© Pixabay nature-3151869_1280

Een Hele Dikke Tuut

Vrijdag 10-10
Lief dagboek,
Vorige week vertelde ik al dat tante zo ziek was en vrijdag is ze overleden. Over tante kan ik boekdelen schrijven want o, wat heb ik ongelooflijk gelachen met dat mensje. Ze kon op een bepaalde manier ‘o ja hè?’ zeggen en áls ze dat deed wisten wij, de intimi, dat ze degeen die aan het woord was vet in de zeik nam. Mijn tante had een lichaam waar ze al bijna 90 jaar in rondliep maar de geest van een jonge vrouw; ondanks de klappen die het leven ook aan haar uitdeelde bleef ze fier overeind. Nu zijn alle drie zusjes er niet meer dagboek. In de afgelopen 7 jaar zijn er zeven dierbaren overleden. Nog maar kort geleden had moe een volle huiskamer als ze haar verjaardag vierde – nu moet ik het doen met een holle echo uit het verleden. Het wordt stil aan deze kant.

Zaterdag 11-10
Pa is behoorlijk verkouden. Maakte speciaal voor hem pindasoep en bracht dat ’s avonds naar hem toe in Harlinga. De klaverjasdames zwaaiden me tegemoet toen ik aan kwam lopen en ik glimlachte om de vrolijke gezichten. Ik zie me op een dag beslist in Harlinga wonen met mijn vriendinnen.

Zondag 12-10
12.10 uur. Vriendin A. is van Facebook af. ‘Ik trok het niet meer’ zei ze. ‘De reacties van mensen, het hysterische geschreeuw. Het is zo ontzettend onbeschaafd allemaal. Ik heb het idee dat steeds meer mensen zich ontpoppen als ordinaire gefrustreerde viswijven. Iedereen is tegenwoordig doorlopend boos om het een of ander, de humor is totaal verdwenen. Het is zo… volks’.
‘Herkenbaar’ knikte ik en dacht aan een bizar akkefietje dat ik kortgeleden meemaakte. ‘De wereld bestaat kennelijk uit veel gefrustreerde mensen’.
23.20 uur. Verder kan ik nog over vandaag vertellen… eehh… tja. Ik weet het niet meer. Regende het?
Liedje van de Week is trouwens Jai Jai Sarnaam van Opo. Dat liedje is een en al jeugdsentiment en als ik het draai ben ik in één klap weer dat kleine meisje van toen.

Maandag 13-10
De Plus heeft Baileys in de aanbieding voor 10 euro! Nu heb ik spijt dat ik maar 1 fles gekocht heb. Morgen haal ik de rest van de voorraad. Volgende week om deze tijd zit ik trouwens weer in Ljubljana dagboek. Ik zei laatst tegen jeugdvriendin L.: ‘Ik zou best wel eens weer naar Ljubljana willen’.
‘Dan gaan we toch?’ zei L.
‘Dat kan niet, want we gaan begin november al naar Malaga’ zei ik. ‘In het leven kan een mens niet alles hebben’.
L. was even stil. ‘Waarom niet?’ zei ze uiteindelijk.

Dinsdag 15-10
M’n kumba tei (navelstreng) ligt in Suriname. Hoe ouder ik word hoe meer ik me daarvan bewust ben. Regelmatig denk ik aan de eerste 20 jaar van mijn leven toen ik nog in Suriname woonde, een Suriname dat niet meer bestaat. Wat ik vreemd vond toen ik net in Nederland woonde was dat de mensen hier het nauwelijks vatten als ik vertelde dat ik daar vandaan kwam: ‘een blanke Surinamer??? Dat kan toch niet? Daar hebben we nog nooit van gehoord’. Gisteren dacht ik aan het huis van mijn grootouders in Paramaribo. Ik dacht aan de mannen die zaten te Troefcallen (kaartspel) en aan de vrouwen die op de veranda zaten of in de keuken bezig waren terwijl wij, de kinderen, met elkaar op het erf speelden en … Jezus. Waarom schrijf ik dit eigenlijk allemaal op? Komt het door de Baileys??

Woensdag 16-10
Vanmiddag even naar nichtje T. die nu ook in Friesland woont. Gezellig dat ze zo dichtbij woont. Vandaag speciaal voor man gekookt: rode kool met gehaktballen en gekookte aardappelen. Ik at gegrilde groente met humus.
‘Geweldig hè, de acties van de boeren?’ zei ik tegen man toen we aan tafel zaten. ‘Ik mag dat wel. Alles wat riekt naar Opstand & Verzet steun ik’.
Man keek me met over zijn bord eten met gefronste wenkbrauwen aan. ‘Is het mogelijk om je af en toe ook enigszins genuanceerd uit te laten?’ wilde hij weten.
Ik grijnsde en nam een hapje humus.

Donderdag 17-10
10.20 uur. Moet nu eigenlijk een leuk eind bedenken voor dit stukje maar dat lukt even niet.
12.36 uur. Heb nog steeds geen leuk eind.
14.58 uur. Moet het echt leuk zijn?
16.10 uur. Is een laatste groet ook goed? Dan doe ik dat: dag lieve tante Miep. Ik ben blij dat ik je gekend heb. Dat ik getuige mocht zijn van je enorme veerkracht en van je ongekende, ijzersterke humor en levenslust. Dag mensje. Tot ziens. Doe je de groeten aan mama, Walter, Caesar, tante Nel, Tony en Michel?
Heel veel liefs en, zoals je altijd zei: een hele dikke tuut. Daag!

***

12 gedachten over “Een Hele Dikke Tuut”

 1. Zelfs om half vier in de nacht – na een avond kaarten – zijn dit heerlijke stukjes. Humor en droefenis gecombineerd. Het is een gave als je dat steeds weer voor elkaar krijgt.

 2. Gecondoleerd met het overlijden van je lieve tante Miep.
  We zouden zussen kunnen zijn: “Alles wat riekt naar Opstand & Verzet steun ik.”
  Een hele dikke tuut van mij ♥

 3. Gefrustreerde zoogdieren

  wanneer er te veel ratten komen op bijvoorbeeld een boot
  beginnen ze elkaar verminkend te doden
  en te verorberen zoals wij gesneden broden
  dat er weinig verschil is met mensen komt dagelijks bloot

  Gecondoleerd met dit pijnlijke verlies, Rebelleke.
  Lenjef

 4. Gecondoleerd met het verlies.. Het mag aan deze kant steeds stiller worden, maar het hart zal nooit leger raken.. Heel veel sterkte ❤️
  “Is het mogelijk om je af en toe ook enigszins genuanceerd uit te laten?” moeten we zoiets willen? Die vraag is belangrijker denk ik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw