VZTZ – De Dierbare Ex

Zondag 21-09
Rest van de avond wat gecomputerd en foto’s uitgezocht. Aflevering Breaking Bad gekeken. Daarna weer met stamboom bezig, wat is dat toch tijdrovend.

Maandag 22-09
Herfst lijkt nu echt begonnen. Net terug van Doe-Het-Zelf winkel. Wil houten jaloezie hebben voor keukenraam. Nu hangen er gordijnen die ik een tijd geleden in een vlaag van verstandsverbijstering (voor veel teveel geld) heb laten maken. Het lijken kerstgordijnen. Rondom een kerstboom doen ze het prima maar de grens is nu bereikt. Oog viel op mooie crèmekleurige houten brede jaloezie. DRIEHONDERDVIJFENTACHTIG EURO!!!  Zijn ze knettergek geworden? Voor een paar houten latjes bijna duizend gulden??

14.40 uur. Dochter komt net thuis van school. ‘Wat een leuke blouse’ zei ik toen ik haar outfit zag.
‘Dank je mam’, zei ze terwijl ze haar tas in een hoekje smeet. ‘Die heb ik al drie jaar.’

Dinsdag 23-09
Vroeg op. Huis opgeruimd en schoongemaakt, donderdag komen ouders weer een paar daagjes logeren. Ergens anders houten jaloezie gekocht. Deze was wél betaalbaar. Probleem is dat keukenraam 119.5 cm is en de jaloezie 120 cm. Van alle latjes moet dus een klein stukje af. Wat een klus.

Ook even naar de Action. Voor me in de rij stonden twee vrouwen. ‘De toestand met ISIS wordt steeds enger’ zei een van de vrouwen. De ander schudde het hoofd en keek zorgelijk. ‘Het is te laat. Dit komt niet goed. Dit komt echt niet goed.’

Woensdag 24-09
Gewerkt. Las ergens een uitsprak van Confucius: ‘Fouten hebben, en die niet verbeteren, dat is pas fouten hebben.’ Heb nog een lange weg te bewandelen realiseerde ik me. Om al mijn fouten te verbeteren heb ik minstens 200 jaar nodig.

Donderdag 25-09
Vroeg op, wou perse jaloezie opgehangen hebben voordat ouders arriveerden. Ging allemaal goed, alleen jammer dat er iets misging bij het inkorten. Ding hangt nu 10 cm boven de vensterbank. Eerst half uur gehuild, toen verder aan de slag in huis. Bloemen en gebak gehaald voor ouders – ze zijn vandaag 50 jaar getrouwd. Hebben het klein gevierd, gaan binnenkort weekje met elkaar naar de Ardennen. Miste broer vandaag extra. ’s Avonds met z’n allen uit eten, was gezellig.

Vrijdag 26-09
Had idiote droom. ‘Ik hou van jou als van een dierbare ex’, zei man in m’n droom om er in één ruk achteraan te zeggen: ‘Hebben we nog genoeg bier in huis voor je vader?’
Was zelfs in mijn droom verbijsterd. ‘Je bedoelt: het gevoel zoals het zou moeten zijn is weg. Ik ben nu een dierbare ex?’, vroeg ik.
Slaagde erin mezelf wakker te schudden.
Maakte man wakker. ‘Ik droomde dat je zei dat je van me hield als van een dierbare ex en je vroeg meteen of we ook genoeg bier in huis hebben. Hoe zit dat eigenlijk?’ Ik klonk scherper dan de bedoeling was.
Man draaide zich zuchtend om.
‘Niks aan de hand’, mompelde hij. ‘We hebben genoeg bier in huis.’

Zaterdag 27-09
Bij de visafslag verse sliptong gehaald. Mooi weer. Hele ochtend in de tuin gezeten. ’s Middags weer naar stadje met pa en ma, lange wandeling gemaakt en op terrasje gezeten. Daarna aan de vis.

Gescrabbeld. Pa vond dat ‘Ennen’ ook wel mocht. ‘Dat is het meervoud van het woord ‘en’, verklaarde hij. ‘Zoals Jan en Piet en Kees en Klaas – dat zijn allemaal ‘ennen’.
‘Dan mag ‘toenen’ ook vond ik. ‘Toen Jan en toen Piet en toen Kees en toen Klaas – dat zijn allemaal toenen’. Woord werd niet gemaakt.

Zondag 28-09
Tijdje met moe in de tuin. Daarna met ouders naar Franeker toe. Boodschappen gedaan.
Weer even op terrasje gezeten. Naast ons zaten twee oudere dames aan de witte wijn. ‘Ik vind het wel krankzinnig hoor, met die Heleen van Royen en die tamponfoto’, zei de een. De ander haalde onverschillig haar schouders op. ‘Ik sta nergens meer van te kijken. Als je voeger zoiets deed belandde je in het gesticht maar tegenwoordig…’ Ze nam een flinke slok van haar wijn.

Ga naar beneden. Het scrabblebord wacht. Ben benieuwd welke woorden vanavond weer bedacht worden.

[nggallery id=39]

30 gedachten over “VZTZ – De Dierbare Ex”

 1. Lang geleden dat ik gescrabbeld heb.Ik vond dat altijd wel leuk. Mijn zus fantaseerde niet bestaande woorden ,ze kon niet tegen verlies.
  Ik hoop dat jij wint.
  groetjes, ria

 2. Hartelijk Gefeliciteerd nog met het 50 jarig huwelijk van je ouders. Kan me indenken dat je je broertje extra miste .
  Scrabbelen is leuk vooral als er luchtig en met humor gespeeld wordt. 🙂

 3. Gezelschapsspelen roepen nostalgische herinneringen op.
  Woordspelen heb ik daarentegen minder gespeeld.

  Een houten jaloezie in de keuken lijkt mij wel aardig.
  Zelf denk ik aan window gardening voor mijn keukenraam.

  Vriendelijke groet,

 4. Gelukkig dat er genoeg bier in huis is…………je kan beter een tekort aan wijn hebben dan aan bier.
  Daar zou je een nachtmerrie van kunnen krijgen.
  Proficiat met het 50 jarig huwelijk van je ouders.

  1. Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier in gedachte, van mening dat de volgorde van drinken van alcoholische dranken belangrijk is om de kans op een kater te minimaliseren. Grofweg zou men van licht-alcoholisch naar zwaarder-alcoholisch toe moeten drinken. Volgens sommigen is dat weer onjuist en zou de achtergrond van deze spreuk heel anders zijn. In de middeleeuwen dronken rijke mensen wijn, arme mensen bier. De spreuk zou dus gezien moeten worden als: van arm naar rijk (wijn na bier) is fijn, omgekeerd (bier na wijn) is een teruggang.

   De uitdrukking kent ook parallellen in het Duits en Engels. In Duitsland luidt een gelijkaardig spreekwoord: Wein auf Bier das rat ich dir, Bier auf Wein das lasse sein, maar in Engeland is het precies omgekeerd: Beer after wine, and you’ll feel fine, wine after beer and you’ll feel queer.

 5. Mijn stamboom staat op een of andere site, maar hij klopt niet helemaal. Maar degene van wie de site is zal hem ooit een keer aanpassen.

  Gelukkig hebben we deze week nog een beetje redelijk weer. Zo dan ook maar lekker buiten spelen.
  Je hoeft trouwens niet meer om te rekenen in guldens, daar kun je toch niet mee betalen. (Het is trouwens Fl. 848.44)
  Niet slim van je met die blouse. Ik zeg daarom altijd veilig. Wat heb je leuke kleding aan. Dan maakt het niet uit hoelang ze hem hebben.

  Dit komt niet goed, dat ging toch niet over die jaloezie die jij moest inkorten, anders wist die mevrouw al dingen die nog gebeuren moesten.

  200 jaar.. het wordt misschien krap, maar als je een beetje opschiet lukt het misschien. Of misschien is dat wel de grootste fout.. opschieten.

  Gelukkig is er nog bier genoeg, je zou er toch niet aan moeten denken. Dus.. gefeliciteerd met je ouders natuurlijk. 50 jaar. Pfff, zo oud ben ik nog niet eens.

  Zeg hou even op over vis, de visboer is hier gesloten, die heeft vakantie, dus ik kan vandaag niets halen en jij begint over vis. Ja hoor… water loopt me al in de mond.

  Love As Always
  Di Mario

 6. Gefeliciteerd met je ouders. Kan me voorstellen dat je je broer dan extra mist. Riet had het ook al over scrabble van de week. Dat kan geen toeval zijn, ik moet echt op zoek naar dat bord van ons.
  Balen van die jaloezie. En nu dan??

 7. Wat gezellig dat je ouders even bij jullie waren. Je maakt je wel veel te druk om iets wat er niet toe doet toch? De jaloezie die iets tekort is pffft dan haak je er toch een leuk randje om eraan te hangen hahahah is het niet meer tekort

 8. Wat leuk dat je ouders bij jou waren op hun 50ste trouwdag, alsnog gefeliciteerd!
  Een beetje soepel omgaan hoor met de scrabbleregels ,Marion en ik liggen soms in een deuk om de woorden die we bedenken én verdedigen! Dat is toch wel een flink deel van de lol. Ennen vind ik wel te verdedigen als meervoud van de letter n dus …er staan drie “ennen” in het woord tussen de aanhalingstekens 😉

  1. Rebelse Huisvrouw

   Ja, dat probeerde pa toen ook: het meervoud van ‘n’. ‘Maar dan mogen we ook peetjes maken of erretjes of ceetjes zei ik – dat is het meervoud van p, r of c’. Die vlieger ging dus mooi niet op! 😀

 9. Liefde is…

  liefde kan erg mooi zijn maar ook enorm complex
  geven en nemen
  voorkomt vaak relatieproblemen
  egoïsten praten vlugger dan anderen over hun ex

  Lenjef 🙂

 10. Ik kan ook altijd zo pissig worden om dingen die Partner in mijn droom verkeerd doet of zegt. Laatst wilde hij in mijn droom met 5 knappe dames op de foto en dan ’s morgens gewoon de onschuld uithangen. Tsss.

 11. Ik heb weer zitten schuddebuiken. Oók een mooi scrabbelwoord, by the way! Wel zonder de tussen N hè? 🙂
  Katterdekat-jaloezieen. Zulke klusjes laat ik aan mijn man over…
  Wel heel bijzonder dat je ouders hun 50-jarig huwelijk bij jullie gevierd hebben. Nog gefeliciteerd!
  Nog een kleine (gratis) tip: gewoon een slag om je arm houden bij complimenten over kleding. Alleen zeggen dat het leuk is, bijvoorbeeld.
  Liefs Kakel

 12. Oei, da’s balen van die jaloezie. Dat is ook de reden waarom ik zulke dingen altijd laat doen door manlief. Je weet wel, die heeft reken- en wiskundig inzicht en zo 🙂
  Tja, die tamponfoto van Heleen van Royen. die ziet d’r niet uit zeg maar. Ik had de neiging om meteen een hele fles wijn achterover te slaan …

 13. Hij is weer mooi!
  Niks erger voor een man om wakker te worden gemaakt en doorgezaagd worden over een droom waar je part noch deel aan hebt, laat staan dat je weet waar het over gaat.
  Vrouwen zijn soms vreemde wezens. Dierbare ex…
  Tegenwoordig zijn er meer tamponfotomaaksters buiten het gesticht dan daarbinnen.
  Nee, dan vroeger… 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw