Grien Pies

Omdat ik eigenlijk naar bed wil ga ik niet meer schrijven wat ik van plan was. Dat bewaar ik dus voor een volgende keer. Ik was van plan te gaan schrijven over… Ja, dat schiet niet op zo natuurlijk.

Daarom vandaag alleen maar de column van De Doordouwers van de vorige week. Ik was helemaal vergeten deze op m’n blog te plaatsen en dat vind ik erg sneu voor Hendrik-Jan en Afke Doordouwer 😀

Komt ‘ie:
—————–

Grien Pies

‘Kijk, dit vind ik nou een leuk stukje’, zei Hendrik-Jan Doordouwer terwijl hij de Harlinger Courant voor zijn bezoekers de lucht inhield. ‘Ik heb het over de column van De Tobbedenker. Ik ben het helemaal met hem eens. Dat is een man naar mijn hart.’
Hendrik-Jan las het stukje hardop voor. Het ging over het feit dat Greenpeace niets in Rusland te zoeken had.
‘Ze hebben daar toch ook niets te zoeken?’ gromde Hendrik-Jan. ‘Ze denken maar dat ze kunnen doen en laten wat ze willen. Met die Russen valt nou eenmaal niet te spotten.’
‘Is Grien Pies niet van dat goede doel?’ vroeg Trijntje, Afkes jongere zusje. Ze was samen met haar man Karel een avond op bezoek en dit soort familiebezoekjes waren een kwelling voor Hendrik-Jan.
‘Zo vaak komen ze niet dus doe jij nu maar gezellig’ had Afke hem die ochtend vriendelijk verzocht. ‘Bovendien: je hebt niets te mopperen. Ik ga boerenkoolstamppot maken en daar doe ik die heerlijke rookworst van Zijlstra in.’

Hendrik-Jan had zich direct een stuk beter gevoeld bij dit vooruitzicht en hij had, eerlijk is eerlijk, gesmuld. Nu keek hij Trijntje aan en deed manhaftige pogingen niet scherp uit de hoek te komen.
‘Greenpeace Trijntje, Greenpeace. Probeer het in hemelsnaam goed uit te spreken.’ Afkes dreigende blik legde hem verder het zwijgen op.

Toen ze enkele uren later het bezoek uitzwaaiden was Hendrik-Jan opgelucht. ‘Zo, dat was gezellig he lieve?’ zei Afke terwijl ze de kussens van de bank wat opschudde.
Hendrik-Jan knikte. Hij was in een opperbeste bui, blij dat het er weer opzat. ‘Zeker Afke, nou en of.’
Afke bekeek hem wantrouwig. ‘Ik ga naar bed, kom je ook?’
‘Straks’ weerde Hendrik-Jan af. ‘Ik moet nog even wat doen.’

Toen Afke naar boven was klapte Hendrik-Jan zijn laptop open. Hij voelde de onbedwingbare behoefte zijn gedachten wat op papier te zetten. Er zat hem iets dwars, het moest eruit. Hij nam een stevige slok van zijn whisky en begon ijverig te typen:

‘Beste meneer in Brussel

Ik geef het op. Ik geef me gewonnen. Ik heb ingezien dat ik deze strijd nooit zal winnen. U wilt mijn geld? Prima. Geef mij uw rekeningnummer. Ik zal voortaan linea recta mijn salaris op uw rekening overmaken teneinde andermans schulden te betalen.
Ik heb de situatie zoals hij nu is niet gewild maar het moest. Wat zijn we bang gemaakt toen we nog een vrij en onafhankelijk land waren! ‘Het licht zou uitgaan’ als we u niet in onze armen zouden sluiten. Als we ons niet zouden onderwerpen aan uw eisen en grillen. Het zou ZO donker worden in Nederland dat wij, het simpele volk, ons als mollen voort zouden gaan bewegen, kruipend en kronkelend in een door ons zelf aangelegde poel van narigheid. Al met al kan ik stellen dat u het leven op heeft gezogen uit Nederland, uit de Nederlandse economie en de 175 miljoen euro die we nu weer extra aan u mogen schenken geven de schrijnende verhoudin…’

‘Je komt nu naar bed Hendrik-Jan’ hoorde hij Afkes stem opeens van ver. Hendrik-Jan realiseerde zich dat hij boven de laptop in slaap was gevallen.
Gewillig liet hij zich door Afke meevoeren en kroop dicht tegen haar aan. Hij hoorde de wind om het huisje heen bulderen en de regen kletterde met fors geweld tegen de dakpannen.
‘Wat is Afke lekker warm’ dacht Hendrik-Jan en hij sloeg een arm om haar heen. Opeens voelde hij zich een tevreden man. Zachtjes trok hij zijn dekbed omhoog en slaakte een diepe zucht. Toen viel hij in een diepe, droomloze slaap.

—————–

Hendrik-Jan ging naar bed als een tevreden man. Eindelijk. Dat ga ik nu ook doen. Naar bed. Maar dan als een tevreden vrouw. Welterusten!

—————

Hendrik-Jan Doordouwer verschijnt om de week in de Harlinger Courant. Hij moppert heel wat af maar gelukkig is daar Afke die hem altijd wel weer uit de put weet te trekken. Hoewel…..

16 gedachten over “Grien Pies”

 1. Ik kan me niet voorstellen dat je tijdens het schrijven van zo’n stuk in slaap valt. Maar ik hoop dat jullie allemaal goed hebben geslapen.

  Love As Always
  Di Mario

 2. Heb eerst een muntje in de flipperkast gestoken 😉
  en ik moet zeggen het spel dat u hier speelt bevalt mij uitermate,
  dus houden zo, op het gemak en rustig zodat niks tilt slaat.

  Op de brief naar Meneer in Brussel:
  zo voel ik mij ook wel eens
  aderlating en berovingen erbij,
  maar zolang ik liefde ken, een dak heb en mijn maag gevuld is
  kan ik belsuiten het is nog niet voor niks geweest.
  Tenslotte zijn er mensen die alles moeten ontberen.
  Geld neem je na het ‘ heengaan’ toch niet mee.

  Voor jou ook een deugdoend WE met mss wat langslaperij 😉

  grtjs ♥

 3. Fundamenten staan vaak onder de grond…

  het altijd
  hongerige klootjesvolk
  zolang mogelijk kooparm en dom houden

  dat is het doel
  van zakkenvullers zonder gevoel

  blind voor zij
  die met bloed en zweet
  de fundamenten van hun rijkdom bouwden

  Er is weinig nieuws onder de zon, Rebelleke. 🙂

  Zoals altijd weer heel knap geschreven!
  Lenjef

  1. Rebelse Huisvrouw

   Inderdaad Lenjef, zo is het altijd al geweest. ‘Panem et circenses’ – brood en spelen en ondertussen volop graaien!
   Je hebt, zoals altijd, weer mooi gesproken!

 4. Gelukkig heb je je column er toch nog opgezet. Ik begon het echtpaar al te missen. Ik begrijp dat Afke ook nog een ouder zusje heeft? En die vindt H-J beter te pruimen? Wie weet duikt ze nog eens op. 😉

 5. En dat naar volle tevredenheid! Beter laat dan nooit en het zal wel blijvend actueel zijn, zo zit de mensheid een beetje in elkaar, en maar doorklooien.

 6. Ik begrijp de commotie over niet over de arrestatie van de “grien pies” mensen. Je moet van andermans spullen áfblijven ! En wie dingen doet die tegen de dáár geldende regels is moet maar “hebben wat er bij staat” , alleen in Nederland ben je een “held” als je andermans spullen opeist, kapot maakt of gewoon steelt!
  Uitzondering op de regel is dan weer de EU ,dié mag vragen wat ze wil en krijgt het ook van Nederland!

 7. Als hij dan met zijn kin op het toetsenbord in slaap is gevallen en op ‘verzend’ drukte kon het nog wel eens bijzondere gevolgen voor hem hebben, al dan niet tevreden makend…

 8. Die diepe, droomloze slaap is het beste dat JHD zichzelf kan aandoen. Ook rustig voor zijn vrouw.

  Ach, die arrestatie is allemaal een staaltje dikdoenerigheid van Poetin en zijn inpoet. Spierballentaal, gefinancierd door het geld dat van de bevolking is gestolen en witgewassen via diverse voetbalclubs.
  Wie er wat van zegt krijgt een bordje polloniumpap.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw