VZTZ – 2 Minuten Stilte

Noot, nooit, nooit nooit nooit nooit nooit nooit mogen we vergeten. Nooit.Zondag 27-04
Dochter was alvast naar een appartement in Groningen aan het zoeken. Daar wil ze gaan studeren in de toekomst. Ze zag iets leuks voor 950 euro. De Sjah van Perzië zou er zijn lippen bij afgelikt hebben. ‘Is dat duur?’ vroeg ze onnozel. ‘Welnee joh’, grijnsde ik. ‘En weet je wat: ik draag elke maand 50 euro bij.’

2 afleveringen Breaking Bad gezien. Wil nu ook scheikunde gaan studeren, net als hoofdrolspeler. Kan misschien ook rijk worden door Crystal Meth te verkopen.

Maandag 28-04
Dochterlief heeft vakantie. Ze wou naar vriendinnetje toe in Midlum, bracht haar erheen. ‘Waar woont je vriendin?’ vroeg ik. ‘In de buurt van de kerk’ antwoordde dochter. Hebben het nog gevonden ook.

Bami gemaakt. Was lekker geworden, al zeg ik het zelf.

Dinsdag 29-04
Pannenkoeken voor ontbijt gemaakt. Naar tandarts toe. Afspraak bleek volgende week te zijn. Kreeg weer medelijdende blik van de receptioniste toegeworpen.

Kamer is af! Behang zit erop, muren zijn geschilderd (het zijn 2 effen muurtjes geworden): kamer is helemaal Zen. Minpuntje is, dat de ondergrond van de ene muur blauw was (vorige bewoner) en de ondergrond van de andere muur karmijnrood (ik). Zit nu duidelijk kleurverschil in. Pfff.

Was nog bami van gisteren over, hoefde dus niet te koken. Biertje gedronken bij het eten. Daarna nog twee. Lang met moeder aan de telefoon. Was gezellig.

Woensdag 30-04
Gewerkt. In Amsterdam blijven slapen. ’s Avonds gecomputerd, meer niet. Werd om half 2 wakker omdat er iemand schreeuwend door de straat liep. Viel daarna moeilijk in slaap.

Donderdag 01-05
Gewerkt. Geprobeerd of ik telekinetische krachten in me heb. Oefende op pen. Leek alsof hij beetje bewoog, weet het niet zeker. Ga morgen verder oefenen.

Na het werk naar Volendam, gegeten bij hotel Spaander. Keek m’n ogen uit – prachtig! Allemaal schilderijen aan de muur – vroegere gasten betaalden daar soms in de vorm van een schilderij, wil het verhaal.
Probeerde de rekening te betalen met zelfgemaakte tekening op achterkant bierviltje. Lukte niet.

Vrijdag 02-05
Vriendin E. kwam ’s middags, blijft logeren. Ken vriendin E. al sinds mijn 5de, we zijn meer zusjes dan vriendinnen. Krankzinnig lange wandeling gemaakt, denk wel 2 uur achter elkaar (vriendin houdt van lopen). Voor sommigen is dat niks, ik weet het. Maar voor mij is het vergelijkbaar met het beklimmen van de Mount Everest. Daarna naar huis gestrompeld. Garnalen in pittige Green Curry gegeten.

Met vriendin hele avond opgebleven en pas tegen een uur of 3 naar bed.

Zaterdag 03-05
Onrustige nacht. Droomde dat ik op de metro in Amsterdam stond te wachten. Moest naar Gein toe. Wat ik daar moest weet ik niet – ken niemand daar. Metro die eraan kwam bleek zuurstokroze te zijn.

Met vriendin E. naar Franeker en Leeuwarden. In Leeuwarden Indiaas gegeten, heerlijk. Wil daar morgen weer heen. Zouden eigenlijk ook naar de film maar kwamen er niet aan toe – bleven maar praten.

Zondag 04-05
Gruwelijk begon deze dag: hond had op 5 plaatsen gekotst. Natuurlijk niet op de plavuizen – nee, dat %#@-beest moest en zou op het kleed kotsen. Tapijt is nu niets meer waard. Rest van het huis trouwens ook niet. God, wat een lucht.
Was gedaan – vergeten betaalpasjes uit broekzak te halen. Hoop dat ze het nog doen.

Nu 22.30 uur. Net thuis. Hele middag – vanaf 15.00 uur – bij vrienden gezeten. Hun dochter werd 19 jaar, ongelooflijk. Toen we net in Harlingen kwamen wonen vierden we met elkaar haar elfde verjaardag. Niet normaal dit.

Werd zeer emotioneel tijdens de 2 minuten stilte. Heb ik elk jaar last van. De tranen stromen dan over m’n wangen. Raar hè? Was niet geboren in die tijd, heb niets meegemaakt toen. Maar toch, maar toch. Heb van ex-schoonvader heel wat meegekregen. Hij zat in de trein, samen met broer en vader, op weg naar kamp. Hij wist op de een of andere manier te ontvluchten en heeft z’n vader en broer nooit meer teruggezien. Z’n moeder en zus zaten lang in grotten in België. Ben nu erg melancholiek.

We zullen ze nooit vergeten Moshe (zo heette mijn schoonvader). Ze zijn altijd bij ons. Kan er niet over uit dat 2 minuten stilte teveel was voor Urk. Schan-da-lig. Wat als de Bevrijdingsdag ook op een zondag gevallen was?? Had Urk dan ook gezegd: ‘kom morgen maar terug?’ Bah.

[nggallery id=27]

28 gedachten over “VZTZ – 2 Minuten Stilte”

 1. Schitterende foto’s heb je gemaakt, ik ben weg van die mooie luchten!
  Onze kat en soms ook de honden kotsen ook altijd op het kleed, of poes kotst op de stoelen. Dan denk ik altijd: waarom heb ik dieren?? 😉

 2. wij kennen dat hier niet die 2 minuten stilte, ik weet het door de Nederlandse blogs waar ik langskom en heb een stilte moment gehouden want zo iets mag nooit meer gebeuren

 3. Zwaar einde, inderdaad, die Urkers niet alleen, waren liever nog een dagje in oorlog gebleven. Had het veel uitgemaakt?
  Ik kom van de Veluwe, denk dat ze daar de kerkdienst om 20.00 wel stilgelegd hebben.

 4. Normaliter word ik ook altijd aardig emotioneel maar dit keer kreeg de muzikant tijdens de 2 minuten een enorme hoestbui, kon aan niks anders meer denken. De man kon er ook niets aan doen.

  1. Rebelse Huisvrouw

   Wat leuk Hennie, dat je in de buurt was! Prachtige stadjes hè? Ik woon hier nu bijna 9 jaar en ik geniet nog steeds.

 5. Mooie foto’s, is dat harlingen? Ik ben er nog nooit geweest. Toch wel een gebrek aan mijn opvoeding denk je niet. Twee minuten stilte vind ik nog te weinig eigenlijk. . Of moet ik zeggen. 1 x per jaar vind ik te weinig. Ik denk er zo vaak aan. Misschien kunnen alle mensen hier op de log een 10 per maand bijleggen. Dat zal haar veel schelen.

  Love AS Always
  Di Mario

 6. Prachtige foto’s

  Bij je laatste dag ben ik van mijn …ik weet niet meer wat ik schrijven wilde…Ontroerend en helemaal mee eens. ..de Oorlog ging toen 5 jaar lang verder 🙁

 7. Katten en honden willen gewoon niét op een gladde ondergrond kotsen…zo simpel is dat;-)
  Ik begrijp óók niet helemaal waarom je niet op zondag zou kunnen gedenken!

 8. Ook voor mensen die 40-45 niet hebben meegemaakt zijn het heftige dagen. Ook al omdat er terecht veel aandacht aan wordt besteed op tv. Of we er onze lessen uit heben geleerd, betwijfel ik helaas.
  PS Liggen die Stolpersteine in Harlingen?

 9. Echt juweeltjes van foto’s. Bij postcrossing zouden ze daar een moord voor doen!
  Mij is het ook een raadsel waarom je Dodenherdenking niet op zondag kunt gedenken. Kan toch ook in de kerk als iedereen zijn waffel houdt?
  Mooi de “aanstootsteentjes” over de gedeporteerde Joden. Heb afgelopen week het boek: “De bibliothecaresse van Auschwitz” gelezen. Je weet dat er miljoenen Joden vermoord zijn, en ik kan er nog steeds met mijn hersens niet bij. Zo erg…

  1. Tot vanavond had ik nog nooit van postcrossing gehoord! (Inmiddels weet ik er alles van natuurlijk, heb direct gegoogeld 🙂 ). Wat een leuk idee is dat! Dat boek moet ik ook lezen, zal weer indrukwekkend zijn. Inderdaad: hoe heeft kunnen gebeuren wat er gebeurd is snap ik ook niet. Het is ook niet te bevatten. Sommige dingen zijn ZO erg dat het letterlijk je verstand te boven gaat.

 10. Hoi RB, lekker weekje weer achter de boeg.
  Ben je toch altijd maar weer blij dat alles goed is afgelopen, op wat kleine details ma dan. Tja. Dat ge-Urk moest maar eens over zijn.
  Fijne week vast!

 11. Wat een mooi stukje over je ex-schoonvader. Gewoon niet te bevatten, de gebeurtenissen van toen.
  Oei, en wakker worden en dan meteen kots van de hond moeten ruimen. Helaas maar al te bekend 🙁
  Wow, de foto’s zijn fantastisch!

 12. Weer met plezier je dagboek gelezen. Ook genoten van de foto’s. Ben al jaren niet meer in Friesland geweest en wil er zeker weer eens heen.

 13. Hotel Spaander, ik heb een tijdje in Volendam op de Dijk
  gewoond in de tijd dat ik nog niet mobiel bellend was en
  dan maakte ik gebruik van de telefoon aldaar met muntjes…

  Blijft leuk om je weekverslagen te lezen! Fijne dag…

 14. Bewogen weekje. Zal in de toekomst wel minder worden. Want met 50 euro sponsoring ga je het niet redden. Reken maar op 500. Maar wel fijn om een dochter met goede smaak te hebben. Dat wel natuurlijk. 🙂
  Manlief zal het graag voor haar over hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw