De Zomervakantie

Bron: Pixabay
Bron: Pixabay

‘Ik word er zo langzamerhand een beetje moe van’ verzuchtte vriendin J. toen ik haar aan de telefoon had. ‘Constant vraagt een ieder aan me: ‘én? Wat gaan jullie doen deze zomer?’ Het begint al op 2 januari. De appelflappen heb ik net op of half Nederland begint direct over de zomervakantie. ’

‘Ik vind het zo heerlijk om gewoon lekker thuis te blijven’ vervolgde vriendin J. aan de andere kant van de lijn. ‘Op mooie dagen maak ik fietstochten, op minder mooie dagen bezoek ik een museum of doe ik thuis wat leuks. Maar ik heb het gevoel dat ik dat echt niet kan zeggen tegen de omgeving.’
‘Zeg anders dat je wél gaat’ probeerde ik mee te denken. ‘Zeg maar dat je naar Bonaire gaat en van daaruit naar Indonesië. En dat je op de terugtocht nog een jungletocht in Thailand meepakte’ fantaseerde ik vrolijk verder.
Ze liet deze gedachte even op zich inwerken. ‘Nah, toch maar niet’ zuchtte ze. ‘Dat gaat ‘m niet worden. Maar het is toch bespottelijk dat we hier überhaupt over praten? En dat ik me gewoon steeds vervelender voel als ik zeg: ‘we blijven thuis dit jaar?’ Ik zie het echt niet zitten om vanwege de vrienden en kennissen verplicht op vakantie te gaan!’ besloot ze verontwaardigd.

‘Ja’ beaamde ik, ‘ik weet het lieve schat, ik weet het. Het wordt steeds gekker.’
En dat wordt het echt. Du moment dat de kerstboom naar de zolder geschopt is, de koud geworden oliebollen in de afvalemmer gekieperd zijn en het nieuwe jaar twee dagen oud is wordt van alle kanten dezelfde vraag op je afgevuurd: ‘hebben jullie al plannen voor de zomer?’ Soms heb ik wel eens het idee dat het allang niet meer om de vakantie gaat maar om het overtroeven van elkaar en dat is wel eens benauwend.

Ik vind het ook wel eens lekker om gewoon thuis te blijven. Toch schijnt dit erg slecht te zijn heb ik wel eens gehoord van een kennis.
‘Je moet je horizon verbreden’ zei ze toen ik haar uitlegde dat ik thuisblijven ook heerlijk vond. ‘Het is belangrijk nieuwe ervaringen op te doen.’ Ze bekeek me met een medelijdend glimlachje. ‘Arme meid. Jouw wereldje is wel erg klein hé?’
Dat was tot op dat moment nog niet tot me doorgedrongen en dat gevoel had ik ook helemaal niet. Ook die smalle horizon die ze me toedichtte was me niet eerder opgevallen maar nu kreeg ik het pijnlijke gevoel dat er iets heel ernstigs mis met me was. Naarmate ze me langer bekeek voelde ik me steeds onnozeler en achterlijker worden. ‘Uitstapjes maken vind ik wel leuk hoor’ hoorde ik mezelf ter verdediging aanvoeren. ‘Weekendjes weg vind ik ook leuk’ besloot ik wat zwakjes. De kennis glimlachte nog steeds vol medelijden en begon te vertellen over haar brede horizon en alle ervaringen waardoor haar intelligentie buitenproportionele vormen aangenomen had. Die indruk probeerde ze althans te wekken.

Vriendin J. gaat deze zomer een weekje naar Spanje vertelde ze vandaag mismoedig. Ze kon de druk van de buitenwereld niet meer aan. Nadat ze laatst op een verjaardagsfeestje 15 paar meewarige blikken had getrotseerd ging ze overstag. ‘Toen ik zei: ‘we blijven thuis dit jaar’ viel er een pijnlijke stilte’ vertelde ze, ‘en ik zag aan de blikken die gewisseld werden dat iedereen dacht: ‘och Gut. Die redden het financieel niet.’ De volgende dag heb ik direct maar wat geboekt. Nee, hoe dat plekje heet waar ik heen ga weet ik niet en dat interesseert me ook niet.’ Ze zuchtte heel diep.

Ik weet nog niet wat ik ga doen deze zomer. Serieus, ik heb geen idee. Het kan zomaar zijn dat ik besluit een last minute iets te boeken. Afhankelijk van het weer kan ik ook denken: ik ga eens heerlijk in de tuin hangen. De stapel boeken lezen die nog op me ligt te wachten. De nieuwe badkamer installeren die ik nog wil hebben. De omgeving hier verkennen, waar ik nog steeds niet aan toegekomen ben omdat ik het zo druk had andere – buitenlandse – omgevingen te verkennen.

Kortom: ik kan zomaar besluiten dit jaar gewoon thuis te blijven. Hoe ik dit aan mijn omgeving uit moet leggen weet ik nog niet. Daar zie ik als een berg tegenop.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Abonneer je op dit blog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Archieven

Leuke Links

Blogroll

De Rebelse Huisvrouw