Van God naar Wetenschap

‘Nou Jantje, niet zo zeuren jongen. Kom op. Papa en mama hebben ook alleen maar zo gehandeld omdat God dat wil. Dat jij voor de rest van je leven verstandelijk gehandicapt bent is een detail.’

 

Vlak voordat ik ging slapen gisteravond keek ik nog even naar het journaal en eigenlijk moet je dat niet doen – het is niet het meest ideale slaapmutsje. De informatie die je via het journaal tot je neemt kan soms leiden tot boosheid verontwaardiging opwinding en ja, al luisterend ontdekte ik dat ik me behoorlijk zat op te winden.

Waarover zat ik me dan zo op te winden? vraag je je misschien af.

Ik zat me op te winden over die ouders die WEIGEREN hun kinderen te laten vaccineren. De biblebelt gaat momenteel gebukt onder een mazelenepidemie en nog steeds zijn er ouders – EN huisartsen – die van mening zijn dat je het (nood)lot van je kind in handen van God moet leggen.

Het zal misschien gevoelig liggen bij sommige lezers, dat kan, maar ik kan hier erg giftig om worden. Ik las toevallig een paar dagen geleden in de Volkskrant een verhaal over een gezin met drie kinderen. Het eerste kind hadden ze gevaccineerd – (hoogstwaarschijnlijk onder het mom van: dan hebben we in elk geval één kind veilig gesteld) – en de andere twee kinderen hadden het nakijken.

Een kind kan zelf niet beslissen – als ouder neem je een beslissing voor een kind. Deze ouders beslissen dus over het leven van hun kind. Dat het kind er misschien heel anders over denkt – ‘maar mama, ik wil liever in leven blijven en dan bij voorkeur nog gezond ook’ is niet belangrijk want dit alles gebeurt in de Naam van God. Blijft het kindje leven dan was het ‘Gods Wil’ en overlijdt het dan was het OOK ’Gods Wil.’ Zo werkt het bij een gemiddelde Biblebelt-fanatiekeling.

Nog verbijsterender is natuurlijk dat sommige ouders – als God dreigt te falen – naar het ziekenhuis hollen met het kind. Dan is Gods beslissing niet zo belangrijk meer. Dan gaat de knop om en wordt er opeens gedacht: ‘van God stappen we nu toch maar over op de Wetenschap.’
Kortom: waar God faalde mogen de artsen nu slagen..

‘Kappen nu!’ zou ik wel willen roepen in dit soort gevallen. ‘Zonet hadden jullie een grote bek en mocht God het opknappen. Zonet riepen jullie nog in koor: ‘wij laten onze kinderen niet vaccineren – we leggen het (nood)lot van onze kinderen in handen van God’ dus dan moet je nu ook zeggen: ‘we zien wel wat God beslist’ maar ja, zo werkt dat dus niet dus. Mensen zijn erg inconsequent. Van God naar Wetenschap. Hoeveel moeite dat sommige ouders kost zullen we nooit weten.

Het gaat er mij niet om of mensen gelovig zijn of niet. Als mensen willen geloven moeten ze dat vooral doen. Maar belast je kind niet met je keuze. Als je eigen persoonlijke keuze kan leiden tot de dood of blijvende invaliditeit van je kind dan kun je je afvragen of je wel goed bezig bent. Hoe leg je het aan je kind uit, als het door je eigen keus verstandelijk gehandicapt is geworden?? Zeg je dan tegen je invalide kind: ‘dat leek papa en mama wel een goed idee want God heeft dit zo gewild?’

Ik weet niet waarom dit soort (wan)toestanden me zo aangrijpen. Hoogstwaarschijnlijk omdat ik het walgelijk misselijkmakend schandalig vind dat er, in de naam van God, zoveel gerotzooid wordt met kinderen. Omdat ik boos verdrietig word als ik zie hoeveel ellende er in de Naam van God plaatsvindt. Al eeuwenlang. Dat schijnt erbij te horen, dat zal nooit veranderen. Het zal onlosmakelijk verbonden zijn aan de mensheid. Maar dat kinderen stelselmatig geofferd worden aan God? Nee, daar zal ik nooit aan wennen.

14 gedachten over “Van God naar Wetenschap”

 1. Helemaal mee eens. Kinderen mogen niet mishandeld worden, dan komt de kinderbescherming in actie. Kinderen blootstellen aan levensbedreigende ziektes mag wel, daarvoor worden ouders niet uit de ouderlijke macht gezet. Ik las vandaag dat er ouders zijn die hun kinderen stiekem laten inenten. Hypocriet, maar ze doen het. Maar het betekent wel dat als je bij zo’n gemeenschap hoort je je er moeilijk uit kunt losmaken. Reden te meer om inenten verplicht te stellen. Wat ze met hun eigen lichaam wel of niet doen mogen ze zelf weten, kinderen moeten beschermd worden. Als de ouders het niet doen, dan moet de overheid er maar op toezien.

 2. Ik ben blij dat ik nooit vanuit een geloofsovertuiging met het leven van mijn kind heb gespeeld en zonder na te denken alle inentingen ben gaan halen, gewoon omdat het er bij hoort. Tegenwoordig studeer ik natuurgeneeskunde en vraag ik mij wat vaker af of alle inentingen wel zo nodig zijn (waren) maar voorlopig blijf ik bij mijn standpunt ‘Beter voorkomen dan genezen’ want het zal maar net jouw kind zijn wat het 10.000ste kind is en daardoor complicaties overhoud aan een simpele kinderziekte.

  Mooi geschreven blog.

 3. Ik weet niet of je toevallig van de week vader Jan hebt gezien bij Knevel en van de brink..daar zou ik (niet voor het slapen gaan) eens naar kijken, over inconsequent zijn….wel een airbag in de auto, bril op noem maar op, maar vaccineren …nee dat was tegen gods wil

  1. Rebelse Huisvrouw

   @Mevr. Williams – ik zal bij Uitzending Gemist eens kijken. Ja, wat een kromme redenatie hebben sommige mensen toch hè?

 4. Witheet word ik ervan,…..toen mijn vriendin na een zware darmoperatie een bloedtransfusie nodig had, werd dit geweigerd door de echtgenoot,….een getuige van Jehova,…….ik heb toen gedreigd, met, ” ik klaag je aan voor poging tot moord” als je weigert,….en dit zijn geen loze woorden,….de bloedtransfusie heeft plaatsgevonden,……hij heeft zelfmoord gepleegd,….dus zwijg me van geloven!!!

 5. “Zwijg me van geloven ” mag ik toch nog even wat zeggen dan 😉 Vast wel… Dit is niet Gods wil ,maar de wil van de mensen. De God waarin ik geloof is er eentje met liefde voor de mensen, daarom hebben we onze intelligentie meegekregen, zodoende zijn er vacinatie’s ontwikkeld, een kadootje van God om op onze kinderen te passen. Niet zwijgen over God, maar beter spreken naar mensen die in zijn naam zelf dingen verzinnen…… just my 2 cents over dit onderwerp 🙂 God is liefde 🙂

 6. joost tibosch sr

  Als rebelse theoloog blijf ik ook tegen deze gelovigen keihard volhouden dat dit niet de God van de bijbel is, waar zij de mond van vol hebben. Die “roept” man/vrouw op om voor het “gegeven” leven te zorgen. Dit is een afgod, voor wie men op de knieën gaat, zonder zelf te doen waartoe men zich “geroepen” weet!

  1. Rebelse Huisvrouw

   @Joost, Rebelse Theoloog (leuk dat die er ook zijn!): dat heb je leuk verwoord. Inderdaad, dit lijkt bijna op een soort afgoderij en leidt nergens toe. Treurig!

 7. Inderdaad een beladen onderwerp, en ik ben het helemaal met je eens. Kinderen kunnen voor zichzelf niet beslissen, en je zal maar polio krijgen, terwijl daar een middel tegen is! Ook ik geloof in een God van Liefde, en het gaat er bij mij niet in dat kinderen een vreselijke ziekte krijgen uit zijn naam.
  Vorige week stond er een artikel in Trouw, waarin stond dat gelovigen ook echt, absoluut van hun kinderen houden. Leef daar dan ook naar!

 8. Oeffff ja, ik word hier ook ontzettend giftig van. Wat ze voor zichzelf besluiten en geloven, dat respecteer ik, maar op het moment dat ze hun kinderen daar op die manier de dupe van laten worden kan ik me er ook érg boos over maken. Grrrrrr!!!!!!

 9. Heel mooi geschreven. Ik blijf steeds verbaasd over zoveel domheid.
  Mijn mening over religie wordt perfect weergegeven door drie regels uit ‘Dear God’ van XTC :
  “And all the people that you made in your image,
  see them fighting In the street ‘cause they can’t make opinions meet about God.
  I can’t believe in you”

 10. Deze toestanden grijpen mij aan omdat er beslissingen worden genomen over onschuldige levende wezens die zich niet kunnen verdedigen. Jou misschien om die reden ook? Wat kunnen mensen toch (onbewust) gemeen en oneerlijk zijn…!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw