eggplant-4998395_1280

Over Aubergines & Vakkenvullers

Vrijdag 18-09
11.20 uur. Terwijl ik dit schrijf zit ik aan de eettafel met voor mijn neus een kopje rooibosthee en ben ik net klaar met een telefoongesprek dat ik voerde met vriend P. (de filosoof) waarin we filosofeerden over het ‘oude normaal’.
‘Eigenlijk wil ik niet terug naar het oude normaal,’ zei ik. ‘De maatschappij van toen was redelijk overspannen en de overheid leek alle grip kwijt te zijn.’
‘Het gaat om de vrijheid,’ zei P.
‘De keerzijde van die ‘vrijheid’ was dat steeds meer mensen zich in het ‘oude normaal’ vogelvrij verklaard voelden,’ antwoordde ik. ‘Om eerlijk te zijn vond ik het oude ‘normaal’ beslist niet normaal. Neem nu die vechtpartijen bij voetbalwedstrijden: was dat normaal? Noemen we dat werkelijk beschaving?’
P. zuchtte.
18.47 uur. Zo meteen weer een persconferentie i.v.m. corona.
22.10 uur. Regels worden weer aangescherpt. Morgen zullen de kranten wel weer ophitsend schrijven: ‘Waar gaan we in de herfstvakantie heen?’

Zaterdag 19-09
14.32 uur. Het is prachtig weer, echt zo’n heerlijke nazomerse dag. Belde pa net. ‘Kom je vanmiddag barbecueën?’ vroeg ik.
‘Hmmm,’ zei pa weifelend. Hij klonk wat mat.
‘Hoeft niet hoor,’ stelde ik hem gerust. ‘Dan zet ik jouw T-bone steak weer terug in de vriezer.’
‘Natuurlijk kom ik barbecueën!’ riep pa, opeens vol leven.
21.04 uur. Pa is net weg. Dochter is er ook, gezellig.

Zondag 20-09
Oom H. en buuf Annie kwamen, ook met hen gebarbecued. ‘We plukken nu de wrange vruchten van het feit dat de zorg kapot bezuinigd is,’ zei oom H. ‘Het aantal IC-bedden moest drastisch omlaag en waarom? Zodat de hierdoor bespaarde miljarden met gulle hand aan de zuidelijke landen geschonken kon worden. Hetzelfde geldt voor het onderwijs; ook kapot bezuinigd. En maar Sinterklaas spelen terwijl…’
De rest hoorde ik niet omdat buuf Annie zich naar me toeboog en fluisterde: ‘Soms vraag ik me werkelijk af wat ons toch bindt’.

Dinsdag 22-09
14.20 uur. Enkele gedachten van de afgelopen paar uur:
1 – Wat is er mis met een avondklok? De wereld wordt beslist een stuk veiliger.
2 – Niet vergeten lijnzaadolie te halen.
4 – Zal ik vanavond weer zeewiersalade maken?
5 – Waarom moet een lab in Abu Dabi de GGD testen gaan analyseren? Kan dat nou niet iets dichter bij huis?

21.10 uur. Er schijnen een paar ‘populaire’ artiesten te zijn die zich verzetten tegen de coronamaatregelen en zojuist mocht ik ene Femke Louise (wie??) horen zeggen: ‘Samen krijgen we de overheid onder controle’. Mijn Hemel. Wat een droefenis. Laat in Godsnaam die avondklok heel gauw komen.

Woensdag 23-09
19.10 uur. Zit met man en pa bij Xin Hua en hebben het over ‘de 200 van Mertens’, waarbij (volgens vakbondsman Mertens) de Nederlandse economie gedomineerd zou worden door een baantjescarrousel. Hij zei dit in 1968. Als ik straks thuis ben ga ik hier wat meer over lezen.

Maandag 28-09
We hebben net weer een persconferentie gehad. Voorlopig mogen er geen bezoekers meer bij betaald voetbal. Dat lijkt me een uitstekend plan, zijn we even af van de massale vechtpartijen. Kan de politie op zondag ook eens wat anders doen in plaats van een stel gekken uit elkaar drijven.

Vrijdag 02-10
Zojuist was de reclame van het WNF weer op tv. ‘Are you for the world or against it’ schalde een dreigende mannenstem de woonkamer in.
‘Het blijft een indrukwekkende reclame hè?’ zei ik tegen man.
‘Zeker,’ antwoordde hij. ‘Ik moet dan altijd denken aan mensen in arme landen die op vuilnisbelten plastic verzamelen om een boterham te kunnen kopen. En aan Willem-Alexander die met zijn speedboot voor honderden euro’s rondtoert op de Griekse wateren. En aan de straaljagers die bijna dagelijks over onze hoofden heen per vlucht en per straaljager 12.000 euro per uur aan brandstof verbranden.’
‘Tja,’ zei ik.

Zondag 04-10
Wow: er waren 600 mensen in een kerk in Staphorst met z’n allen liedjes aan het zingen!
Misschien denken ze: als de Heer wil dat ik besmet raak en duizenden anderen besmet dan is dat zo.

Maandag 05-10
Ik stapte vanmiddag de keuken bij vriendin M. binnen. ‘Wat ruikt het hier vreemd,’ merkte ik op.
‘Klopt – er ligt een restje zalm in de vuilnisbak te stinken,’ zei M.
‘O, was dat het,’ reageerde man van M. ‘Ik dacht dat je weer last had van je vaginale schimmel.’
‘Godver,’ brulde M. terwijl ze woedend de theedoek op tafel smeet. ‘Kun je nou nooit eens normaal doen man? Idioot!!’
Man van M. keek me hulpeloos aan. ‘Heb ik iets verkeerds gezegd?’
‘Niks, helemaal niks, ga vooral zo door,’ snikte ik, stikkend van het lachen.

Donderdag 08-10
Net thuis, ging even naar de supermarkt omdat ik een aubergine nodig heb. Zag geen aubergine, wel een ijverige vakkenvuller. ‘Weet je ook of jullie aubergine hebben?’ vroeg ik.
‘Ik ga even voor u kijken mevrouw!’ Zijn enthousiasme was aandoenlijk.
Hij kwam terug met een courgette. ‘Alstublieft mevrouw!’
Hij keek me zo glunderend aan dat ik hem alleen maar uitvoerig kon bedanken.
Vanavond eet ik courgette.

7 gedachten over “Over Aubergines & Vakkenvullers”

  1. Mirjam Kakelbont

    Gaat het wel goed met je? Je bent nummer drie vergeten.
    Een speedboot van een paar honderd euro’s 😀 Het waren er twee miljoen! Haha: je hebt iemand blij gemaakt met een courgette. Wat een geweldige afsluiter.

    1. Ik bedoelde niet dat bootje, ik bedoelde voor honderden euro’s aan benzine! Dat bootje, ja, dat bootje…van dat geld zouden heel wat arme gezinnen het wat beter kunnen krijgen. Ach ja. Het is niet anders.
      Liefs!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw