VZTZ – De Integere Aap

© Foto van internetZondag 11-01
’s Middags toch even naar het strand, was druk. Mensen wilden kennelijk allemaal even uitwaaien. Daarna bij de boot wat gedronken (‘de boot’ = de haven vanwaar de boten naar de eilanden vertrekken).
Naar demonstratie in Parijs gekeken. Prachtig, al die mensen op de been en die eensgezindheid, maar of het helpt? Pfff… Ik heb er een hard hoofd in.

Maandag 12-01
Werd wakker door geluid van regen wind. Het is nu al dagen zo, hoe lang nog?? Dit is onverdraaglijk.
Naar Action om mezelf wat op te vrolijken. Zag allemaal paastakken, -hazen en –eieren liggen. Rende gillend naar buiten. Zijn ze echt helemaal gek geworden?

Dinsdag 13-01
Naar stadje toe, bij Hema ijskoffie gedronken. Tafeltje naast me zaten 2 vrouwen. ‘Ik ben zo blij, zo dankbaar dat kerst weer voorbij is’, zei de ene vrouw. ‘Kerstmis betekent voor mij sloven, anderen verzorgen en in de keuken staan. De ultieme hel, dat is kerst voor mij. Ik wil zelf wel eens vertroeteld worden of aanschuiven aan een mooi gedekte tafel. Wil je wel geloven dat ik nu al tegen december opzie?’
‘Hou maar op’, zuchtte andere vrouw. ‘Ik ga het komende jaar valium vragen aan de huisarts. Misschien dat het dan nog enigszins te doen is’.

Woensdag 14-01
Gewerkt. In Amsterdam geslapen. Pizza gegeten met vriendin P. Zien elkaar veel te weinig de laatste tijd. ‘Denk je nog wel eens aan vroeger?’ wou ze weten. ‘Toen we nog uitgingen, om 4 uur in de ochtend ergens shoarma gingen eten en om 5 uur in de ochtend door het Vondelpark naar huis fietsten?’ Werd opeens wat weemoedig. P. ook. ‘Ik zit tegen een midlifecrisis aan’ hikte ze toen de fles wijn die we besteld hadden binnen een mum van tijd leeg was. Laat naar huis, logeerde bij P.

Donderdag 15-01
Hoofd voelde beetje zwaar vanochtend. Gewerkt. In de tram voor me zat ouder echtpaar. Vrouw schraapte keel. ‘Ik weet niet wat ik heb de laatste tijd’ zei ze, ‘maar ik ben constant zo hees’.
‘WAT ben je?’ vroeg man. Hij klonk bezorgd.
‘Héés. Ik ben zo hees’ herhaalde ze.
‘O gelukkig’, zei man. ‘Ik verstond héét. Ik schrok al’. Vrouw wierp man vernietigende blik toe.

Vrijdag 16-01
Om 08.00 op en direct onder blauwe lamp geweest. Wil hersens laten denken dat het zomer is.

’s Avonds naar verjaardag van oom H. ‘En er worden zakken gevuld, dat wil je niet weten’ zei een van zijn vrienden. Er is een hele kleine groep die schaterlachend rijk wordt, de overgrote meerderheid krijgt het steeds moeilijker. De integriteit verdwijnt langzamerhand.’

‘De integriteit verdwijnt niet – die zit per definitie niet in de mens’ zei tante E. terwijl ze rondging met schaal koekjes. ‘En dat is ook niet aan te leren. Tegen een aap zeggen we toch ook niet: vanaf morgen moet je integer zijn? Hoe kunnen we dat dan tegen de mens zeggen?’ Een ieder knikte bedachtzaam.

Zaterdag 17-01
Weer vroeg op. ’s Middags even kopje thee gedronken bij vriendin M. ‘Volgens mij heb ik een winterdepressie’ zuchtte ze. ‘Ik ben de laatste tijd zo huilerig’.
‘Dat komt door je hormonen’, zei ik. ‘Je bent nu in verwachting, weet je nog? Daarnaast ben je altijd al wat jankerig geweest, dat gaat nu dus dubbelop’.
M. had alweer bijna tranen in haar ogen. Ga morgen m’n blauwe lamp naar haar toebrengen, ze heeft hem harder nodig dan ik.

Zondag 18-01
17.30 uur. Net thuis, lamp naar vriendin M. gebracht. ‘Morgenochtend ga ik er direct onder’, zei ze opgetogen. Zus en zwager van M. waren op bezoek. ‘Ze hebben hem toch geëxecuteerd hè, die man in Indonesië? zei zus van M. Ze klonk ontdaan.
Zwager schudde zijn hoofd. ‘Verschrikkelijk, verschrikkelijk. Hoe hebben ze dat kunnen doen. Wat een verdriet.’
Zus keek zwager argwanend aan. ‘Volgens mij moet je gauw weer gaan sporten Harold. Ik vind niet dat je erop vooruit gaat de laatste tijd’. Zwager keek verongelijkt naar buiten. M. moest weer bijna huilen maar nu van het lachen. En dat zonder blauwe lamp.

20 gedachten over “VZTZ – De Integere Aap”

 1. Vuur

  sommige vaders hadden hun zaad beter teruggefloten
  wat ze leven
  hebben gegeven
  had dan nooit in een ver land worden doodgeschoten

  Het zal je kind maar wezen, Rebelleke.
  Lenjef

 2. Die twee vrouwen begrijp ik heus, het is één en al zwoegen tijdens de kerstdagen, geestelijk alleen al. Daar wordt je toch ook hees van in plaats van heet? 😉
  Hm, die blauwe lamp ga ik onthouden 🙂

 3. Uitwaaien op het strand werkt ook niet, maar dat doen we ook met zijn allen 😉

  Pasen.. nu al, nee dat ga je niet menen. Ik ben benieuwd wat ze Shirel op school vertellen over Pasen en hazen.

  Mensen moeten zich niet zo uitsloven met kerst, dat is ook nergens voor nodig.

  Midlifecrisis, is dat ook dat je hoofd steeds hoe sneller zwaar gaat voelen in de ochtend?

  Love As Always
  di Mario

 4. Je zou zeggen: als mannen IETS fijn vinden, is het een hete vrouw. Zelfs van mannen begrijp ik niets meer. Zucht. En van het naderende paasfeest word ik ook niet vrolijk. Ik denk dat ik me eind december laat evacueren naar een verlaten eiland. En dan na mijn verjaardag in het nieuwe jaar pas weer terug.
  Heel lief dat je je blauwe lamp te leen hebt gegeven. Hoop dat de winterdepressie jou overslaat. Ik heb mijn deur gebarricadeerd 🙂

 5. Ik zag het ook, bij de Action. Geloofde mijn ogen niet. Wordt Valentijnsdag nu in het verdomhoekje gedrukt? Ik wil wel alle feesten op een rij, niet door elkaar.

  1. Nog twee weekjes Rebelse, dan zitten we alweer in februari.
   En februari staat erom bekend voorbij te zijn voor je boe of bah kan zeggen. Weet je dat ik hier wel eens in februari in het zonnetje heb gezeten met de tuindeuren open?
   Over zes weken is het alweer maart;-D
   En over ELF weken is het pas Pasen. Zijn ze nou helemaal gek geworden bij de Action?

 6. Wat heb jij een heerlijke vriendinnenkring en familie. Ik ben nu al fan van tante E(rica?). En die oom mag er ook wezen. Wij hebben in de familie, voor zover nog in leven, van die grote kerels, allemaal zwijgers. Als je ze na 10 jaar tegenkomt en vraagt hoe het gaat: ‘ohh, se gangetje,’ tante is een beetje borstig maar voor de rest gaat het wel.’En dan hebben we alles weer besproken. Zulke dingen.
  Nee, dan ben jij gezegend.

 7. Weer genoten van je belevingen Rebelse.
  Die man verheugde zich en wist niet wat hij hoorde “die arme was gelijk een illusie armer” 😉

  Ik mis wat je gekookt hebt die week 🙂

 8. Oeps, blijkbaar iets fout gedaan, m’n reactie is verdwenen.
  En met Pasen kunnen die twee dames wéér aan de bak denk ik!
  Die man die schrikt van een hete vrouw vertrouw ik niet helemaal!

 9. Vroegâh zei mijn manager: ‘Achteraf kun je een aap wel in z’n kont kijken’.
  Hij bedoelde iets met een koe, waarschijnlijk. We hadden ook altijd een aap op onze schouder zitten, die kregen we dan in de keek-op-de-week vergadering op maandagmorgen. Meestal gingen die er weer af in de bilateraaltjes waar hij zo gek op was. Hij vond ons ook maar een kruiwagen met kikkers, we deden volgens hem maar wat. Niet veel later was zijn kantoor (‘mijn deur staat altijd open’) leeg.
  Hij bleek bij de concurrent aan de overkant te werken, dat is hem later lelijk opgebroken. Hij was niet bijster integer gezien de verkoopplannen die hij had meegenomen…

 10. Rebelse Huisvrouw

  Dank allen, voor jullie – altijd – leuke reactie! Het is al bijna 23.00 uur, dus voor straks alvast: welterusten (en morgen gezond weer op, zoals Sonja placht te zeggen! :-D)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw