikt hij toch gewoon Oekraïne in… Heeft ie toch nog gewonnen.
  Overigens: niet alleen Australië maar ook Israël hoort niet thuis op dit ‘festijn’.

 7. Ik hoop dat je been er nog aan zit, kan héél lelijk aankomen zo’n trekhaak( ja weet ik uit ervaring)
  Lijkt me toch redelijk normaal om even samen te overleggen vóór je verf gaat kopen waar mannie óók tegenaan moet kijken. Nou ja, zolang zij dan maar geen drama maakt om de verf te gaan ruilen komt het nog goed.

 8. Toestemming

  er is een verschil tussen toestemming geven of krijgen
  het heeft te maken met macht
  en/of afbrokkelende aandacht
  sommigen beginnen te roepen terwijl anderen zwijgen

  Lenjef 🙂

 9. Fijn logje weer, ben het eens met Plato; jouw verhalen waren altijd top. En het songfestival kijk ik niet meer, al jaren niet meer. Ik vind het totaal over de top geworden; het gaat niet meer om het liedje, maar om de act. Houd ik niet van. Tenzij het een festival van acts zou zijn, maar dan kijk ik ook niet hahaha.

 10. Dank allen, voor jullie reactie! Nog een fijne avond (wat zijn die dagen toch snel om telkens hè!), voor straks lekker slapen en natuurlijk alvast een heel mooie en goede (werk)week!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw