© Pixabay winter-589600_1280.jpg

VDTZ – De Paraplu

Vrijdag 12-08
Grauw en grijs dagje. Oom H. en buurvrouw Annie (zijn vriendin) kwamen pindasoep eten. ‘Erg hè, van die 80-jarige mevrouw die door een NS-conducteur uit de trein is gezet?’ zei buurvrouw Annie aan tafel.
Oom H. haalde even zwaar adem. ‘Van de NS kun je tegenwoordig alles verwachten’ snoof hij uiteindelijk. ‘Het is nog een meevaller dat ze dat mensje niet uit een rijdende trein gesmeten hebben’.
‘Nou nou nou’ temperde buurvrouw Annie hem maar oom H. was niet te stuiten. ‘Het is toch zo? Als daar een zware jongen had gezeten had de conducteur zich wel 10x bedacht voordat hij zoiets zou doen. En terecht hoogstwaarschijnlijk’ voegde hij eraan toe.

Zaterdag 13-08
Man van M. heeft leuke definitie van het huwelijk. ‘Het is huwelijk een relatie waarbij de een altijd gelijk heeft en de ander altijd de klos is. Misschien moet ik het anders verwoorden: het is een relatie waarbij de vrouw altijd gelijk heeft en de man…’
‘Jaja, we weten het wel’ snauwde M. ‘Gisteren zei je ook al zoiets’.
M. wendde zich naar mij. ‘Is er iets dat ik in z’n eten kan doen denk je? Soort pil waardoor hij wat gezelliger wordt?’
Heb M. beloofd met haar mee te denken.

Zondag 14-08
Vader van vriend P. (de filosoof) ligt in het ziekenhuis ergens in Noord-Holland. ‘Ik moet er elke dag heen om hem te voeren’ vertelde hij. ‘Pa heeft zijn rechterarm gebroken en hem voeren behoort niet tot de taak van de verpleging’.
Was eerst even verbaasd maar toen feitelijk toch niet. Kunnen de Nederlandse Verzorgingsstaat voortaan liever Nederlandse Verwaarlozingsstaat noemen.

Maandag 15-08
Lees net dat het volgens het KNMI een waardeloze zomer is. Dat kon ik ook wel vertellen, heb ik KNMI niet voor nodig.

Vegetarische lasagne gemaakt, was geen succes. Integendeel eigenlijk. ‘Zal ik maar weer patat halen?’ zei man terwijl hij het bord vol papperige lasagnevellen met een bruusk gebaar van zich afschoof.
Ik knikte. ‘Fouten zijn kansen om iets te leren’ fluisterde ik deemoedig.
‘Zo is dat’ bromde man opgewekt. ‘Alleen heeft de een soms veel meer kansen nodig dan de ander’.
Ga het morgen opnieuw proberen.

Dinsdag 16-08
22.15 uur. Vriendin L. belde net. ‘Hoe is het met de nieuwe verkering?’ vroeg ik.
‘Het gaat wel’ zei ze. ‘We gingen vanochtend ontbijten in de stad (L. woont in Amsterdam) en op een gegeven moment vroeg hij hoeveel vriendjes ik heb gehad. Nu is hij geschokt’.
Voelde dat ik verstijfde. ‘Hoezo geschokt – je hebt toch niet de waarheid verteld?’ zei ik.
‘Natuurlijk wel’ antwoordde ze. ‘Ik wil geen relatie hebben die op leugens gebaseerd is’.
‘Dan zal je nooit een relatie krijgen’ voorspelde ik mistroostig.

Woensdag 17-08
Naar Terschelling! Heerlijke dag gehad – was mooi weer, zeker 150 km gefietst en volop van het eiland genoten. Enige minpuntje was dat de laatste boot terug idioot vroeg ging – om half zes. En dat in het hoogseizoen. Tjonge jonge.

Zat op de heenweg op het bovendek naast twee mannen. ‘Natuurlijk wint Clinton’ voorspelde de ene man. ‘Het volk moet kiezen tussen twee kwaden en dan is de keus gauw gemaakt. Je kunt het vergelijken met hoe Rutte aan de macht is gekomen’ ging hij door, ‘alleen hadden wij hier de keus tussen veel meer kwaden’.

Donderdag 18-08
Naar braderie in stadje en weer overheerlijke paling gekocht. Zou elke dag wel paling willen eten. Daarna naar Action en gehoord hoe klant om ‘Muggenklapper’ vroeg. Schijnen ze in Groningen te zeggen. Grappig.

20.04 uur. Belde zojuist tante G. op. ‘Ik maak het niet te lang kind’ zei ze. ‘Utopia begint straks en dat volg ik’. Kregen het over dagje Terschelling gisteren. ‘In 1666 is dat eiland helemaal platgebrand’ vertelde ze, ‘maar dat komt niet in de geschiedenisboeken voor. Heel raar. Ze willen kennelijk de jeugd alleen de succesverhalen voorschotelen’.
Kregen het daarna over de situatie in de wereld en de vreemde sfeer die er hangt. Het was inmiddels tegen half 8 en tante G. moest ophangen.
‘Eén ding wil ik je wel even meegeven’ zei ze aan het eind van het gesprek. ‘Maak je niet teveel zorgen over de wereld – het is zonde van je tijd. Teveel bezorgdheid is als het rondlopen met een paraplu in afwachting van de regen. Het is ziekelijk en nergens voor nodig’.
Zeldzaam wijze uitspraak. Ga hem uitprinten en op deur van ijskast hangen. En daarna ga ik al mijn 137 paraplu’s het huis uit bannen. Voor mij geen regen meer.

11 gedachten over “VDTZ – De Paraplu”

  1. Lummel, dat is niet zo moeilijk maar ook hier is Madame Jeanette enorm belangrijk! Ik maak de soep meestal zo: pan met water, bouillonblokjes, gemberpoeder, komijn, koriander & kippenbout aan de kook brengen.
   Laten koken totdat je de kip met vork van bot af kunt trekken. Kip terug in pan. Pindakaas erbij. Laten pruttelen totdat het een mooie substantie is – niet dik, niet dun. Groenten erbij. Madame Jeanette erbij. Klein scheutje ketjap erbij. That’s it. Smullen maar! Als je het ooit maakt laats je weten hoe je het vond?

   1. Zeker weten. Ik zal als ik in NL ben madame Jeanette kopen en het thuis invriezen. Of kan ik het vervangen door de loeihete Antilliaanse pepertjes? Ik zal je het laten weten. Bedankt.

 1. Eerst zei het KNMI nog dat het een “gewone zomer met normale temperatuurwaardes” was. En dat kwam omdat…tada!…de nachttemperaturen hoger waren dan gemiddeld. Ik dacht: veeg daar je kont maar mee af, hier trap ik niet in. Het is gewoon een k-zomer.
  Lekker alle komende dagen van de week lasagne eten (-:
  Wat een wijze uitspraak van die paraplu!

 2. Trop is te veel en te veel is trop

  sommige vrouwen verslinden, onder alle soorten pannen
  mannen alsof het meesterlijk gerookte palingen zijn
  al zit in de staart soms het spreekwoordelijke venijn
  schrokkerige dames worden vaak uit een hart verbannen

  Soms kan de waarheid geen licht verdragen, Rebelleke. 🙂
  Knap schrijfsel weer!
  Lenjef

 3. Heerlijk paling! We zeggen in Amsterdam als we trek hebben in palig: ”Een vette bek halen.” Hier liggen ze gelukkig bij de Vomar, een van de weinige supermarkten die ze verkoopt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw